به گزارش ايرنا، چين كه توسعه برنامههاي فضايي و حضور در اين عرصه را براي خود نماد قدرت مي داند، براي اولين بار در اكتبر سال 2003 موفق شد نخستين سفينه سرنشين دار خود با نام «شنژو - 5» را در ماموريتي 21 ساعته به فضا بفرستد و آرزوي خود را به واقعيت تبديل كند.
پس از آن نيز اين كشور تلاشهاي گسترده اي در اين حوزه انجام داد و قرار است در تازه ترين فعاليت هاي علمي خود، فضانوردان را به قسمت تاريك «كره ماه» بفرستد.
«وو ويرن» رئيس بخش مهندسي برنامه اكتشافات قمري چين در تازه ترين اظهارات خود با تلويزيون مركزي اين كشور گفت: مقامات پكن درصددند كاوشگر «چانگ ئي- 4» را براي بررسي بخش هاي كشف نشده كره ماه موسوم به نيمه تاريك اين كره به فضا پرتاب كنند.
وي تصريح كرد كه دولت چين تصميم دارد احتمالا بخش هاي سخت تر و چالشي كره ماه را براي فرود كاوشگر خود انتخاب كند و آن نيمه تاريك ماه است.
«نيمه تاريك ماه» و يا «سمت دورتر» بخش ديگري از كره ماه است كه به دليل پديده اي به نام قفل جزر و مدي (tidal locking) هيچگاه رو به روي زمين قرار نگرفته است.
قفل جزر و مدي يا قفل گرانشي (gravitational locking) زماني پيش ميآيد كه در اثر شيب نيروي كشندي، يك كره و يا جرم آسماني هميشه به سوي كره و يا جرم آسماني ديگري رو كرده باشد.
براساس گزارش هاي منتشر شده از سوي منابع علمي، طي ساليان طولاني جاذبه زمين موجب شده تا حركت گردشي كره ماه آهسته تر شده و هم اندازه سرعت گردش زمين شود و اين موضوع بر علاقه چيني ها براي حضور در اين نقطه از كره ماه افزوده است.
براي اولين بار، كاوشگر «لونا - 3» شوروي توانست در سال 1959 از نيمه تاريك ماه عكس تهيه كند و فضانوردان آپولو هشت نيز اولين نفراتي بودند كه اين بخش از كره ماه را مشاهده كردند.
چين در سال هاي اخير فعاليت هاي فضايي خود را تسريع بخشيده و تحت عنوان برنامه ملي به نام «اكتشافات قمري»، سعي دارد اين كره نوراني را مورد بررسي قرار دهد.
دولت چين براي اولين بار در سال 2007، كاوشگر «چانگ ئي-1» را به فضا پرتاب كرد كه پس از برخورد با سطح كره ماه پس از 16 ماه فعاليت، منهدم شد.
پكن همچنين در سال هاي 2009 و 2013 نيز كاوشگرهاي چانگ ئي - 2 و چانگ ئي - 3 را به فضا پرتاب كرد.
بنا بر اين گزارش، كاوشگر چانگ ئي- 4 نيز قرار است در سال 2020 به فضا پرتاب شود و سفينه ماه نورد آن احتمالا در نيمه تاريك ماه فرود خواهد آمد.
چين در حال حاضر يكي از كاوشگرهاي فضايي خود موسوم به «جيد ربيت Jade Rabbit» را در سطح كره ماه قرار داده است.
اين كشور كه از عقب ماندن در زمينه فناوري هاي فضايي شكايت دارد، برنامه فضايي پرهزينه خود را نماد ظهور خود در بين قدرت هاي جهان تلقي مي كند.
چيني ها با پرتاب هاي پي در پي ماهواره به فضا به دنبال ثبت ركوردهاي جديد در عرصه هاي مختلف به ويژه در زمينه هاي علمي هستند.
اين كشور حتي پيشتر اعلام كرد كه قصد دارد يك ايستگاه فضايي 60 تني متشكل از هفت آزمايشگاه فضايي را تا سال 2020 وارد مدار زمين كند.
آساق*231*1597
پكن - ايرنا - چين در آخرين تلاشهاي بلندپروازانه خود در فضا از برنامهاي جديد جهت تحقيق و بررسي درباره نيمه تاريك كره ماه خبر داد كه قرار است يك كاوشگر فضايي به همراه يك سفينه ماه نورد در سال 2020 اين ماموريت مهم را انجام دهد.