زمان آماده سازي اراضي كشاورزي و باغي به طور نسبي از اواخر اسفندماه آغاز مي شود و با رسيدن نيمه فروردين ماه، اغلب كشاورزان و باغداران گيلاني، آماده شروع رسمي فعاليت هاي كشاورزي هستند.
گيلان داراي 30 هزار هكتار باغ چاي و بيش از 10 هزار هكتار اراضي زير كشت مركبات است؛ اين استان همچنين بزرگترين توليدكننده ارقام بومي و با كيفيت برنج در كشور نيز هست و با 238 هزار هكتار اراضي شاليزاري، رتبه نخست كشور را از لحاظ سطح زيركشت و رتبه دوم توليدكنندگان كشور را به خود اختصاص داده است.
موضوع استفاده از سموم شيميايي در محصولات كشاورزي، امري است كه فعالان اين بخش به منظور افزايش توليد در واحد سطح، نسبت به آن اقدام مي كنند اما بايد توجه داشت كه استفاده بي رويه از سموم شيميايي و يا كودهاي تقلبي، سلامت جامعه را به خطر مي اندازد.
در همين زمينه عباس كشاورز معاون توليدات زراعي وزارت جهادكشاورزي در حاشيه ششمين همايش بين المللي نهاده هاي كشاورزي كه دي ماه سال گذشته در تهران و با حضور نمايندگان 35 كشور جهان برگزار شد، از حدف 11 سم پر خطر از چرخه مصرف خبر داده بود.
محمدعلي باغستاني معاون وزير جهاد كشاورزي و رييس سازمان حفظ نباتات كشور نيز اواخر فروردين ماه امسال در مصاحبه اي با ايرنا بيان كرده بود كه مصرف سموم كشاورزي در كشور ما 44 درصد كمتر از ميانگين جهاني است.
وي ميانگين سم مصرفي بخش كشاورزي كشور را 562 گرم ماده موثره در هر هكتار ذكر و اضافه كرده بود كه ميانگين اين رقم در جهان، هزار گرم ماده موثره به ازاي هر هكتار است.
باغستاني با اشاره به مبارزه شيميايي در سطح 16 ميليون هكتار از عرصه هاي كشاورزي گفته بود: از مجموع اين سطح نيز 6 ميليون هكتار مربوط به كشتزارهاي گندم و چهار ميليون هكتار نيز مبارزه با علف هاي هرز است.
وي يادآور شده بود كه استفاده از سموم در گندم زارها نيز بيشتر اوايل ارديبهشت انجام مي شود كه تا فصل برداشت از سموم چيزي باقي نمي ماند.
وي به انجام آزمايش نمونه هايي از محصولات كشاورزي عرضه شده در ميادين ميوه و تره بار تهران اشاره و تصريح كرده بود كه تنها يك درصد سم بيش از حد مجاز در برخي از محصولات مشاهده شد.
رييس سازمان حفظ نباتات عمده نگراني را در زمينه استفاده سموم در كشتزارهاي سبزي و صيفي جات عنوان كرد.
با اين همه كارشناس مسوول بهداشت محيط معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني استان گيلان در گفت و گو با ايرنا اظهار كرد: استفاده بي رويه از سموم كشاورزي، عامل خطر زيست محيطي است و سلامت مردم را تهديد مي كند.
محمدصادق اسلامي افزود: كشاورزان براي جلوگيري از آلودگي زيست محيطي بايستي از استفاده بي رويه از سموم كشاورزي در شاليزارها و باغات پرهيز كنند چرا كه استفاده بي رويه از آنها مي تواند موجب آلودگي آب و باقيماندن سموم در گياه شود و محصولات كشاورزي و خاك را آلوده كند.
وي استفاده از سموم كم خطر را براي جلوگيري از آلودگي زيست محيطي ضروري دانست و خاطر نشان كرد: كشاورزان حتي المقدور روش هاي تكميلي و سازگار با محيط زيست را جايگزين راه هاي كاهش مصرف سموم كنند.
وي مبارزه مكانيكي (جداكردن شاخه ها و گياهان آلوده)، فيزيكي (سرما و گرما موجب كاهش ميزان آفت مي شود) و مبارزه بيولوژيكي (استفاده از يك موجود عليه آفت مگس تريكوگراما) را از راه هاي كاهش استفاده از سموم كشاورزي ذكر كرد و از كشاورزان خواست تا در استفاده از سموم آفت كش در بخش كشاورزي، اصول حفاظتي و بهداشتي را رعايت كنند.
به گفته اسلامي قبل از استفاده از سموم كشاورزي هشدارها و علايم خطر درج شده در قوطي هاي سم بايد مطالعه شود و براي سمپاشي وسايل حفاظت شخصي شامل ماسك، دستكش، استفاده از دستمال مرطوب براي پوشاندن دهان و صورت، لباس و عينك محافظ مورد استفاده قرار گيرد.
وي بيان داشت: سموم نبايد در قوطي هاي مواد غذايي و آشاميدني نگهداري شود، در هنگام سمپاشي از خوردن، آشاميدن و كشيدن سيگار خودداري شود، نسبت به شست و شوي دست ها و وسايل آلوده به سم پس از سمپاشي اقدام گردد.
كارشناس مسوول بهداشت محيط معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي استان گيلان همچنين افزود: ميزان مصرف سموم توسط كشاورزان در مزارع بايستي بر اساس توصيه هاي كارشناسان كشاورزي و يا توصيه هاي درج شده در برچسب قوطي هاي سموم انجام گيرد.
وي دفع بهداشتي قوطي هاي خالي از سموم كشاورزي را نيز ضروري دانست و يادآور شد: در صورت احساس علايم مسموميت شامل خواب آلودگي، شكم درد، استفراغ، اسهال، افزايش بزاق دهان، سوختگي اطراف لب و دهان، گرفتگي عضلات و ... به مراكز بهداشتي درماني مراجعه شود.
طبق اظهار مدير شركت حمايتي خدماتي سازمان جهاد كشاورزي گيلان؛ سهميه كود شيميايي امسال استان شامل كود شيميايي اوره، كود شيميايي فسفاته و كود شيميايي پتاسه حدود 140 هزار تن است.
مسعود زهرابي با تاكيد بر ضرورت تامين كود شيميايي از عاملان مجاز براي جلوگيري از عرضه كودهاي تقلبي در بازار گفت: كشاورزان مي توانند با مراجعه به كارگزاري هاي تعيين شده در شهرستان ها، نسبت به دريافت كود مورد نياز خود اقدام كنند.
7286/2007
رشت - ايرنا - اگرچه مصرف سموم در توليد محصولات كشاورزي در ايران از ميانگين جهاني كمتر است و به اندازه اي نيست كه مردم از مصرف محصولات داخلي واهمه داشته باشند، اما كارشناسان بهداشتي تاكيد دارند نبايد از سموم كشاورزي استفاده بي رويه شود.