به گزارش ايرنا، از آن جا كه بيش از 90 درصد آب مصرفي شُرب و صنعت و بيش از 70 درصد از آب مصرفي بخش كشاورزي چهارمحال و بختياري از منابع زيرزميني تامين مي شود،اين وابستگي به منابع زير زميني توام با تداوم هشت ساله كاهش بارشها،ميزان منابع آبي اين استان را از دوميليارد مترمكعب در سال 84 به يك ميليارد مترمكعب در زمان كنوني رسانده است.
تغيير اقليم و نوع بارشها از برف به باران بر منابع آبي استان بخصوص آبهاي زير زميني موثر بوده،بگونه اي كه تغييرات كسري مخازن در دشتهاي مختلف استان شدتي بين چهار تا 277 ميليون مترمكعب داشته و سطح آبهاي زيرزميني نيز در دشتهاي مختلف بين 10متر تا 25 متر كاهش يافته است .
اكنون مخازن آبهاي زيرزميني استان بر اساس بارشهايي كه بايد صورت مي گرفت، بيش از 800 ميليون مترمكعب كسري دارد.
اين در حالي است كه با تداوم خشكسالي و كم آبي، مسوولان ناگزير به حفر چاه هاي بيشتر در سطح دشتها و آبخوانها شده اند كه اين امر نيز منجر به تداوم كاهش سطح منابع آبهاي زيرزميني و كم آبي بيشتر در روستا و شهرها شده است.
به اعتقاد كارشناسان،كم آبي ها تا جايي ادامه مي يابد كه منتج به حفر بيشتر چاه ها و كاهش بيشتر سطح آبخوانها شده و كمبود دوباره منابع آبي در مناطق شهري و روستايي را در پي دارد.
اقدام شركت آب و فاضلاب شهري استان براي حفر چاه در مرغزار شهركرد، نمونه اي از اين دور تسلسل است كه نارضايتي كشاورزان منطقه را به دنبال داشته است.
اين كشاورزان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان كاهش شديد منابع آبهاي زير زميني دشت شهركرد و تبديل شدن آن به يكي از كانونهاي مولد ريزگرد در استان، جلوگيري از حفر هرگونه چاه و مقابله با نابودي بيشتر در اين مرغزار را خواستار شدند.
كشاورزان و دامداران شهركرد،حفر بيش از 25 حلقه چاه براي مصارف شرب و كشاورزي را عامل اصلي خشكي اين مرغزار مي دانند و اظهار مي دارند: ميزان برداشت آب از سفره هاي زير زميني دشت شهركرد بيش از حد و ظرفيت آن است و چنانچه حفاري ديگري در آن انجام شود خشكي كامل و نابودي قريب الوقوع اين دشت قطعي است.
بر اساس اعلام شركت آب منطقه اي، از ميان 12 دشت آبرفتي چهارمحال و بختياري 9دشت ممنوعه اعلام شده كه دشت شهركرد يكي از آنهاست.
مديرعامل شركت آب و فاضلاب شهري چهارمحال و بختياري نيز اظهار داشت:اين اقدام با هدف جبران كمبود آب ساكنان شهركرد صورت گرفته است و آب اين چاه ها به شهر يا استان ديگري منتقل نمي شود.
قدرت الله بيگلري، تعداد حفاريها در مرغزار شهركرد را سه حلقه چاه ذخيره و اضطراري عنوان كرد و افزود: آب چشمه كوهرنگ(آبي كه بخشي از نياز مردم شهركرد را تامين مي كند) بدليل كُدورت بالا، هم اينك از مدار مصرف خارج شده است و براي تامين آب شُرب مردم شهركرد و آمادگي براي مقابله با بحران كمبود آب اين شهر چاره اي جز حفر سه حلقه چاه جديد و اضطراري در اين منطقه نيست .
وي با بيان اينكه حفر اين چاه ها اقدامي كوتاه مدت است، گفت: بهره برداري از اين چاه ها تنها تا تكميل پروژه انتقال آب بِن - بروجن در دستور كار اين شركت قرار دارد.
بيگلري قول مساعد داد تا با تكميل و بهره برداري از اين پروژه، تمام چاه هاي موجود در مرغزار شهركرد با هدف ذخيره سازي براي نسلهاي آينده و بالا آمدن سطح سفره هاي زير زميني، پُلمپ و تعطيل شود.
پروژه انتقال آب بن-بروجن با هدف تامين آب آشاميدني 14 شهر و 11 روستا با جمعيتي بيش از 400هزار نفر در استان در حال اجراست .
به گزارش ايرنا،شايد بتوان دليل اين دور تسلسل را كه جز كاهش منابع آبي،خشكي بيشتر دشتها و سرعت فزاينده كم آبي دستاورد ديگري ندارد، در بي توجهي برخي مسوولان به بهره برداري و استحصال آبهاي سطحي يا نبود فرهنگ سازي كافي براي مصرف بهينه آب در گذشته دانست.
اكنون استاني كه به'بام ايران' شهرت دارد و تامين كننده 10 تا 11 درصد از منابع آبي كشور در سالهاي گذشته بوده، براي تامين آب شُرب مردم خود نيازمند خشكاندن دشتها و گرفتن حيات از جان مرغزارهاست.
شهركرد مركز استان چهارمحال و بختياري به عنوان بلندترين مركز استان در كشور، به 'بام ايران' مشهور است.
از: شكوفه سليماني
6027/8125
شهركرد-ايرنا-تداوم هشت ساله خشكسالي در دشت و مرغزارهاي چهارمحال و بختياري، دور تسلسلي را در بسياري از مناطق اين استان بوجود آورده كه بر خشكي مداوم مرغزار ها و تداوم كم آبي ها دامن زده است.