۲۷ خرداد ۱۳۹۴، ۱۳:۲۶
کد خبر: 81650144
T T
۰ نفر

آیا بیماران گوارشی می توانند روزه بگیرند؟

۲۷ خرداد ۱۳۹۴، ۱۳:۲۶
کد خبر: 81650144
آیا بیماران گوارشی می توانند روزه بگیرند؟

تهران- ایرنا- استاد تمام دانشگاه علوم پزشكی تهران و فوق تخصص گوارش و كبد بالغین گفت: مبتلایان به بیماری های گوارشی با كنترل بیماری خود از طریق مصرف موادغذایی سالم و افزایش دفعات صرف غذا به میزان كم در فاصله زمانی بین افطار و سحر می توانند بدون بروز عارضه ای روزه بگیرند.

دكتر اكرم پورشمس روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا در این مورد توضیح داد: مبتلایان به بیماری های گوارشی در صورتی كه بیماری آنها كنترل شده و به مرحله حاد نرسیده باشد و داروهای تجویزشده برای آنها روزانه بین یك یا 2 دوز باشد، می توانند با مدیریت و برنامه ریزی روزه داری سالمی را داشته باشند.

فوق تخصص گوارش و كبد بالغین با بیان اینكه رعایت میزان مناسب و نظم در دریافت موادغذایی سالم و با كیفیت به این بیماران توصیه می شود، افزود: این بیماران باید با تقسیم بندی فاصله زمانی بین افطار و سحر، دفعات دریافت موادغذایی به مقدار كم را تنظیم و از خوردن و آشامیدن یك باره موادغذایی در زمان افطار و سحر پرهیز كنند.

پورشمس ادامه داد: این بیماران می توانند دوز داروهای خود را در وعده افطار و سحر و تحت نظر پزشك معالج مصرف كنند.



** توصیه های تغذیه ای برای روزه داران مبتلا به بیماری های گوارشی

فوق تخصص گوارش و كبد بالغین اظهار كرد: لازم است این بیماران برای پیشگیری از بروز مشكلات گوارشی، هنگام افطار موادغذایی مانند خرما، عسل، نان و پنیر، چای كم رنگ، فرنی و غذاهای ساده مصرف كنند و از خوردن انواع آش ها خودداری كنند.

پورشمس با تاكید بر اینكه این بیماران هرگز بدون سحری نباید روزه بگیرند، گفت: بیماران گوارشی باید از خوردن بیش از اندازه مواد قندی، شیرینی، زولبیا و بامیه و همچنین نمك در برنامه غذایی پرهیز كنند.

وی ادامه داد: مصرف بیش از حد موادغذایي شیرین و چرب هنگام افطار، سبب تشنگي و در نتیجه مصرف زیاد نوشیدنی‌ها به ویژه مایعات خنك می شود؛ مصرف زیاد نوشیدنی ها نیز به دلیل رقیق كردن اسید و آنزیم‌هاي دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب موادغذایي و بروز مشكلاتی مانند درد شكم و نفخ می شود.

پورشمس توصیه كرد: همچنین بیماران گوارشی از مصرف غذاهای بسیار چرب و شور مانند ته دیگ، آش‌های شور، برنج چرب و ماكارونی چرب در وعده سحری باید پرهیز كنند؛ بسیاری از روزه داران به علت ترس از تشنگی در طول روز، هنگام سحر مقدار زیادی آب می‌نوشند، اما نوشیدن آب وسط غذا، سبب رقیق شدن شیره گوارشی و سوء‌هاضمه می‌شود.

استاد تمام دانشگاه علوم پزشكی تهران افزود: خوردن غذاهایی مانند سرخ كردنی ها، بادنجان، سوسیس و كالباس، سس مایونز، فلفل، انواع شور و ترشی و نوشابه‌های گازدار نیز توصیه نمی شود.

پورشمس همچنین توصیه كرد: این بیماران از قرار گرفتن در محیط های دارای آلودگی هوا و ریزگردها دوری كنند.



** ممنوعیت روزه داری برای مبتلایان به بیماری های گوارشی حاد

استاد تمام دانشگاه علوم پزشكی تهران با تاكید بر اینكه بیمارانی كه دارای مشكلات حاد دستگاه گوارش هستند، مجاز به روزه داری نیستند، اضافه كرد: روزه برای افرادی كه بیماری حاد دستگاه گوارش مانند زخم معده، زخم اثنی عشر یا نارسایی كبدی دارند، توصیه نمی شود.

پورشمس اظهار كرد: حتی بیمارانی كه مشكلات گوارشی حاد دارند و به تازگی شروع به مصرف دارو كرده اند، مجاز به گرفتن روزه نیستند.

فوق تخصص گوارش و كبد بالغین اظهار كرد: به طوركلی همه بیماران، باید پیش از روزه داری در این مورد با پزشك معالج خود مشورت كنند و در صورتی كه پزشك اجازه روزه داری به آنها داد، اقدام به روزه داری كنند.



** پرخوری مانع كاهش وزن اضافی

فوق تخصص گوارش و كبد بالغین با بیان اینكه روزه داری همراه با پرخوری منجر به كاهش وزن اضافی نمی شود، افزود: بیشتر افراد هنگام افطاری از موادغذایی شیرین و چرب به مقدار و حجم زیاد استفاده می كنند و همین مساله مانع از كاهش وزن در افراد دارای وزن اضافی می شود.

به گفته پورشمس، روزه داری منجر به كاهش وزن اضافی می شود كه همراه با اعتدال و نظم غذایی و همچنین انتخاب غذاهای سالم باشد.

علمی(4) **1354**1834
۰ نفر