به گزارش ايرنا از ستاد ويژه فناوري نانو، رشد ميكروارگانيسمها در منسوجات ميتواند سبب ايجاد اثرات جانبي نامطلوب در پوشاك و مصرف كنندگان شود، بنابراين كنترل و از بين بردن ميكروارگانيسمها در محيط گرم و مرطوب منسوجات داراي اهميت است.
مهندس تقي كشاورز كلهري، مدير فرآيند نوآوري محصول شركت نفيس نخ، با تأكيد بر اين مطلب كه منسوجات در معرض باكتريها، بستري براي رشد باكتري و يا شيوع آن خواهند بود گفت :ملحفههاي بيمارستاني، به ويژه نمونههاي مورد استفاده در بخشهاي عفوني، مثال خوبي براي وجود اين مشكل است و هزينههاي زيادي جهت ضدعفوني كردن اين منسوجات صرف ميشود.
كشاورز افزود:چنانچه الياف به كار رفته در توليد نخ، داراي ويژگي ضد باكتري باشد، با توليد و استفاده از منسوجات حاصل از اين نخها، علاوه بر آنكه هزينههاي ناشي از ضدعفوني كردن كاهش مييابد، ميتوان مرگ و ميرهاي ناشي از عفونتهاي بيمارستاني را نيز كاهش داد.
وي اضافه كرد:در اين محصول، نخهاي نانوكامپوزيتي نقره - پلي استر به كمك مستربچ حاوي نانوذرات نقره توليد ميشوند. نخ آنتي باكتريال توليدي به دليل حضور نانوذرات نقره در شبكه پليمري خويش، خواص خود را به مدت بسيار طولاني حفظ خواهد كرد.
مستربچ محصولي است كه در آن پودر رنگ (پيگمنت) يا افزودنيهاي ديگر به صورت بهينه با يكديكر در يك رزين پايه ادغام شدهاند.
كشاورز در اشاره به كاربردهاي بالقوه اين محصول گفت: اين نخها كه با نام 'نخ ضد باكتري پلي استر فيلامنتي ' شناخته ميشوند، كاربردهاي فراواني دارند. توليد باندهاي كشي پزشكي و كليه منسوجات بيمارستاني از جمله لباس كاركنان، پردهها و ملحفهها از مهمترين قابليتهاي كاربردي آنها به شمار ميروند.
وي گفت : علاوه بر اين، در ساخت كفپوشها، روكش مبلمان، پردهها و لوازم خواب كودكان نيز ميتوان از اين محصول استفاده كرد. اين محصول داراي تأييديه وزارت بهداشت و انستيتو پاستور ايران است.
كشاورز همچنين در توضيح عملكرد ويژه نانوذرات نقره در بستر نخ گفت :در ميان عناصر آنتي باكتريال گوناگون مورد استفاده در منسوجات، نقره به دليل خواص ويژهاي چون پايداري حرارتي، فراريت كم و فعاليت طولاني مدت داراي اهميت ويژهاي است. نانوذرات نقره بر روي بازه وسيعي از باكتريهاي گرم مثبت و گرم منفي تأثيرگذارند. اين ذرات به دليل نسبت سطح به حجم بالا، سطح تماس بالايي را با ميكروارگانيسمها ايجاد كرده و سبب از بين رفتن آنها خواهند شد.
كشاورز به مقايسه روش توليد مورد استفاده در شركت نفيس نخ با روشهاي معمول پرداخت و گفت: روشهاي متداول ضدباكتري كردن منسوجات فيزيكي هستند. در اين روشها، بعد از توليد محصول در كارخانههاي تكميل پارچه، مواد ضد باكتري را بر روي پارچه به صورت عمليات فيزيكي منتقل ميكنند. همين امر باعث ميشود تا پس از چند بار شستشو، خاصيت آن از بين برود. ضمن اينكه مواد مصرفي آلودگي زيست محيطي نيز دارند.
وي افزود: اين در حالي است كه شركت نفيس نخ با تكيه بر روشي جديد و با استفاده از سيستم ذوب ريسي توليد الياف، مستربچ ضد باكتري را به مذاب پلي استر اضافه ميكند. اين مستربچ حاوي نانوذرات نقره است. با توجه به اندازهي بسيار كوچك نانوذرات، در سطح نخ به صورت يكسان وكامل پخش مي شوند و لذا پايداري شستشويي بسيار بالايي دارند.
علمي **1354**1440
تهران-ايرنا-يك شركت ايراني موفق به توليد صنعتي نخ پلي استر آنتي باكتريال با استفاده از نانوذرات نقره شده است كه خواص ضد باكتريايي خود را تا مدت طولاني و پس از شستشوهاي مكرر حفظ مي كند.