***از پلوپز تا بلو-ري
به گزارش ايرنا ، در سال 1946 دو ژاپني به نامهاي ماسارو ايبوكا و آكيو موريتا به همراه يك گروه كوچك ولي پرانرژي با فقط 500 دلار سرمايه شركتي به نام «انستيتوي تحقيقات مخابرات توكيو» را بنا نهادند. همين شركت چند دهه بعد مبدل به برندي چندين ميلياردي به نام Sony شد. جالب است بدانيد اولين محصول اين شركت، يك پلوپز بود كه البته به شكست بدي انجاميد. شركت 6500 دلار روي آن سرمايه گذاري كرد ولي فقط 300 دلار فروش كرد! در سال 1958 نام كمپاني رسما به سوني تغيير يافت. نام Sony از تركيب دو كلمه sonus و sonny ايجاد شد. كلمه اول در لاتين به مفهوم صدا است و كلمه دوم به معناي پسر كوچك و اشاره به گروه كوچك و جواني دارد كه هسته اصلي سوني را تشكيل دادند.
امروزه سوني در اكثر حوزه ها از سرگرمي و سينما و انيميشن گرفته تا لوازم خانگي و موبايل و فناوري هاي پوشيدني در سرتاسر دنيا فعال است و مشتريان وفادار خود را دارد. كارشناسان رمز موفقيت سوني را در پيش بيني نيازهاي مصرف كنندگان پيش از رقبا و توليد محصولات انقلابي براي برآورده كردن نيازهاي خريداران ميدانند.
اين برند در توليد بسياري محصولات پيشگام بود: راديو ترانزيستوري (1955)، تلويزيون رنگي (1968)، VCR- ضبط ويدئويي (1971)، دستگاه پخش واكمن (1979) سي دي پلير (1985)، دوربين هندي كم (1989) پلي استيشن
(1994) و ضبط كننده بلوري (2003) از اين جمله اند. همچنين سوني از نخستين موسساتي بود كه در سال 1999اقدام به توليد روبات هوشمند كرد. آيبو نام اين سگ روبات بود كه در زمان خود سروصداي زيادي به پا كرد ولي در ادامه با اقبال چنداني مواجه نشد و نهايتا توليد آن در سال 2005 متوقف شد.
در حال حاضر سوني در حوزه هاي مختلف تحت زيرمجموعه هاي متعددي به نام هاي: Sony Corporation (هولدينگ و قسمت محصولات الكترونيك)، Sony Computer Entertainment (بازي)، Sony Pictures Entertainment (انيميشن)، Sony Music Entertainment (نشر موسيقي)، Sony/ATV Music Publishing (توليد موسيقي)، Sony Financial Holdings (خدمات مالي) و تعدادي شركت ديگر است.
سوني نخستين شركت ژاپني بود كه اقدام به فروش سهام در ايالات متحده كرد. تا اينكه سال 1989 اين شركت به قيمت 3.4 ميليارد دلار توسط كلمبيا پيكچرز خريداري شد و رسما به امريكا انتقال يافت و در هاليوود مستقر شد.
به رغم انتقال سوني به ايالات متحده تا همين اواخر ژاپني ها در خصوص شركت خود تعصب به خرج مي دادند و راضي نمي شدند يك آمريكايي رياست سوني را به عهده بگيرد. تا سال 2005 كه يك مستندساز مشهور ولزي به نام سر هاوارد استرينگر اين سمت را در اختيار گرفت. البته از سال 2010 مجددا يك ژاپني به نام كازو هيرائي زمامدار سوني شده است.
**آينده مبهم
سوني شكست ها و ناكامي هاي بسياري را هم تجربه كرده است كه از جمله آن كه مي توان خروج از بازار لپ تاپ و رايانه شخصي در سال گذشته و واگذاري برند Vaio، همچنين توقف توليد تلويزيون هاي براويا كه طي 9 سال گذشته 4.6 ميليارد يورو به سوني ضرر وارد كرده بود.
به علاوه در طي تاريخچه خود حملات و هك هاي متعددي را متحمل شده است. از افشاي اطلاعات كاربرانش در سال 2011 كه بابت آن 250 هزار يورو جريمه شد تا لو رفتن تعدادي از نسخه هاي فيلم هاي توليدي در سال گذشته و البته افشاي ميزان حقوق و دستمزد كاربرانش توسط هكرها كه سروصداي زيادي به پا كرد.
به گزارش سايت گيزمودو، براساس گزارش مالي كه سوني درباره سال 2014 منتشر كرده، عمده فروش اين برند ژاپني به واسطه كنسول هاي بازي و سنسور دوربين بوده است. در حوزه موبايل سوني توفيق چنداني نداشته...
در واقع در حوزه تلفن همراه، سوني به مانند بسياري برندهاي مشهور ديگر زير سايه اپل و آيفون قرار دارد. سري گوشي هاي اكسپريا كه از زمان سوني اريكسون و پيش از جدايي اين دو عرضه مي شد، با اقبال خوبي مواجه شده بود؛ ليكن با ورود نسل جديد آيفون در سال 2007 اين فروش سوني هم افت كرد. مشكلات به روز رساني نرم افزاري گوشي هاي سوني نيز مزيد بر علت شد تا سوني نتواند به جايگاه دلخواهش در حوزه موبايل برسد. طي سه ماه اخير سوني 11.9 ميليون دستگاه تلفن همراه فروخته كه از طريق آن 80 ميليون دلار عايدي داشته است. البته اين رقم در مقايسه با زمان مشابه سال گذشته 27 درصد رشد نشان مي دهد. ناگفته نماند، مشكلي كه سال گذشته براي شارژرهاي موبايل سوني به وجود آمد زيان هنگفتي به اين كمپاني وارد كرد.
در زمينه تلويزيون هاي اسمارت نيز سوني با مشكلات عديده اي دست و پنجه نرم مي كند. سوني در اين زمينه سابقه طولاني دارد و هزينه زيادي صرف تحقيقات كرده ولي باز هم به درآمد مطلوبش نرسيده.
اين شركت در سال گذشته برند مشهور خود در حوزه رايانه هاي شخصي Vaio را مجبور شد بفروشد و 1100 كارمند خود را تعديل كرد. سود خالص سوني طي شش سال گذشته همواره كاهش داشته و سوني تلاش دارد اين روال به سال هفتم كشيده نشود.
از همين رو سردمداران اين شركت ژاپني تلاش هاي خود را متمركز بر واحدهاي توليد سنسور دوربين و بازي هاي پلي استيشن متمركز كرده اند. در حال حاضر در دوربين بهترين گوشي هاي دنيا (از جمله آيفون و آيپد) از سنسور سوني بهره گرفته مي شود.
اكنون مديران سوني براي نجات مجموعه متبوع خويش درصدد تدوين يك استراتژي سه ساله برآمدهاند. هدف اصلي اين برنامه افزايش سود است و نه افزايش فروش و طبق آن سود عملياتي سوني بايد به حداقل 4.2 ميليارد دلار برسد. سوني تصميم گرفته بر واحدهاي سودآورش مثل حسگر دوربين، بازي و صنايع سرگرمي تمركز كند. كارشناسان مي گويند تا پايان سال جاري ميلادي اين شركت ژاپني قديمي از اين امتحان كه آيا قادربه بقا خواهد بود يا نه، عبور مي كند.
علمي **2043**1599
تهران- ايرنا- امروزه سوني در اكثر حوزه ها از سرگرمي و سينما و انيميشن گرفته تا لوازم خانگي و موبايل و فناوري هاي پوشيدني در سرتاسر دنيا فعال است و مشتريان وفادار خود را دارد.