۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۴:۰۸
کد خبر: 81604194
T T
۰ نفر
ورود اندونزي به حل اختلاف پكن و اعضاي آ.سه.آن در درياي جنوبي چين

كوالالامپور – ايرنا – اندونزي روز دوشنبه پس از افزايش تنش ها در درياي جنوبي چين و ادعاي ارضي پكن و برخي كشورهاي عضو اتحاديه جنوب شرق آسيا (آ.سه.آن) بر سر مالكيت بخش هايي از اين درياي غني، اعلام كرد براي ثبات منطقه درياي جنوبي چين از روش ها مختلف استفاده مي كند.

به گزارش ايرنا، اختلاف چين و فيليپين بر سر مالكيت بخشي از اين دريا طي هفته هاي اخير بالا گرفته است و مانيل ادعاي خود را نيز به ديوان داوري لاهه برده، كاري كه پكن آن را بر نمي تايد و تاكيد دارد اين اختلافات بايد از راه مذاكره حل شود.

عبدالرحمان محمد فچير، معاون وزير امور خارجه اندونزي روز دوشنبه، تاكيد كرد كه جاكارتا تلاش خود را براي دستيابي به ثبات در منطقه درياي جنوبي چين با استفاده از روش ها و نشست هاي مختلف ادامه مي دهد.

وي در بيانيه اي، رسيدن به منافع مشترك را عامل ثبات دانست و تاكيد كرد اندونزي همچنان به تلاش خود براي جلوگيري از درگيري در درياي جنوبي چين ادامه مي دهد. چين داراي بودجه دفاعي زياد و صنايع دفاعي پيشرفته است و ادعاهايي در خصوص مالكيت تقريبا تمام درياي جنوبي چين دارد.

چين مدعي مالكيت 90 درصد از سه و نيم ميليون كيلومتر مربع مناطق دريايي واقع شده در درياي جنوب اين كشور است و تاكنون با ساخت جزاير مصنوعي مختلف تلاش كرده است بر رقباي خود پيروز شود.

بودجه رسمي دفاعي چين در سال گذشته ميلادي بيش از 136 ميليارد دلار بود.

هزينه هاي نظامي قاره آسيا به شدت افزايش يافته و از اروپا نيز پيشي گرفته است و در دهه گذشته، هزينه هاي دفاعي چين 170 درصد و هزينه كشورهاي جنوب شرق آسيا 150 درصد افزايش يافته است.

براساس برخي اطلاعات منتشر شده هم اكنون اندونزي پرجمعيت ترين كشور اسلامي كه در جنوب شرق آسيا واقع شده نيز از نظر توان نظامي در رده 18 قدرت هاي نظامي جهان قرار دارد. گفته مي شود بيش از هشت ميليارد دلار از بودجه كل اين كشور در سال 2015 به بخش نظامي تخصيص يافته است.

سنگاپور ديگر كشور ديگر جنوب شرق آسيا نيز در سال هاي 2008 تا 2012 ميلادي چهار درصد از كل واردات محصولات نظامي را از آن خود كرده و بدين ترتيب خود را به عنوان پنجمين واردكننده عمده تسليحات مطرح كرده است.

مالزي ديگر كشور جنوب شرق آسيا حدود پنج ميليارد دلار صرف هزينه هاي نظامي مي كند، اما فيليپين كه توان نظامي بالايي ندارد به حمايت هاي آمريكا چشم دوخته است. نيروهاي نظامي آمريكا هم اكنون در فيليپين مستقرند و پيمان هاي نظامي با واشنگتن دارد.

اين رقابت نظامي كشورهاي جنوب شرق آسيا و چين براي امنيت درياي جنوبي چين خطرناك است و ورود آمريكا به اين مساله به تنش ها در منطقه دامن مي زند.

هم اكنون چهار كشور آسه آن، يعني ويتنام، فيليپين، برونئي دارالسلام، و مالزي ادعاهاي مشابه چين در خصوص مالكيت بخشي از درياي جنوبي چين كه غني از منابع انرژي است دارند و بايد به اين مدعيان تايوان را نيز اضافه كرد كه پكن آن را به عنوان يك كشور به رسميت نمي شناسد، اما از حمايت كاخ سفيد برخوردار است.

به گزارش خبرگزاري رسمي اندونزي (آنتارا)، معاون وزير امور خارجه اين كشور در ادامه گفت يكي از ابزارهايي كه اندونزي به طور فعال از آن براي جلوگيري از درگيري بين چين و اعضاي مدعي آ.سه.آن استفاده مي كند و به آن تكيه دارد پيروي از كدهاي رفتاري در حال تدوين است.

عبدالرحمان محمد فچير همچنين با تاكيد بر اينكه جنگ راه حل نيست، تاييد كرد كه اندونزي به تلاش براي ايجاد ثبات در منطقه درياي جنوبي چين ادامه مي دهد تا تنش ها كاهش يايد.

آساق**1611