بناي رباط قلي در پنج كيلومتري جنوب شرقي روستاي قلي در بخش سنخواست از توابع شهرستان جاجرم واقع شده و اين اثر تاريخي به دليل برخورداري از ارزش هاي تاريخي – فرهنگي، در سال 1375 به شماره1806در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
به گزارش روابط عمومي اين اداره كل، علي اكبر وحدتي در خصوص وضعيت مرمت رباط قلي گفت: تاكنون براي مرمت اين اثر با ارزش تاريخي در دو مرحله اعتباري بيش از يك ميليارد ريال هزينه شده است.
به گفته وي مرحله نخست مرمت رباط قلي شامل عمليات آواربرداري و مرمت استحفاظي بنا در سال 1385 انجام شد و به دنبال آن طرح مرمت و احياي بنا در سال 1386 تهيه شد و مورد تصويب شوراي فني سازمان ميراث فرهنگي قرار گرفت.
وي افزود: در سال 1393 نيز عمليات مرمت بناي رباط قلي با اعتباري افزون بر 900 ميليون ريال از سرگرفته شد و اقداماتي نظير ترميم سطوح ريختگي و تكميل جداره هاي سنگي، مرمت طاق ها و گنبد ورودي، مرمت بام شترخانه، استحكام بخشي ستونها و ... پي گيري شد.
وحدتي همچنين از سرگيري مرمت رباط قلي در ابتداي سال 94 خبر داد و گفت: اين رباط به عنوان يكي از منزلگاه هاي راه باستاني جرجان - نيشابور در حال مرمت شدن است.
رباط قلي يكي از 11 كاروانسرا يا منزلگاهي است كه در امتداد راه تاريخي جرجان به نيشابور - مشهد ساخته شده است.
بيشتر رباط ها يا كاروانسراهاي واقع در مسير اين راه باستاني در دوره ايلخاني و براي رفاه حال كاروان هاي زيارتي عازم حرم مطهر رضوي و نيز به منظور آسان سازي در آمد و شد كاروان هاي تجاري ساخته شده است.
بناي رباط قلي با مصالح لاشه سنگ و ملات ساروج با پلان مستطيل شكل و با طرح چهار ايواني است كه در هر گوشه آن يك برج مدور و در ميانه ضلع هاي شمالي و جنوبي آن يك برج نيم دايره تعبيه شده است.
در طرفين هر ايوان اين اثر چهار حجره وجود دارد كه محل اسكان كاروانيان بوده و در پشت اين حجره ها دو شترخانه براي استراحت چاروادار و حيوانات باركش ساخته شده است.
ايوان جنوبي رباط نيز به عنوان نمازخانه استفاده مي شده و در وسط آن يك محراب گچبري شده، وجود دارد. ك/1
6204/ 6042
بجنورد - ايرنا - معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان شمالي گفت: براي بهره برداري از رباط قلي جاجرم در قالب يك مركز خدماتي رفاهي به 10 ميليارد ريال اعتبار نياز است.