۱۸ خرداد ۱۳۹۴، ۱۳:۵۲
کد خبر: 81638329
T T
۰ نفر
شب بيداري عامل ضعف سيستم ايمني بدن؛خواب طولاني روزانه مخرب جسم و روح

تهران-ايرنا- شب بيداري و كم خوابي كه امروزه به دلايل مختلف ازجمله مطالعه در شب امتحان، شب نشيني و مهماني يا مشغله هاي كاري گريبانگير بيشتر افراد به ويژه جوانان شده است، سبب ضعف سيستم ايمني بدن، اختلال در حافظه كوتاه مدت و افزايش استرس مي شود.

سيستم طبيعي بدن انسان به اين صورت تنظيم شده است كه با تاريك شدن هوا بخوابد و با روشني روز بيدار شود. تحقيقات نشان مي دهد ايجاد تغيير در اين روند طبيعي، افراد را با مشكلات و بيماري هاي متعددي روبه رو مي كند.

در زندگي ماشيني امروزي به دليل مشغله هاي فراوان، افراد ديگر نمي توانند اين روند طبيعي بدن را حفظ كنند و به ناچار ساعات بيشتري در طول شبانه روز بيدار مي مانند، بنابراين براي جبران اين مساله و كاهش عوارض شب بيداري ها، توصيه اكيد پزشكان بر اين است كه افراد حداكثر ساعت 10 شب بخوابند و 6 صبح از خواب بيدار شوند.

دكتر احمد جليلي رييس انجمن علمي روانپزشكان ايران در گفت وگو با خبرنگار علمي ايرنا در اين مورد توضيح داد:خواب سرشب (8 شب) در حفظ سلامتي بسيار موثر است و هرچه از نيمه شب (12شب) بگذرد، اثرات مفيد آن كمتر مي شود.

وي تاكيد كرد: همانطور كه كم خوابي و بيدار ماندن در پاسي از شب براي سلامتي افراد مضر است، خواب زياد و طولاني صبحگاهي نيز به سلامت سيستم هاي مختلف بدن آسيب مي زند.



** خواب طولاني روزانه مضر براي سلامتي

جليلي در مورد خوابيدن در طول روز توضيح داد: خوابيدن در طول روز به طور كلي مخرب است و در درازمدت مشكلاتي از نظر روحي رواني يا جسماني براي فرد به وجود مي آورد.

وي ادامه داد: شايد برخي بگويند ما مدت ها است كه اين كار را انجام مي دهيم اما هيچ مشكلي ايجاد نشده است؛ اين افراد بايد بدانند كه در مواردي ممكن است سال ها طول بكشد تا اين روند، تاثير مخرب خود را نشان دهد.

جليلي گفت: نتايج مطالعات مختلف نشان مي دهد كه خواب در طول روز سبب بروز گيجي، كاهش يادگيري و بر هم زدن عملكرد سيستم ايمني بدن مي شود و فرد را در مقابل ابتلا به تمام بيماري ها مانند انواع سرطان ها، بيماري هاي عفوني و بيماري هايي در سيستم هاي مختلف بدن مستعد مي كند.

رييس انجمن روانپزشكان ايران خاطر نشان كرد: خواب بعدازظهر در حد 15 تا 20 دقيقه اشكالي ندارد اما افرادي كه دو تا سه ساعت مي خوابند، دچار گيجي و خواب آلودگي مي شوند و هنگام شب نمي توانند به موقع بخوابند.

جليلي با بيان اينكه تغيير الگوي خواب مساله بسيار مهمي است، افزود: افرادي كه ساعات خواب و بيداري آنها با سيستم طبيعي آنها مطابقت ندارد و ساعاتي از شب را بيدار و ساعاتي از روز را مي خوابند، براي جبران اين اشتباه و تنظيم دوباره ساعات خواب و بيداري خود، حداقل به دو هفته زمان نياز دارند تا بتوانند به حالت طبيعي بازگردند.

تحقيقات نشان مي دهد كه شب بيداري و خواب طولاني روزانه علاوه بر ضعف سيستم ايمني و كاهش مقاومت بدن در مقابل عوامل بيماري زا، سبب كوچك شدن مغز، كاهش حافظه، اختلال در حافظه كوتاه مدت، افزايش استرس، يبوست، اختلال در هضم غذا، اختلال در عملكرد كبد، پيري زودرس، زردي پوست و ضعف اعصاب نيز مي شود.

همچنين نتايج اين تحقيقات گوياي آن است كه نوع مواد غذايي مصرفي در وعده هاي مختلف، مي تواند در تنظيم ساعات خواب و بيداري يا برهم زدن تعادل آن تاثير بگذارد.

بنابراين توصيه مي شود كه از مصرف غذاهاي چرب و سرشار از كربوهيدرات در وعده شام كه سبب اختلال در عملكرد طبيعي بدن و احساس سستي و خستگي در طول روز مي شود، پرهيز و بيشتر از ميوه و سبزي هاي تازه يا غذاهاي سبك در اين وعده غذايي استفاده شود.

علمي(5)1834**1440
۰ نفر