۴ خرداد ۱۳۹۴، ۱۲:۰۰
کد خبر: 81621504
T T
۰ نفر
حدود 20 درصد سیگار مصرفی كشور قاچاق است

تهران - ایرنا - معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: براساس آمارهای بدست آمده 15 تا 20 درصد سیگار مصرفی بصورت تجارت غیرقانونی و قاچاق وارد كشور می شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، دكتر علی اكبر سیاری روز دوشنبه در نشست خبری هفته بدون دخانیات - چهارم تا 10 خرداد - افزود: ‌میانگین درصد تجارت غیر قانونی سیگار در كشورهایی با درآمد بالا 8 / 9درصد، دركشورهای با درآمد متوسط 8/ 11 درصد و در كشورهای با درآمد پایین 8 / 16 درصد است.

وی ادامه داد: ایران، هر چند جزو كشورهای با درآمد متوسط به شمار می آید اما قاچاق سیگار در آن در حد كشورهای فقیر است.

سیاری تصریح كرد: ثابت شده است هرچه در كشوری فساد ، بیشتر باشد تجارت غیرقانونی نیز بیشتر است و هرچه حمایت رسمی و غیررسمی از قاچاق بیشتر به عمل آید در آن كشور میزان قاچاق كالا بیشتر می شود.

معاون وزیر بهداشت ادامه داد: حمایت غیررسمی از قاچاق كالا را گروه های فشار انجام می دهند به عنوان مثال در كشور سومالی قاچاق كالا به دلیل حمایت های غیررسمی دزدان دریایی وجود دارد.

این مقام مسوول در وزارت بهداشت ، درمان وآموزش پزشكی تاكید كرد: كنترل قاچاق كالا نیاز به شفافیت قانون،‌ حامیان قانون و عزم جدی برای برخورد با فساد دارد.

معاون وزیر بهداشت با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب مبنی بر مبارزه با قاچاق گفت: عزم جدی برای مبارزه با تجارت غیرقانونی كالا در سطوح بالا وجود دارد كه باید این امر پیگیری شود.



**6 استراتژی مبارزه با مصرف سیگار در كشور

معاون وزیر بهداشت گفت: سالانه 65 میلیارد نخ سیگار در كشور دود می شود. به ازای هر یك میلیون نخ سیگار، یك تن جان خود را از دست می دهد؛ بنابراین مرگ 65 هموطن در سال مرتبط با مصرف مستقیم سیگار است؛ ضمن اینكه سیگار علت مرگ 50 درصد سیگاری ها به شمار می آید.

وی اظهارداشت : برای كاهش مصرف دخانیات در كشور، 6 استراتژی شامل افزایش مالیات سیگار، اطلاع رسانی به مردم در خصوص خطرات مصرف دخانیات، محدودیت مصرف دخانیات در اماكن عمومی، اجرای ممنوعیت كامل تبلیغات، افزایش امكانات ترك سیگار و نظارت و پیگیری وضعیت مصرف سیگار در كشور را در پیش گرفته ایم.

وی با ذكر اینكه افزایش قیمت دخانیات از طریق دریافت مالیات بر قیمت خرده فروشی محقق می شود به تلاش های سال گذشته اشاره كرد و اظهار داشت: سال گذشته تلاش كردیم این امر تبدیل به قانون شود كه موفق نشدیم؛ برای این كار دو كارشناس سازمان جهانی بهداشت نیز به تهران آمدند و راهكارهایی پیشنهاد دادند.

وی تصریح كرد: اگر افزایش قیمت سیگار با مالیات محقق می شد، امسال دوهزار میلیارد تومان و طی پنج سال ، 11 هزار میلیارد تومان به درآمد دولت افزوده می شد.



**قیمت پایین از علل مصرف سیگار در نوجوانان و فقرا

معاون وزیر بهداشت اضافه كرد: ثابت شده است، اگر قیمت دخانیات افزایش یابد، مصرف آن به ویژه در نوجوانان كاهش خواهد یافت و این قیمت پایین سیگار در زمان حاضر است كه یكی از علل مصرف مواد دخانی در نوجوانان و فقرا به شمار می آید.

این مقام مسوول در وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی ادامه داد:90 درصد افرادی كه اعتیاد به دخانیات دارند، شروع سن مصرف آنان از دوران نوجوانی یعنی كمتر از 18 سال بوده است.

سیاری گفت: شركت های دخانی برای اینكه بازارهای خود را حفظ كنند، قیمت سیگار را پایین نگاه می دارند و تبلیغات نادرستی انجام می دهند كه این موضوع روی ذهن نوجوانان نیز تاثیر می گذارد به گونه ای كه سیگار به كالایی زیبا و ایجاد كننده هیجان جلوه می كند.

وی ادامه داد: از هر 10 مبتلای به سرطان ریه كه فوت می كنند 9 تن ، به دلیل مصرف دخانیات دچار سرطان می شوند و فوت می كنند . همچنین مصرف دخانیات موجب می شود خطر مرگ به علت حمله قلبی و مغزی، دو تا چهار برابر افزایش یابد و طول عمر افرادی كه دخانیات مصرف می كنند هم كمتر از سایر اقشار باشد.



**مرگ 600 هزار تن به علت دود دست دوم

به گفته معاون وزیر بهداشت از 6 میلیون تنی كه سالانه در جهان به علت مصرف دخانیات جان خود را از دست می دهند، 600 هزار تن به دلیل دود دست دوم ، فوت می كنند.

سیاری افزود: دود دست دوم به آن معنا است كه افراد، سیگار یا قلیان مصرف می كنند و دود آن روی لوازم و اثاثیه باقی می ماند و افراد دیگر از جمله كودكان به عوارض آن مانند سرطان، پوكی استخوان و آسم مبتلا می شوند.

معاون وزیر بهداشت ادامه داد: محدودیت مصرف دخانیات در اماكن عمومی مانند اماكن حمل و نقل، تحصیلی و كار، یكی دیگر از استراتژی های وزارت بهداشت برای مبارزه با دخانیات است كه در این زمینه پوسترهایی تهیه شده است تا در این اماكن نصب شود.

وی تصریح كرد:ثابت شده است اگر از مصرف سیگار در اماكن عمومی جلوگیری شود ، میزان مصرف سیگار كاهش خواهد یافت.

معاون وزیر بهداشت در خصوص جلوگیری از تبلیغات مواد دخانی نیز اظهارداشت: امسال تصاویر هشداردهنده ای برای نصب روی بسته های سیگار تهیه شده است.حدود 70 مركز ترك سیگار هم در كشور فعال هستند كه كه درصدد هستیم امسال این مراكز ترك سیگار در شبكه بهداشتی كشور ادغام شوند.

وی یادآور شد: همه كشورها از جمله ایران متعهد شده اند كه تا سال 2025 ، 30 درصد مصرف دخانیات خود را كاهش دهند.

وی در بخش دیگری از سخنانش اضافه كرد: برنامه نظارت و پیگیری وضعیت مصرف دخانیات در كشور از دیگر استراتژی های وزارت بهداشت برای كاهش مصرف سیگار به شمار می رود كه امسال در مدارس انجام می شود.

معاون وزیر بهداشت یادآور شد: امسال موفق نشدیم مالیات سیگار را افزایش دهیم چون برخی افراد معتقد بودند كه با این كار قاچاق سیگار افزایش پیدا می كند ؛ این در حالی است كه افزایش مالیات سیگار برای كاهش مصرف آن، تجربه ای جهانی به شمار می آید.

سیاری افزود: بیشترین سود قاچاق در اموری مانند قاچاق انسان، اسلحه، مشروبات الكلی، مواد مخدر و سیگار است ؛ قاچاق كالا دارای قوانین بین المللی بوده و ایران نیز جزو كنوانسیون بین المللی مبارزه با قاچاق است و باید از این تجربیات و ظرفیت ها برای مبارزه با قاچاق سیگار استفاده كنیم.



**لزوم شناسنامه دار كردن سیگار

معاون وزیر بهداشت اظهار داشت: اینكه چرا قاچاق سیگار در ایران، زیاد است، دلایل مختلفی دارد كه یكی از آنها وجود بازار مناسب برای آن است. در ایران میلیاردها تومان كالای قاچاق وجود دارد كه این مساله نشان می دهد بازار آن وجود دارد.

سیاری گفت: سیگارها باید از بدو تولید در كارخانه (روی بسته ها و نخ سیگار) به منظور كنترل كیفیت، پرداخت مالیات ، رصد مصرف و مبارزه با قاچاق علامت گذاری و شناسنامه دار شوند.

وی ادامه داد: برای شناسنامه دار كردن سیگارها باید از فناوری روز استفاده شود اما در كشور ما چنین اتفاقی رخ نمی دهد و این موضوع ، موجب گسترش تجارت غیرقانونی سیگار می شود. سیاری تاكید كرد: همچنین می توان چنان جریمه ای برای قاچاق سیگار ، وضع كرد كه دیگر برای قاچاقچیان سیگار صرف نكند وارد این بازار شوند.

معاون وزیر بهداشت گفت: سالانه سه تا چهار میلیارد نخ سیگار به كشور قاچاق می شود كه این میزان قاچاق از آسمان نمی آید و كارخانه های تولیدكننده در قاچاق آن دست دارند. با توجه به اینكه هر یك میلیون نخ موجب مرگ یك تن می شود، می توان برای آن دیه تعیین كرد و باید از قانون های بین المللی در این زمینه برای جریمه كردن كارخانه های تولیدكننده سیگار استفاده كرد.

اجتمام**9185/9188**1776