۱۱ خرداد ۱۳۹۴، ۱۵:۲۲
کد خبر: 81631015
T T
۰ نفر

حاشيه نشيني سه معاون وزير را به چابهار كشاند

۱۱ خرداد ۱۳۹۴، ۱۵:۲۲
کد خبر: 81631015
حاشيه نشيني سه معاون وزير را به چابهار كشاند

چابهار - ايرنا - مشكلات حاد حاشيه نشيني شهر بندري چابهار كه در سطح كشور منحصر بفرد و تبديل به نمونه اي از غالب شدن حاشيه بر متن است، سه معاون زير راه و شهرسازي را براي تصميم گيري موثر در اين خصوص به چابهار كشاند.

به گزارش ايرنا سيد محمد پژمان معاون وزير و مدير عامل سازمان ملي زمين و مسكن در نشست تخصصي در فرمانداري چابهار كه با حضور ديگر معاونان و مسوولان ملي و محلي روز گذشته برگزار شد گفت: بخش زيادي از فعاليت ها صرف مقابله مديريت ها با هم مي شود، تناقض و پارادوكس توسعه و پيشرفت در بخش هاي مختلف در اين شهرستان به شدت قابل لمس است.



به گفته وي، بايد براي رفع اين معضل بزرگ چابهار بويژه حاشيه نشيني و سكونت گاههاي غيررسمي كه در حال غلبه يافتن بر سكونت گاههاي رسمي شهر است، نقشه راه و ساز و كار مديريتي و اجرايي واحدي متشكل از بخش هاي مختلف وزارت راه و شهرسازي ، وزارت نيرو ، شهرداري ، فرمانداري و ديگر بخش هاي مرتبط با اختيارات ويژه و چشم اندازي مناسب تهيه شود.



به اعتقاد وي، معضل حاشيه نشيني چابهار از حد طبيعي و عادي خارج شده است و بايد براي رفع اين معضل نگاهي ملي و فرابخشي لحاظ شود.



وي در اين سفر با اشاره به اينكه سازمان ملي زمين و مسكن براي رفع اين مشكلات كارگزاري را در چابهار تعيين كرده است، تلاش كرد ديگر بخش هاي وزارت راه و شهرسازي را قانع كند با تعيين شرح خدمات و وظايف مشخص بخشي از فعاليت هاي خود را براي تصميم سازي و اجراي صحيح آنها به اين كارگزار و يا كارگزاري ديگر واگذار كنند كه همراهي لازمي در اين جهت انجام نشد و ديدگاههاي مختلف براي همگرايي و هم افزايي براي ايفاي وظيفه هر كدام از بخش هاي وزارت راه و شهرسازي ارايه شد.







پيروز حناچي معاون شهرسازي و معماري وزير راه و شهرسازي و دبير شوراي عالي معماري شهرسازي نيز در اين نشست با اشاره به معضلات مختلف شهر چابهار در حوزه هاي مختلف حاشيه نشيني ، توسعه بندر ، احداث خط راه آهن ، واحدهاي مختلف توليدي ، بر توجه به نقش قوي تر منطقه آزاد چابهار در رفع اين معضلات و مشكلات تاكيد كرد.



به اعتقاد وي ، در اين فعاليت ها بايد مصلحت شهر و مردم ساكن آن و همچنين نحوه اتصال شهر به ساحل دريا مورد توجه قرار گيرد.



محمد سعيد ايزدي معاون وزير و مديرعامل شركت عمران و بهسازي شهري ايران در وزارت مسكن و شهرسازي نيز در ادامه اين نشست هاي تخصصي، ضمن موافقت با ايجاد ساز و كاري واحد و اجرايي براي رفع معضل حاشيه نشيني شهر چابهار گفت: وضعيت زندگي مردمان حاشينه نشين در اين مناطق به هيچ عنوان قابل دفاع و شايسته نظام جمهوري اسلامي نيست و بايستي اقدامات سريع براي بهبود شرايط و ارايه خدمات مناسب در اين بخش ها فراهم شود.



به اعتقاد وي، وقوع هرگونه حوادث غيرمترقبه اي در اين مناطق ، تبديل به فاجعه اي انساني خواهد شد چراكه عملا نه تنها هيچگونه خدماتي در اين مناطق در وضعيت فعلي قابل انجام نيست بلكه به دليل نبود هيچگونه ساز و كار كنترلي بر ساخت و سازها كمترين بروز زلزله در اين منطقه باعث خواهد شد تمامي بناها بر سر مردمان 20هزار نفري ساكن در اين مناطق حاشينه نشين خراب شود و اين وضع به هيچ عنوان پذيرفتني نيست.



وي با اشاره به اينكه چابهار نيارمند سند جديد توسعه است افزود: براي رفع مشكلات فعلي فعاليت هاي كوتاه مدت ضروري است و براي بلند مدت نيز مي توان چابهار را به عنوان پايلوت رفع مشكل مالكيت در سطح كشور تبديل كرد و تعريف سازو كارهاي جديد تجربه اي جديد را براي رفع مشكلات مشابه در سطح كشور تعريف كرد.



محمد نادر محمد زاده معاون املاك و حقوقي سازمان ملي زمين و مسكن نيز در اين نشست بر ايجاد ساز وكار قانوني براي ارايه خدمات مناسب و رفع مشكلات حاشيه نشيني با كمك مديريت محلي و ملي تاكيد كرد.



مجيد روستا عضو هيات مديره شركت عمران و بهسازي شهري نيز با غيرقابل قبول خواندن وضع موجود تاكيد كرد : طرح هاي جابجايي افراد ساكن در سكونتگاههاي غير رسمي در كشور عملا شكست خورده است.



وي تصريح كرد: براي رفع اين مشكل بايد در سازو كارها به جاي فكر كردن به موضوع جابجايي افراد به اين فكر كرد كه چگونه مي توان ساخت و سازها را در اين مناطق و همچنين فرايندهاي قانوني و اجرايي را براي قانوني شدن و اجرايي شدن با نظارت مديريت شهري و اداري سامان داد.



باقر كرد معاون هماهنگي امور عمراني استاندار سيستان و بلوچستان نيز در اين نشست تخصصي با اشاره به تلاش هاي انجام شده در گذشته مبني بر رفع تصرفات زمين هاي دولتي گفت: همچنانكه در بازديدها مشاهده شد ، رفع تصرفات چندين بار در اين سكونت گاههاي غير رسمي در چابهار انجام شده و هزينه هاي معنوي و مادي زيادي براي دولت و نظام در برداشته است ، اما به دليل عدم وجود برنامه اي مشخص و مدون از سوي وزارت راه و شهرسازي اين تصرفات مجددا انجام شده و شاهد افزايش چند برابري آن شده ايم.



وي ضمن استقبال از طرح تشكيل ايجاد كارگروه و سازو كاري مشخص از سوي وزارت راه و شهرسازي تاكيد كرد: تنها راه رسيدن به وضع مطلوب و رفع مشكلات اقدام عاجل و سريع است و نبايد وضعيت به نحوي مديريت شود كه فعاليت ها مشمول زمان شود و اساسا هر روز، ساعت و دقيقه براي ساماندهي وضع ناهنجاري فعلي حاشيه نشيني قابل اهميت است و مي تواند از بروز فجايع غيرقابل كنترل در آينده جلوگيري كند.



احمد علي موهبتي معاون استاندار و فرماندار شهرستان ويژه چابهار نيز در يكي از اين نشست ها با اشاره به جايگاه ويژه چابهار و سواحل مكران در توسعه شرق كشور و نقش فرامنطقه اي و فراملي آن در حوزه هاي مختلف اقتصادي از جمله ترانزيت ، گمرگ ، پتروشيمي ، فولاد ، خودروسازي و... گفت: اراضي 12هزار هكتاري بانك زمين وابسته به مسكن و شهرسازي و دولت در اين منطقه كه به مسكن و شهرسازي واگذار شده است به دليل عدم وجود برنامه اي مشخص و مدون به محل سكونتگاههاي غير رسمي مردمان منطقه تبديل شده است.



وي با اشاره به دو سفر رييس جمهوري به چابهار در سال گذشته و همچنين تاكيدات فراوان مقامات عالي رتبه نظام و كشور مبني بر اهميت چابهار و راهبردي بودن آن و همچنين مشكلات عديده و نبود فعاليت هاي اقتصادي فعال در استان سيستان و بلوچستان باعث شده است روند مهاجرت مردم از بخش هاي مختلف استان به چابهار سرعت تصاعدي به خود گيرد.



به گفته وي، وضعيت هجوم مردم به چابهار به نحوي است كه بر اساس آمار موجود رشد جمعيت در 6 ماه سال گذشته بيش از 9 درصد بوده است و اين در حاليست كه متوسط رشد در استان سه درصد است و اين رشد ناشي از حضور پر تعداد مهاجران از ديگر نقاط به چابهار است.



موهبتي با تاكيد بر اينكه تاكنون بسياري توجيه مي كرده اند كه بيشتر اين مردمان از اتباع بيگانه هستند تصريح كرد: بر اساس فعاليت جديدي كه انجام شده است بيش از 3100 خانوار در اين منطقه شناسايي شده اند كه تماما داراي شناسنامه و كد ملي هستند و اين خود بيان كننده اين واقعيت است كه اگر اتباع بيگانه نيز در اين مناطق ساكن شده باشند تعداد آنان بسيار كم است.



وي همچنين با اشاره به ابتكاري كه در بخش برق رساني از ابتداي سالجاري در اين منطقه انجام شده است تاكيد كرد : با برق رساني قانوني به حدود 10 درصد از 3100 پرونده از ابتداي سالجاري تا 7 خرداد 225 ميليارد ريال، از اتلاف انرژي برق در منطقه جلوگيري شده است.



فرماندار چابهار تاكيد كرد: در صورتيكه مديران ملي و وزارت راه و شهرسازي اقدام مناسب و ساز و كار اجرايي مدوني را با مديريت محلي و شهرستاني تعيين نكنند؛ بزرگترين ضرر را دولت در درجه اول و مردمان اين منطقه در درجه دوم و سود اصلي را فرصت طلبان و مافياي زمين خواري برده و خواهند برد و اين وضع شايسته نظام جمهوري اسلامي نيست.



موهبتي با بيان اينكه حجم حاشيه نشيني در 4هزار هكتار از زمين هاي دولتي كه تقريبا دو برابر محدوه رسمي شهر چابهار است به حد انفجار رسيده است خاطر نشان كرد : با اين همه مردمان اين ديار آماده هرگونه همكاري براي رسمي شدن چرخه زندگي خود هستند و تنها به عزم و اراده مسوولان احتياج است كه با تدبيري مناسب و قابل اجرا اين معضل استثنايي در سطح كشور در حوزه حاشيه نشيني و سكونتگاههاي غيررسمي را سامان دهي كنند.



گزارش از : علي اصغرافتاده



1744/ 6081