به گزارش ایرنا، این همكاری موفقیت آمیز از سوی محققان و پزشكان پژوهشكده قلب و عروق و دانشگاه علوم پزشكی اصفهان صورت گرفته است.
در این تحقیق، ارزیابی فشار دست، روشی ساده، سریع و بدون هزینه برای تشخیص احتمال مرگ بعلت بیماریهای مختلف بویژه بیماریهای قلبی معرفی شده است.
محققان این پروژه، كاهش فشار دست هنگام گرفتن اشیا به عنوان مثال، هنگام دستدادن را نشانه رو به زوال رفتن سلامت میدانند.
نتایج این تحقیق بینالمللی كه در 17 كشور دنیا از جمله در ایران (اصفهان) بر روی حدود 140 هزار نفر در سالهای 2003 تا 2009 انجام شده در نشریه « لنست » منتشر شده است.
لنست (The Lancet) یكی از معتبرترین و مشهورترین هفتهنامههای پزشكی است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان كه نام وی بعنوان یكی از نویسندگان این تحقیق در نشریه لنست آمده است روز دوشنبه به ایرنا گفت: این تحقیق یك مطالعه آینده نگر است و گروهی از مردم را به مدت طولانی بررسی می كند.
دكتر رویا كلیشادی با اشاره به اینكه اجرای این تحقیق از حدود هفت سال گذشته در اصفهان و در قالب یك كار تیمی آغاز شده است افزود: حدود شش هزار نفر از جمعیت شهری و روستایی شهرستان اصفهان در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند.
وی درباره انتخاب اصفهان بعنوان مجری این تحقیق در كشور ایران تصریح كرد: این شهر، از نظر سبك و عادات زندگی نمودار و برآیندی از كل جامعه ایرانی است.
كلیشادی با بیان اینكه طراح اصلی این تحقیق ، پروفسور سلیم یوسف در دانشگاه مك مستر كانادا است اظهار كرد: 25 كشور دنیا در اجرای این تحقیق همكاری می كنند كه تا كنون نتایج تحقیقات 17 كشور منتشر شده است.
این محقق گفت: نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده در اصفهان در مقایسه با دیگر كشورها، تفاوت معنا داری نداشت.
كلیشادی افزود: در این تحقیق مشخص شد كه بین قدرت دست در هنگام مشت كردن و فشار دادن دست با میزان سلامتی افراد ارتباط وجود دارد.
به گزارش ایرنا، شركتكنندگان در این تحقیق از بین خانوادههایی از طبقات مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی انتخاب شده اند كه دستكم یكی از اعضای خانواده بین 35 تا 70 سال داشته باشد.
قدرت عضلانی بعنوان معیاری برای ارزیابی احتمال مرگ بر اثر بیماریهای قلبی در نظر گرفته میشود محققان در این مطالعه بدنبال این موضوع هستند كه آیا این معیار میتواند در پیشبینی مرگ زودرس در گروههای مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی كاربرد داشته باشد.
قدرت عضلانی با فشار دست موقع گرفتن اشیا (grip strength) ارزیابی میشود. برای ارزیابی این قدرت عضلانی، پزشك از بیمار میخواهد كه دستش را بگیرد و فشار دهد اما برای این تحقیق از دستگاه سنجش فشار دست استفاده شد.
این تحقیق نشان داد بین كاهش قدرت دست هنگام گرفتن اشیا و مرگ بعلت همه بیماریها، علل قلبی (سكته قلبی) و غیر قلبی ارتباط وجود دارد و در همه كشورها و طبقات اقتصادی و اجتماعی یكسان است.
تنها مورد استثنای آن، سرطان در كشورهای پیشرفته و بستری شدن بعلت بیماری تنفسی بود.
هر چه سرعت كاهش قدرت دست بیشتر باشد احتمال مرگ بعلت بیماریهای مختلف بالا میرود، هر پنج كیلو كاهش، احتمال مرگ بعلت بیماریهای مختلف را 16 درصد و احتمال مرگ بعلت بیماریهای قلبی و غیرقلبی را 17 درصد (سكته قلبی هفت درصد و سكته مغزی 9 درصد) افزایش میدهد.
همچنین فشار دست، احتمال مرگ بعلت همه بیماریها از جمله بیماریهای قلبی را بهتر از اندازهگیری فشار خون (سیستولیك) پیشبینی كرد.
این تحقیق نشان داد كه افراد مبتلا به سكته مغزی، سكته قلبی، سرطان یا بیماریهای تنفسی كه فشار دست خوبی دارند احتمال مرگشان كمتر از كسانی است كه فشار دستشان ضعیف است.
دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی اصفهان بعنوان یكی از دانشگاههای بزرگ دولتی كشور حدود 13 هزار دانشجو و 600 عضو هیات علمی دارد.
پژوهشكده قلب و عروق اصفهان در سال 93 بعنوان برترین مركز ایرانی همكار در زمینه تعاملات بین المللی با سازمان جهانی بهداشت معرفی شد.
فعالیت پژوهشكده قلب و عروق اصفهان در سال ۱۳۶۷ با انجام یك طرح تحقیقاتی كشوری تحت عنوان شناخت شیوع و عوامل موثر بر بیماری های قلبی آغاز شد.
این مركز در سال ۱۳۷۳ با نام مركز تحقیقات قلب و عروق اصفهان در شورای گسترش دانشگاه های كشور مصوب شد و در سال ۱۳۹۰ به پژوهشكده قلب و عروق ارتقا یافت.
ت/3011/ 6022 م
تحقیق بین المللی ارزیابی فشار دست برای تشخیص احتمال مرگ با همكاری پزشكان اصفهانی منتشر شد
۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۰:۱۷
کد خبر:
81611876
اصفهان- ایرنا- نتایج تحقیق بین المللی « ارزیابی فشار دست برای تشخیص احتمال مرگ»با همكاری تعدادی از پزشكان و كارشناسان اصفهانی منتشر شد.