به گزارش ایرنا، كاربری یخدان ها در گذشته نگهداری یخ برای ایام تابستان مردم یك شهر و منطقه بوده و یك یخدان متشكل از مخزن، حصار، استخر و گودال یخ است.
استان كرمان 13 یخدان دارد كه می توان از بین آنها به یخدان مویدی كرمان، یخدان راور و یخدان عباس آباد رفسنجان به عنوان مهمترین یخدان ها اشاره كرد.
در یخدان ها پلان مخزن دایره شكل است كه گنبدی بر روی آن احداث كرده اند؛ حصار آن بلند و 12 متر ارتفاع دارد و مصالح بنا نیز از خشت خام است.
امروزه دیگر یخدان ها كاربری گذشته را ندارند و تنها به عنوان یك اثر تاریخی مورد بازدید قرار می گیرند؛ گودال یخ این بناها فضای مناسبی برای گود زورخانه است و ارتفاع این یخدان ها می تواند همان فضای زورخانه را تداعی كند.
بی شك تبدیل این یخدان ها به زورخانه باید بگونه ای انجام شود كه به هویت و بافت تاریخی یخدان ها به عنوان آثاری كه از گذشته ها به ما ارث رسیده آسیبی وارد نكند.
رییس هیات پهلوانی و زورخانه ای استان كرمان در گفت و گو با ایرنا گفت: از حدود شش ماه پیش این موضوع را دنبال كردیم و به همت مسوولان و تلاش آنها یخدان های مویدی به زورخانه فاتح خیبر و یخدان خیابان ابوحامد به زورخانه علمدار تبدیل شده اند و قرار شده كه 9 یخدان دیگر در استان كرمان به زورخانه تبدیل شود.
محسن مساحی افزود: تبدیل این یخدان ها به زورخانه بیشتر در شهرستان هایی انجام می شود كه در این زمینه با مشكل روبرو هستند كه می توان به شهرستان های انار، رفسنجان، سیرجان، راور، بم و بخش شهداد اشاره كرد.
وی افزود: سعی خواهیم كرد بدون اینكه به ماهیت یخدان و بافت تاریخی این بناها آسیبی وارد شود، فعالیت زورخانه ای را در این اماكن آغاز كنیم.
معاون عمرانی استاندار كرمان نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: مجوز تبدیل یخدان به زورخانه داده شده است و بودجه این كار توسط بخش خصوصی تامین خواهد شد.
محمدجواد كامیاب بیان كرد: اداره كل میراث فرهنگی این پیشنهاد را مطرح كرده و بر اساس مصوبه صادر شده، سرمایه گذاران در صورت تمایل با هماهنگی اداره كل ورزش و جوانان و اداره كل میراث فرهنگی استان یخدان ها را به زورخانه تبدیل می كنند.
وی اظهار كرد: انجام این طرح مشروط به این است كه هیچ آسیبی به سازه یخدان وارد نشود و با نظارت میراث فرهنگی این كار انجام می شود.
كامیاب خاطرنشان كرد: در تبدیل این یخدان ها به زورخانه كار به گونه ای طراحی می شود كه به عنوان مثال بالا آوردن كف یخدان برای انجام فعالیت زورخانه ای نباید آسیبی به سازه بزند.
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: با توجه به اینكه امروزه یخدان ها كاركرد گذشته را ندارند، برای تبدیل شدن به زورخانه ظرفیت كالبدی بسیار مناسبی دارند.
حسن موحدی بیان كرد: دو یخدان در استان كرمان به همان شكل و به عنوان موزه باقی می مانند تا مردم از نزدیك كاربری آنها را ملاحظه كنند.
وی گفت: قرار شده در صورت اعمال تغییرات در این یخدان ها به اصالت و ارزش های تاریخی آنها صدمه ای وارد نشود و بنا آسیبی نبیند.
موحدی تصریح كرد: برای اینكه بتوانیم بنا را حفظ و نگهداری كنیم باید این یخدان ها را تغییر كاربری دهیم و بهتر از همه چیز زورخانه و توجه به ورزش ملی و مذهبی زورخانه است.
وی ادامه داد: الحاقات این بناها به گونه ای انجام می شوند كه قابل برگشت باشند و هر زمان كه نیاز بود یخدان به شكل ظاهری اولیه خود برگردد.
7443/1860
كرمان - ایرنا - یخدان های استان كرمان به زورخانه تبدیل می شوند تا بناهایی كه در گذشته محل نگهداری یخ بودند به مكانی برای فعالیت ورزشكاران زورخانه ای تغییر كاربری داده شود.