۲۹ فروردین ۱۳۹۴، ۱۴:۱۴
کد خبر: 81575578
T T
۰ نفر
مديريت محوطه هاي تاريخي استان مركزي 17 ميليارد ريال اعتبار نياز است

اراك -ايرنا- مدير پژوهش و باستان شناسي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي گفت:مديريت موثر محوطه هاي تاريخي اين استان و تعيين عرصه و حريم اين حوزه هاي باستاني و تاريخي به 17 كيليارد ريال اعتبار نياز دارد.

اسماعيل شراهي روز شنبه به مناسبت روز بين المللي بناها و محوطه هاي تاريخي ( 18 آوريل ) در گفت وگو با ايرنا افزود: 10 ميليارد ريال از اين اعتبار در حوزه باستان شناسي براي تعيين عرصه و حريم محوطه هاي در دست خطر لازم است.

وي اظهار كرد: براي تداوم كاوش در محوطه هاي باستاني استان با هدف گمانه زني و شناخت از فضاهاي شهري گذشته، نحو استقرار و معيشت و تبادلات فرهنگي و اجتماعي جوامع گذشته هفت ميليارد ريال اعتبار نياز است.

وي عمده مشكل محوطه هاي باستاني استان را نبود عرصه و حريم مصوب عنوان كرد و ادامه داد: نبود حريم مصوب بستر دست اندازي و دخل و تصرف برخي سودجويان و اختلاف نظرها با مردم و مسوولان درمحوطه ها شده و تا حدودي آسيب به آنها را به همراه داشته است.

شراهي افزود: استان مركزي از حيث محوطه و تپه هاي باستاني كه آثاري از سه دوره پيش از تاريخ، تاريخي و اسلامي را شامل مي شود داراي اهميت است.

مدير پژوهش و باستان شناسي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي گفت: تاكنون يك هزار محوطه باستاني در سطح استان و 12 شهرستان شناسايي شده اند.

شراهي توضيح داد: از ميان اين تعداد 12 محوطه از نگاه مطالعات باستان شناسي مورد كاوش و گمانه زني قرار گرفته كه مهمترين آنها محوطه باستاني آوه در شهرستان ساوه، محوطه زلف آباد فراهان، تپه باستاني قلعه سرسختي شازند، محوطه باستاني مشكين تپه در زرنديه، دستكنده هاي زير زميني روستاي تهيق خمين و محوطه باستاني خورهه در شهرستان محلات است.

وي گفت: براي كاوش باستان شناسي در محوطه هاي ياد شده چهار ميليارد ريال اعتبار هزينه شده است.

وي بيان كرد: اشيا و داده هاي منقول به دست آمده از اين كاوش ها به موزه هاي سطح استان مركزي منتقل شده تا براي بهره برداري عموم به نمايش در آيد.

همزمان با روز بناها و محوطه هاي تاريخي به همت ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي جمعي از خبرنگاران رسانه هاي استان مركزي از بازار قديمي اراك به عنوان بافت ارزشمند تاريخي ديدن كردند.

380 اثر ثبتي استان مركزي در حوزه تپه ها و محوطه هاي تاريخي، بيش از 200 اثر بناهاي تاريخي برجسته ، پنج اثر جلوه هاي ناب طبيعي و 27 اثر مناسك آييني و ميراث معنوي است و علاوه بر آن صدها اثر نيز در جلوه هاي ديگر ثبت شده است.

بيش از دو هزار جاذبه گردشگري در استان مركزي شناسايي شده كه 850 اثر تاكنون در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.

در سال 1982 با تاييد يونسكو روز 18 آوريل به عنوان «روز بين المللي بناها و محوطه هاي تاريخي» نامگذاري شده است.

اين روز خاص فرصت بالا بردن آگاهي عمومي در مورد تنوع ميراث جهاني و كوشش هاي مورد نياز براي حمايت و حفاظت از آن ها را فراهم مي‌آورد.ك/3

6991/6013/