به گزارش خبرنگار ايرنا، برخي از عمارت هاي تاريخي در شهر سنندج ناشناخته هستند طوري كه بسياري از مردم شهر هم از وجود آنها بي خبرند و رفته رفته اين عمارت ها به دليل بي توجهي در حال تبديل به مخروبه هستند اما در صورت واگذاري به بخش خصوصي، مي توان علاوه بر احيا و حفظ اين مكان ها، از انها به عنوان منبعي براي درآمدزايي از طريق جذب گردشگران استفاده كرد.
عمارت ملك التجار سنندج به عنوان ميراثي به جاي مانده از قاجاريه يكي از اين عمارت ها است كه در جلو چشمان مردم دارد از بين مي رود و هستند عمارت هاي ديگري در استان كه شايد به دليل بي توجهي، چنين وضعيتي پيدا كرده اند و توجه مسوولان حوزه ميراث فرهنگي را مي طلبد.
بعد از حركت از ميدان اصلي شهر سنندج (ميدان انقلاب) و ورود به خيابان امام خميني (ره) در سمت راست خيابان، نرسيده به كوچه يمين لشكر و عمارت آصف در كوچه بن بست (محل اداره اصناف)، بنايي با سر ستون هاي آجري و سقف شيرواني توجه ناظران در حال حركت از پياده رو را به سمت خود جلب مي كند كه در حال حاضر درب آهني دو لته كوچكي جنب اداره اصناف نماي بيروني مشرف به معبر را تشكيل مي دهد.
اين عمارت تاريخي درب كوچكي دارد بدون هر گونه نام و نشان و تابلويي در يك كوچه بن بست با ديواري كوتاه اگرچه درب و قفل دارد اما ديوارش آنچنان كوتاه است كه به راحتي مي توان از آن بالا رفت همچنان كه معتادان و كارتن خواب ها به راحتي از آن بالا مي روند و اين عمارت را به محل اسكان و زندگي خود تبديل كرده اند.
زمزمه هايي مبني بر اختصاص اين عمارت و تبديل آن به خانه هنرمندان، چند تن از خبرنگاران را براي بازديدي از اين عمارت در معيت معاون فرهنگي و اجتماعي شهرداري سنندج مجاب كرد، بازديدي دو ساعته از اين عمارت كه نابودي تدريجي آن را به وضوح ديدم.
از درب كوچك آهني عمارت كه وارد مي شوي به حال ميراث تاريخي اين شهر افسوس مي خوري و اشك مي ريزي، درب و ديوار عمارت در حال فرو ريختن است و محوطه پر از آشغال، در هر دهنه از عمارت معتادان براي خود محل سكونتي ايجاد كرده اند و با دود آتش، ديوارها را سياه پوش كرده اند.
عمارت ملك التجار سنندج همچنان به محل انبار آهن قراضه و ضايعات پلاستيكي محل تبديل شده و تاكنون كسي هم از آن سرغي نگرفته است.
چنين عمارت هايي در ديگر شهرهاي كشور مقصد گردشگران داخلي و خارجي و محل درآمدزايي است ولي متاسفانه در سنندج مخروبه اي بيش نيستند و به دليل كم توجهي و عدم رسيدگي به آن در آينده اي نزديك اثري از آن باقي نخواهد ماند.
معاون فرهنگي اجتماعي شهرداري سنندج مي گويد مراحل نهايي تبديل اين عمارت به خانه هنرمندان انجام شده و اين بناي تاريخي جهت احيا و بازسازي به شهرداري واگذار شده است.
شهريور سال گذشته شهرداري سنندج در جلسه اي آمادگي خود را براي تحويل گرفتن اين عمارت و تبديل آن به موزه هنرمندان اعلام كرد كه مورد موافقت سازمان ميراث فرهنگي قرار گرفت و قرار است به زودي عمليات اجرايي احيا و بازسازي اين عمارت آغاز شود.
اسعد فرهادي در جمع خبرنگاران افزود: قرارداد واگذاري حق بهره برداري و مشاركت در احياء و بهره برداري عمارت ملك التجار سنندج با كاربري تعيين شده خانه هنرمندان، در نشستي ميان صندوق احيا و شهرداري سنندج امضاء و مبادله شد.
وي از اختصاص 18 ميليارد ريال اعتبار براي مرمت و بازسازي اين عمارت خبر داد و گفت: قرار است در طول حداكثر يكسال، اين عمارت مرمت و بازسازي شود و بعد بهره برداري آن به منظور راه اندازي خانه هنرمندان به شهرداري سنندج واگذار شود.
محمد ابراهيم زارعي، فرماندار سنندج در نشست تحويل اين عمارت به شهرداري سنندج
با اشاره به غناي آثار و ميراث فرهنگي استان در همه ابعاد ابراز اميدواري كرد ايجاد خانه هنرمندان سنندج با وجود قابليت ها و هنرمندان شاخص كُرد، در تمام گرايش ها و تخصص هاي فرهنگي و هنري به اعتلاي آن ياري رساند.
احسان ايرواني، مدير عامل صندوق احياء آثار تاريخي كشور نيز با اشاره به اينكه دومين خانه هنرمندان كشور در سنندج راه اندازي مي شود گفت: كاربري خانه هنرمندان براي احياء اماكن تاريخي از جمله شايسته ترين كاربري هايي است كه علاوه بر احياء بناي تاريخي به توسعه فرهنگي، اقتصاد فرهنگ و ايجاد خانه اميد هنرمندان استان كمك مي كند.
او افزود: نقش شركت عمران بهسازي شهري ايران به عنوان مشاركت كننده سرمايه گذاري در بخش عمده اي از هزينه هاي مرمت و احيا قابل تقدير است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كردستان نيز در اين نشست، گفت: تغيير كاربري اماكن تاريخي بدون شك موجب احيا بافت تاريخي و مجموعه اماكن تاريخي را فراهم خواهد آورد و ايجاد خانه هنرمندان سنندج به عنوان يك تجربه موفق، امكان توسعه احياء اماكن تاريخي با تغيير كاربري و ايجاد جريان احياء در پهنه هاي تاريخي استان كردستان را حادث خواهد شد.
رسول اشتودان افزود: احيا عمارت ملك التجار سرآغازي براي احياء بناهاي تاريخي استان خواهد بود.
كامياب شادمان شهردار سنندج نيز با يادآوري فرمايش مقام معظم رهبري مبني بر مركزيت فرهنگي و هنري شهر سنندج در استان كردستان اظهار اميدواري كرد با راه اندازي خانه هنرمندان سنندج، زمينه اعتلاي هر چه بيشتر فرهنگ و هنر استان در شهر سنندج فراهم شود.
اردلان، معاون هنري خانه هنرمندان ايران كه با هدف تبيين ساز و كار و تجربه راه اندازي خانه هنرمندان ايران به عنوان نماينده اين خانه در اين نشست حضور يافته بود ضمن تشريح ساز و كار تشكيلاتي خانه هنرمندان گفت: خانه هنرمندان ايران با 80 هزار عضو و 12 تشكل صنفي هنري، بزرگترين تشكل فرهنگي و هنري خاورميانه است.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان نيز با ابراز رضايت و استقبال از ايجاد خانه هنرمندان سنندج گفت: يكي از اهداف اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي پرداختن و ايجاد بستر مناسب براي رشد و توسعه فرهنگي و اقتصاد فرهنگي در استان است.
حجت الاسلام جعفري افزود: با تمام توان و با بهرهگيري از نظارت و هدايت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از چنين اقدام شايسته اي حمايت خواهيم كرد.
اين بنا در حال حاضر توسط اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان تملك شده است، اين بنا در ساليان گذشته مورد مرمت اضطراري قرار گرفته و هم اكنون مقرر شده است با انجام مطالعات كارشناسي، فاز عمليات اجرايي مرمت تكميلي و در نتيجه احيا و اعطاء كاربري در جهت اعتلاي هويت گذشته بنا، در دستور كار و اولويت اداره كل ميراث فرهنگي قرار داده شود.
عمارت ملك التجار با 900 متر مربع مساحت به اواخر دوره قاجار تعلق دارد و براي عمليات حفاظت، مرمت و احيا آن اعتباري حدود 20 ميليارد ريال نياز است كه با مشاركت شركت مادر تخصصي عمران بهسازي شهري ايران تامين خواهد شد.ك/4
3033/1904
گزارش از فرزاد نويدي
ملك التجار سنندج عمارتي در حال نابودي كه به خانه هنرمندان تبديل مي شود
۲۵ فروردین ۱۳۹۴، ۱۱:۳۹
کد خبر:
81570731
سنندج - ايرنا - عمارت ملك التجار سنندج كه اثر تاريخي بر جاي مانده از دوران قاجاريه است به دليل نبود اعتبارات و كم توجهي به آن، در حال از بين رفتن است و به جولانگاه معتادان و كارتن خواب ها تبديل شده است و در صورت ادامه اين بي توجهي، در آينده اي نزديك از بين مي رود.