۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۴:۳۸
کد خبر: 81594900
T T
۰ نفر

تغذيه سالم و ورزش مهمترين عامل پيشگيري از سرطان

۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۴:۳۸
کد خبر: 81594900
تغذيه سالم و ورزش مهمترين عامل پيشگيري از سرطان

شيراز - ايرنا- مسوولان و صاحبنظران بهداشتي فارس بر نقش تغذيه در بروز سرطانها تاكيد دارند آنها افزايش فعاليت بدني ، اصلاح الگوي تغذيه و تغيير شيوه زندگي را در پيشگيري از اين بيماري موثر مي دانند.

سرطان به بيش از يكصد بيماري شامل تومورهاي بدخيم مناطق مختلف بدن ، مانند پوست ، پستان ، معده ، روده ، ريه ، دهان ، خون ، استخوان و مثانه گفته مي شود.

در كشور ما 14 درصد از موارد مرگ و مير مربوط به انواع سرطانهاست و سومين عامل مرگ در كشور محسوب مي شود.

در ايران سالانه 80 هزار نفر به سرطان مبتلا مي شوند كه حدود هفتهزار نفر از آنان در فارس زندگي مي كنند ، همچنين سالانه اين بيماري جان 30 هزار نفر از مبتلايان را مي گيرد كه افزون بر دو هزار نفر از آنها مربوط به فارس است.

معاون پژوهشي مركز تحقيقات سلامت فارس گفت: سبد غذايي خانواده ها ارتباط مستقيمي با بروز انواع سرطانها ، بويژه سرطانهاي گوارشي دارد.

دكتر حسن جولايي افزود: سرطان بيماري است كه با مصرف مناسب مواد غذايي ، كنترل وزن ، ورزش و تغيير شيوه زندگي 30 تا 40 درصد قابل پيشگيري است .

وي اظهار داشت : تحقيقات نشان مي دهد كه سلولهاي سرطاني براي رشد و تكثير خود از قند استفاده مي كنند و مصرف غذاهاي شيرين با قند بالا تاثير زيادي در بروز سرطانها دارد.

وي بيان كرد: غذاهاي سرخ كردني ، فست فودها ، غذاهاي كبابي ، استفاده از مواد پروتييني بالا در افزايش ميزان سرطان اثرگذار است.

جولايي گفت: رژيم غذايي گياهي و حاوي سبزيجات و ميوه ها ، استفاده از غذاهاي بخار پز ، مصرف كم چربيها و قندها در پيشگيري از سرطانها اثر گذار است.

بيماري سرطان سالانه 10ميليون نفر در دنيا را گرفتار مي كند كه 7/4 ميليون نفر از آنان در كشورهاي توسعه يافته و بقيه در كشورهاي كمتر توسعه يافته زندگي مي كنند.

اين بيماري عامل 12 درصد از مرگ و ميرهاي سراسر جهان است و در يك دوره 20 ساله مرگ و مير ناشي از سرطان از شش ميليون نفر به 10 ميليون نفر در سال افزايش خواهد يافت .

رييس دانشگاه علوم پزشكي شيراز گفت : سرطان بيماري است كه عمدتا به تغذيه ، شيوه زندگي و فعاليتهاي بدني مربوط مي شود.

دكتر محمد هادي ايمانيه افزود: گرچه امروزه بسياري از سرطانها با شيوه هاي نوين درماني معالجه مي شوند اما در كاهش طول عمر و كاهش كيفي زندگي بيماران اثرگذار است.

بگفته وي ، با تغيير در شيوه زندگي و اصلاح الگوي تغذيه مي توان از بروز برخي از انواع سرطان جلوگيري كرد و جامعه را از مشكلات پيچيده اين بيماري دور نگه داشت.

ايمانيه بيان كرد: رعايت نكات موثر در پيشگيري از سرطان ، سيستم بدن را عليه ساير بيماريهاي مزمن ديگر نيز ايمن مي كند و به تامين اهداف سلامت جامعه نزديك مي شود .

رييس دانشگاه علوم پزشكي شيراز ، افزايش فعاليتهاي بدني ، ورزش ، پرهيز از استفاده غذاهاي چرب و پر كالري ، افزايش مصرف سبزيجات و ميوه و پرهيز از مصرف دخانيات در پيشگيري از سرطان اثر گذار دانست.

وي افزود: خانواده ها با تغيير الگوي تغذيه و مصرف غذاهاي سالم مي توانند در پرورش نسلي سالم كه ريسك كمتري براي بيماريهاي مزمن داشته باشند ، موفق عمل كنند.

وي اضافه كرد: روند افزايش بيماري سرطان در جامعه در دهه اخير بطور چشمگيري افزايش يافته ، پيشگيري و كنترل اين بيماري نياز به آگاهسازي جامعه و شناساندن عوامل خطر دارد.

بگفته دكتر سيد وحيد حسيني ، فوق تخصص سرطان شناسي ، در انواع بيماري سرطان ، نقص در مكانيسم هاي تنظيم كننده رشد طبيعي سلولي ، تكثير و مرگ سلولي مشترك است و اين بيماري عملا' هيچگاه ريشه كن نخواهد شد.

وي افزود: تنها چيزي كه سرطانهاي مختلف را از هم متمايز مي كند شكل ظاهري بروز آنهاست و بهترين شيوه مقابله با اين بيماري شناساندن شيوه هاي پيشگيري و پرهيز از عوامل خطر ساز و سرطان زاست.

وي اضافه كرد: تشخيص اوليه سرطان هنوز براي بسياري از بيماران بعنوان واقعه اي كشنده تلقي مي شود بطوريكه 30 درصد از بيماران حالتهاي اضطراب و افسردگي را تجربه مي كنند.

حسيني ادامه داد: تشخيص زودرس بيماري به عنوان نكته كليدي در درمان موفقيت آميز حائز اهميت است و تلاش سيستم پزشكي بر دو پايه پيشگيري و تشخيص زودرس تاكيد دارد.

بگفته اين متخصص ، مهمترين عامل مقابله با سرطان بالا بردن قدرت دفاعي بدن از طريق بهداشت ، تغذيه سالم ، ورزش ، دوري از استرس شناخته شده است.

به اعتقاد دانشمندان مشهور جهان ، درمان قطعي سرطان را زير ميكروسكوپها و در آزمايشگاهها نمي توان يافت ، بلكه پيشگيري و درمان در ظروف غذاها نهفته است.

تحقيقات نشان مي دهد كه 35 درصد از سرطانهايي كه منجر به مرگ مي شود مرتبط با نوع تغذيه افراد است كه مي توان با تغيير و اصلاح الگوي تغذيه از بروز اين بيماري در سطح وسيعي در جامعه جلوگيري كرد. ك/4

6117/ 5054