فرامرز سفری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: شرایط زیستی و غذایی مساعد در این تالاب و امنیت حاكم بر آن باعث شده تا این تالاب امسال شاهد حضور این تعداد اردك سرسفید باشد كه با چشم غیرمسلح نیز به خوبی دیده می شوند.
وی با بیان اینكه سال گذشته نیز 30 قطعه از این پرنده در این تالاب مشاهده شده بود، گفت: این پرنده نادر اغلب برای زمستان گذرانی وارد تالاب های این شهرستان می شد ولی با توجه به شرایط مناسب آن امسال برای تخمگذاری و جوجه آوری در این تالاب حضور دارد.
سفری افزود: شرایط موجود در این تالاب برای زیست انواع پرندگان بسیار خوب است و آب آن اكنون در حالت سرریز قرار گرفته و مشكلی برای تامین آب وجود ندارد.
وی اضافه كرد: این شرایط مناسب موجب شده این تالاب در حال حاضر پذیرای بیش از 25 هزار قطعه انواع پرندگان مهاجر و بومی آبزی و كنار آبزی باشد.
سفری افزود: این تالاب با 310 هكتار مساحت در 9 كیلومتری محور نقده به حیدرآباد واقع شده و آب آن از رودخانه گدارچای و سد حسنلو تامین می شود.
در شهرستان نقده هفت تالاب فصلی و دائمی وجود دارد كه سالانه بیش از 30 هزار قطعه انواع پرندگان مهاجر و بومی در آن زندگی می كنند كه از این تعداد، تالاب های درگه سنگی، حسنلو و یادگارلو جزو تالاب های بین المللی هستند.
امسال همچنین تالاب بین المللی كانی برازان مهاباد نیز شاهد حضور بیش از 100 قطعه از این نوع پرنده بود.
اردك سرسفید در حالت عادی به تعداد یك یا چند قطعه و در موارد نادر به تعداد انگشتان دست در تالاب ها دیده می شود و حضور این تعداد اردك سرسفید در تالاب های جنوبی آذربایجان غربی تاكنون بی سابقه بوده است.
در حال حاضر تالاب های آق قلعه و كانی برازان به یكی از زیستگاههای مهم اردك سرسفید در شمال غرب كشور تبدیل شده است.
اردك سرسفید به نام white- headed Duck از راسته غازسانان و تیره اردكیان با نام علمی Oxyura Leucocephala است و از سوی اتحادیه بین المللی حفاظت از محیط زیست در فهرست گونه های در خطر انقراض قرار دارد.
این اردك از پرندگانی است كه در ایران و بسیاری از كشورهای جهان پراكنده بوده و جمعیت آن بر اساس مطالعات و بررسی های سازمان های جهانی رو به كاهش است به همین دلیل جزو گونه های حفاظت و حمایت شده قرار گرفته است.
بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی سازمان محیط زیست، جمعیت اردك سرسفید در كشور بین چهار تا پنج هزار قطعه برآورد شده است.
این پرنده برای تولید مثل به تالابهای شمال غرب كشور از جمله آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی مهاجرت كرده و در آنجا تخمگذاری می كند.
اردك سرسفید همچنین برای زمستان گذرانی علاوه بر آذربایجان غربی در استان های گیلان، مازندران، كردستان، خوزستان، فارس و اصفهان نیز دیده شده است.
نقده در جنوب آذربایجان غربی و در فاصله 100 كیلومتری مركز استان واقع شده است.
6185/2093/ 6508
مهاباد - ایرنا - رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده از مشاهده بیش از 80 قطعه پرنده نادر و در حال انقراض اردك سر سفید در تالاب آق قلعه این شهرستان خبر داد.