به گزارش خبرنگار ایرنا ، در این جشنواره كه به همت فرمانداری ، بخشداری مركزی و دهیاری دهستان حیران شهرستان مرزی بندر آستارا در دل طبیعت سحرانگیز گردنه حیران برگزار شد ، شركت كنندگان در فضایی شاد و دل انگیز روز خوشی را سپری كردند.
فرماندار شهرستان مرزی بندر آستارا در آیین گشایش این جشنواره ، آستارا را منطقه ای مملو از جاذبه های گردشگری در حوزه های طبیعت گردی و تاریخی و فرهنگی عنوان كرد و گفت: این شهرستان در همه زمینه های گردشگری قابلیت هایی دارد كه باید معرفی شود.
سیروس شفقی با اشاره به حضور سالانه بالغ بر شش میلیون نفر مسافر در شهرستان آستارا ، ارتفاعات حیران را منطقه ای مملو از زیبایی های طبیعی عنوان كرد و افزود: طبیعت این خطه دارای ده ها گونه گیاه درمانی است كه باید به گردشگران پرشمار شهرستان معرفی شود تا از آنها استفاده كنند.
دبیر این جشنواره و بخشدار مركزی آستارا نیز در آیین گشایش این رویداد فرهنگی گفت: این جشنواره برای حفظ و معرفی گونه های گیاهان دارویی و نیز معرفی داروهای گیاهی و فرآورده های طبیعی با محوریت گل گاوزبان به عنوان گونه پرشمار گیاه دارویی موجود در ارتفاعات غرب شهرستان تدارك دیده شده است.
چنگیز شكوری خواستار فرهنگسازی در زمینه تولید و مصرف گیاهان دارویی و ترویج استفاده از داروهای گیاهی برای ارتقای سلامت عمومی جامعه شد و افزود: بخشی از قابلیت های گردشگری شهرستان آستارا نیز با برگزاری این جشنواره معرفی شد.
وی با اشاره به برگزاری آیین ها و نمایشگاه های جانبی در قالب این جشنواره گفت: این جشنواره در صدد است تا استعدادهای بالقوه فرهنگی و تنوع اقلیمی كشور را معرفی كرده و در راستای جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی و دولتی و نیز توجه برنامه ریزان اقتصادی كشور در زمینه توسعه گردشگری شهرستان آستارا به هموطنان ایران اسلامی گام بردارد.
وی زمینه سازی برای تولید ، صادرات ، كارآفرینی ، تجاری سازی ، فرآوری ، بسته بندی و معرفی فرآوردهها و احیای میراث طب سنتی ایران و تاثیر در الگوی كشاورزی با محوریت گیاه درمانی و پر كردن اوقات فراغت و نیز معرفی مواریث فرهنگی منطقه را از دیگر اهداف نخستین جشنواره گیاهان دارویی آستارا ذكر كرد.
وی احیای سنت ها و باورهای طب ایرانی و آشنایی با گیاه گل گاوزبان با نگرش سلامت محوری را نیز از دیگر اهداف برگزاری این جشنواره یك روزه برشمرد.
در شهرستان آستارا گیاهان دارویی متعددی از قبیل گزنه ، پونه وحشی ، مرزه ، گل گاوزبان ، گلپر(بالدیرغان) ، آب تره(بولاق اوتی) ، آویشن ، نعناع ، ازگیل ، بابونه ، بارهنگ ، ختمی ، بومادران ، پنیرك ، ترشك ، سیركوهی ، تمشك ، بیدمشك زعفران خزری و د هها گونه دیگر به صورت خود رو در مناطق جلگه ای و كوهستانی شهرستان آستارا شناسایی شده و مورد استفاده مردم قرار می گیرد.
گل گاوزبان كه بهانه برگزاری این جشنواره مردمی بود ، به عنوان پرمصرف ترین گیاه طبیعی با وسیع ترین رویشگاه جزو شناسنامه پوشش گیاهی شهرستان آستارا محسوب می شود.
برداشت گیاه دارویی و چای سنتی گل گاوزبان در روستاهای كوهستانی غرب شهرستان آستارا بسته به شرایط آب و هوایی از اوایل اردیبهشت ماه آغاز می شود.
رویشگاه اصلی این گیاه ارتفاعات شمال ایران است و علاوه بر كشت دستی ، در مناطق وسیعی كه سطح آن در كوهستان های شهرستان آستارا به صدها هكتار می رسد ، این گیاه به صورت پراكنده و خودرو می روید.
ارزش اقتصادی هر كیلوگرم گل گاوزبان تر 500 هزار ریال و ارزش هر كیلوگرم خشك شده آن یك میلیون ریال است و اهالی منطقه سالانه بالغ بر یك و نیم میلیارد ریال از فروش این محصول به دست می آوردند.
در استان گیلان 516 هكتار از اراضی كشاورزی به كشت گل گاو زبان اختصاص دارد و شهرستان آستارا یكی از قطب های تولید این گیاه دارویی به شمار می رود.
گل گاوزبان در طب سنتی از گذشته های دور تاكنون در ایران مصرف فراوان داشته و از نظر طب سنتی ، برگ و گل گاوزبان با طبیعت گرم دارای اثر نشاط آور ، مقوی قلب و اعصاب و شادابكننده رخساره است.
در طب سنتی این گیاه دارویی برای ناراحتیهای تنفسی به ویژه در رفع عوارض گریپ و سرماخوردگی مفید بوده و در درمان بیماریهای كلیوی به ویژه ورم كلیه مورد استفاده قرار میگیرد.
جوشانده گیاه طبی گل گاوزبان در طب سنتی ایران ، چین و هندوستان موارد استفاده فراوانی دارد.
در طب گیاهی ایران از گذشتههای دور از جوشانده گل گاوزبان به عنوان نوشیدنی آرامبخش و دارویی مفید برای درمان بیماری های رماتیسم ، كلیه ، سرماخوردگی ، تپش قلب و اعصاب استفاده میشود.
عمل گلچینی این گیاه نسبت به شرایط آب و هوایی مناطق مختلف ، از اوایل اردیبهشت ماه آغاز شده و تا پایان گلدهی آن در تابستان ادامه می یابد و گلهای برداشت شده در فضای باز و با نور غیرمستقیم آفتاب خشك می شود.
گل گاوزبان به صورت سنتی كشت ، برداشت و فرآوری می شود به طوری كه این گیاه از اواخر زمستان از خاك میروید و از اوایل اردیبهشت ماه تا پایان فصل تابستان، گل های آن در چندین مرحله برداشت میشود؛ بنابراین كاملا ارگانیك است.
در حاشیه این جشنواره نمایشگاهی شامل صنایع دستی از جمله گلیم و دست بافته های محلی ، سوغات ، آش و غذاهای محلی ، عسل تولیدی در منطقه حیران و غرفه لباس های محلی برپا شد.
در این جشنواره علاوه بر برنامه های متنوع فرهنگی از جمله نمایش طنز و موسیقی به زبان ملی و محلی ، برخی از بازی های بومی و محلی آستارا نیز به اجرا در آمد.
همچنین در قالب این جشنواره مسابقه عكس جاذبه های طبیعی و گردشگری شهرستان آستارا برگزار شد.
همچنین گزارش خبرنگار ایرنا در آستارا حاكی از بهره برداری از طولانیترین سورتمه ریلی كشور با حضور استاندار گیلان و جمعی از مدیران كل و مسوولان محلی در دهكده گردشگری حیران آستاراست.
به گزارش ایرنا ، این طرح توسط بخش خصوصی و در منطقه نمونه گردشگری حیران و در جوار تله كابین حیران احداث شده است.
استاندار گیلان عصر شنبه در آیین افتتاح این طرح گفت: سرمایهگذاری در صنعت گردشگری بسیار زودبازده است و استان گیلان به علت گردشگرپذیر بودن شرایط بهتری برای بازگشت سرمایه طرح های گردشگری دارد.
محمدعلی نجفی خواستار فعال شدن بخش خصوصی برای استفاده از همه مواهب و ظرفیت های گردشگری در گیلان شد و افزود: شهرستان مرزی آستارا با موقعیت منحصر به فرد جنگل ، دریا و كوهستان ظرفیت بالایی در صنعت گردشگری دارد.
وی آستارا را یكی از سه دروازه مهم ورود گردشگران به گیلان برشمرد و بر ضرورت ارائه خدمات و تسهیلات به سرمایه گذاران بخش خصوصی برای اجرای طرح های گردشگری تاكید كرد.
برای اجرای طرح سورتمه ریلی حیران یك میلون و 500 هزار یورو سرمایه گذاری ارزی و 10 میلیارد ریال سرمایه گذاری ریالی توسط بخش خصوصی انجام شده است.
این طرح به طول یك هزار و 500 متر سورتمه ریلی احداث شده و ارتفاع اوج و فرود آن 120 است.
سورتمه ریلی حیران در منطقه نمونه گردشگری حیران و در چشم انداز طبیعت بكر و زیبای كوهستان جنگلی حیران احداث شده است.
استاندار گیلان همزمان با این طرح ، فروشگاه شاهد را در محدوده گمرگ آستارا افتتاح كرد.
در این فروشگاه كالاهای ایرانی با كیفیت برای گردشگران خارجی با قیمت تمام شده عرضه می شود.
شهرستان بندر آستارا در 200 كیلومتری غرب مركز استان گیلان واقع است.ك/3
2007 / 1905
برگزاری دومین جشنواره گیاهان دارویی و افتتاح طولانی ترین سورتمه ریلی در آستارا
۱۶ خرداد ۱۳۹۴، ۲۱:۰۰
کد خبر:
81636192
آستارا - ایرنا - دومین جشنواره گیاهان دارویی شهرستان آستارا با محوریت گل گاوزبان و طولانیترین سورتمه ریلی كشور با حضور استاندار گیلان در دهكده گردشگری حیران آستارا برگزار و به بهره برداری رسید.