۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۴:۳۴
کد خبر: 81594889
T T
۰ نفر
جزئیات طرح حمله زمینی عربستان به یمن از سوی پایگاه خبری اماراتی

تهران - ایرنا - عربستان كه با همراهی 9 كشور عربی و آمریكا 'عملیات طوفان قاطعیت' را برای سیطره بر كشور یمن با تجاوز هوایی و دریایی به این كشور آغاز كرد، شاید در ابتدا پیش بینی نمی كرد كه در باتلاقی فرو رود كه خروج از آن مدتها طول بكشد.

پایگاه خبری اخبارالساعه امارات روز دوشنبه گزارش مفصلی از نقشه عربستان و متحدان ریاض در حمله هوایی و پس از آن اعزام نیروی زمینی به یمن منتشر كرد.

آل سعود ابتدا قصد داشت از طریق هوایی و بمباران مراكز حیاتی و نظامی یمن، این كشور را از مقابله و مواجهه با نیروهای ائتلاف ناتوان و سپس عملیات زمینی را شروع كند كه با گذشت بیش از یك ماه، تاكنون این آرزو تحقق نیافته است.

این پایگاه خبری آورده است كه عملیات زمینی عربستان از طریق كشور جیبوتی كه قرار بود برای ایجاد منطقه امنی در شهر عدن برای بازگرداندن عبدربه منصورهادی رییس جمهوری مستعفی و فراری یمن صورت گیرد، به گفته كارشناسان مسایل سیاسی منطقه بیش از 27 روز به تاخیر افتاده است.

این عملیات قرار بود روز هفتم آوریل (هجده فروردین) و از طریق جیبوتی انجام شود، اما به دلیل ضعف لوجستیكی و فراهم نبودن مقدمات آن تا دیروز (یكشنبه) كه به گفته ساكنان استان عدن حدود 30 نظامی وابسته به ائتلاف سعودی از طریق دریا و قایق های لاستیكی وارد این بندر شدند، انجام نشده است.

پایگاه خبری اخبارالساعه امارات به نقل از برخی ساكنان شهر عدن نوشت: نیروهای ائتلاف شنبه گذشته از طریق سواحل جیبوتی به ساحل منطقه الخیسه در البریقه در استان عدن اعزام و سپس به مركز شهر منتقل شدند.

از سوی دیگر، منابع دیپلماتیك نیز دلیل تاخیر در ورود این نیروها به یمن را وقوع درگیری های شدید بین نیروهای وابسته به منصور هادی با نیروهای جنبش مردمی انصارالله در بندر عدن ذكر كردند.

بندر عدن كه در خلیج عدن قرار دارد و بدون سیطره بر فرودگاه این شهر، امكان ورود نیروهای پیاده نظام به دلیل خطراتی كه نیروهای جنبش انصارالله بوجود می آورند، امكان پذیر نیست.

نیروهای عربستان می خواهند از بندر عدن به عنوان پایگاه دریایی برای حملات دریایی و استقرار نیروهای زمینی استفاده كنند.

فرودگاه عدن شامل سه بخش است، پایگاه هوایی، فرودگاه شهری و محل استقرار لشگر 39 زرهی كه از سال 1994 تشكیل شده است.

عربستان و گروه ائتلاف برای اعزام نیروهای پیاده نظام خود تاكنون منتظر سیطره كامل طرفداران منصور هادی بر فرودگاه عدن بودند.

** ماهیت عملیات زمینی علیه مردم یمن و اهداف آن:

عربستان از عملیات زمینی دو هدف نظامی و سیاسی را دنبال می كند. هدف نظامی ایجاد منطقه ای امن در شهر عدن در جنوب یمن است تا بتوانند از آن به عنوان پایگاهی برای استقرار نیروهای ائتلاف استفاده نماید. اما هدف سیاسی، استحكام جای پایی برای منصور هادی به منظور حضور در این كشور است. او با فرار از صنعا تاكنون از ریاض پایتخت عربستان عملیات طرفداران خود علیه جنبش انصارالله را هدایت می كرده است.

** اهمیت شهر عدن برای گروه ائتلاف به رهبری عربستان:

جغرافیای یمن از لحاظ نظامی به سه دسته تقسیم می شود، مناطق ساحلی، صحرای وسیع و كوهستان های صعب العبور.

در چنین شرایطی امكان پیاده كردن نیروی نظامی بدون تسلط بر شهر عدن به هیچ وجه امكان پذیر نیست.

بندر عدن با بقیه استان های یمن مرتبط بوده و با مناطق كوهستانی ارتباط دارد و هر گروهی كه بر این بندر تسلط یابد، می تواند از طریق زمینی به استان های دیگر دسترسی داشته و از طریق دریا سلاح های سنگین توپخانه ای وارد یمن نماید.

** صحنه عملیات:

عربستان و نیروهای همپیمان او قصد دارند بندر عدن را به عنوان صحنه اصلی عملیات زمینی خود قرار دهند و جیبوتی اولین نقطه آغاز این عملیات خواهد بود.

مسافت بین بندر عدن با سواحل جیبوتی حدود 240 كیلومتر است و این كشور از نظر نزدیكی به این بندر كه بخشی از ساكنان آن از طرفداران منصور هادی هستند، برای عربستان از اهمیت خاصی برخوردار است. همچنین پایگاه های نظامی فرانسه و آمریكا نیز كه با عربستان در انجام این عملیات همكاری دارند، در جیبوتی قرار دارد.

بندر الحدیده نیز در بین بنادر یمن دارای اهمیت خاصی است. الحدیده یك بندر اصلی در سواحل دریای سرخ است و از نشاط تجاری بیشتری نسبت به دیگر مناطق یمن برخوردار است. می توان با استفاده از پایگاه دریایی موجود در الحدیده همه تحركات زمینی نیروهای جنبش انصارالله یا نیروهای خارجی طرفدار آن را از سمت شمال یا هرجای دیگر تحت سیطره و نظارت قرار داد.

عربستان و كشورهای ائتلاف از ارسال هرگونه كمكی از سوی خاك اریتره برای جنبش انصارالله وحشت دارند.

عربستان تقریبا دولت اریتره را هم در عملیات علیه یمن با خود همراه كرده است و در سفر اخیر اسیاس افورقی رییس جمهوری این كشور به عربستان، ملك سلمان با دو ولیعهد خود برای استقبال از وی به فرودگاه رفت .

منابع دیپلماتیك همچنین از حضور هزاران نیروی زمینی از كشورهای عربستان و ائتلاف در عملیات زمینی احتمالی علیه یمن خبر داده اند و گفته اند كه واشنگتن و پاریس از طریق دو پایگاه نظامی خود در جیبوتی نقش مهمی در این عملیات ایفا خواهند كرد.

آمریكا بین 900 تا 1900 نیرو در پایگاه لیمونییر در پنج كیلومتری فرودگاه جیبوتی دارد كه از سال 2002 به عنوان نیروی مشترك در شاخ آفریقا تشكیل شده است. پایگاه نظامی فرانسه نیز در كنار فرودگاه جیبوتی قرار دارد و با قدمت 100 ساله یكی از قدیمی ترین پایگاه های نظامی این كشور در آفریقا محسوب می شود و در كنار كشورهای دیگر شاخ آفریقا مثل سودان، اریتره، سومالی، گینه و نیز یمن و كشورهای خاورمیانه به مراقبت هوایی، دریایی و زمینی می پردازد.

پایگاه خبری اماراتی اخبارالساعه همچنین به نقل از منابع مطلع نوشت كه حدود 150 نیروی نظامی اماراتی به پایگاه فرانسه در جیبوتی اعزام شده اند تا در عملیات زمینی علیه یمن مشاركت كنند.

به گفته این منابع، تعداد زیادی از این نیروها كه به جیبوتی رفته اند از اهالی جنوب یمن هستند كه پس از جنگ در سال 1993 میلادی به امارات رفته و با اخذ تابعیت این كشور در موسسات نظامی مشغول به كار شده اند.

این افراد نظامی كه عمدتا خلبان و یا از مقامات ارشد نیروی دریایی هستند، به دلیل شناخت زیاد از جغرافیایی یمن و اماكن نظامی كه تحت كنترل جنبش انصارالله و طرفداران علی عبدالله صالح قرار دارد، برای هدایت عملیات زمینی عربستان وارد جیبوتی شده اند.

در صحنه های عملیاتی نیز شواهدی بر تحركات گسترده دیپلماسی و نظامی برای عملیات زمینی علیه یمن به چشم می خورد.

- از یكم تا 27 ماه مارس ( یازدهم اسفند تا هفتم فروردین): تماس های گسترده تلفنی بین شاه عربستان با فرانسوا اولاند رییس جمهوری فرانسه كه به اعلام آمادگی پاریس برای تامین احتیاجات همه جانبه عربستان برای شروع عملیات علیه یمن انجامید.

- روزهای 11 و 12 ماه آوریل ( 22 و 23 فروردین) : لوران فایبوس وزیر خارجه فرانسه به ریاض رفت و در دیدار با شاه و وزیر دفاع عربستان، اوضاع یمن و روابط دو جانبه را با حضور فرمانده ارتش این كشور بررسی شد.

- 15 ماه آوریل (26 فروردین): ریاض یاسین وزیر خارجه دولت منحله یمن به جیبوتی رفت و با اسماعیل عمر جیلی رییس جمهوری این كشور در باره تحولات یمن و 'عملیات طوفان قاطعیت' بحث و تبادل نظر كرد.

- 18 آوریل (29 فروردین): سفیر جیبوتی در ریاض با توجه به نزدیكی كشورش و روابط تاریخی و امنیتی با یمن، از باز نمودن فضای هوایی و دریایی جیبوتی برای استفاده كشورهای ائتلاف در جنگ علیه یمن به رهبری عربستان خبر داد.

- 26 تا 28 آوریل (ششم تا هشتم اردیبهشت): هیاتی بلندپایه از عربستان و امارات در سفر به اریتره از بنادر عصب و مصوع و برخی جزایر دیگر مجاور با كشور یمن بازدید كردند.

- 28 و 29 آوریل (هشتم و نهم اردیبهشت ): اسیاس آفورقی رییس جمهور اریتره برای گفت وگو با شاه و ولیعهد عربستان به ریاض رفت و مورد استقبال خصوصی ملك سلمان قرار گرفت.

- 30 آوریل (دهم اردیبهشت): اسماعیل عمر جیله رییس جمهوری جیبوتی در تماس تلفنی با ملك سلمان شاه عربستان و ولیعهد و جانشین ولیعهد این كشور در باره تحولات یمن و عملیات طوفان قاطعیت گفت وگو كرد.

- چهارم می (14 اردیبهشت): رییس جمهوری فرانسه برای امضای قرارداد فروش هواپیماهای جنگنده 'رافائل' به دوحه سفر كرد. این سفر رییس جمهوری فرانسه قبل از سفر وی به ریاض بود كه به دعوت ملك سلمان برای حضور در نشست سران كشورهای شورای همكاری خلیج فارس انجام می گرفت. این اولین حضور یك رهبر كشور غربی در این نشست بود كه برای بررسی عملیات نظامی عربستان در یمن صورت می گرفت.

- پنجم می (15 اردیبهشت): جان كری وزیر خارجه آمریكا در راس هیاتی بلندپایه به جیبوتی خواهد رفت. وی در این سفر از پایگاه لیمونییر در خاك این كشور بازدید می كند. آمریكا و جیبوتی در سال 2003 میلادی توافقنامه تاسیس پایگاه نظامی در جیبوتی را با هدف استفاده علیه فعالیت های تروریستی در شاخ آفریقا امضا كردند.

عربستان به همراه 9 كشور عربی دیگر با همكاری آمریكا از ششم فروردین حملات وحشیانه ای علیه زیر ساخت ها و مراكز مسكونی یمن آغاز كرده است .

در جریان این حملات تاكنون هزاران یمنی كشته ، مجروح و یا آواره شده اند .

**خاورم**1653**1651
۰ نفر