به گزارش ایرنا، تغذیه صحیح در ماه مبارك رمضان نه تنها هیچ عارضه ای ایجاد نمی كند بلكه كمك شایانی به سلامت بدن خواهد كرد.
به گفته كارشناسان، روزه داران با پیروی از تغذیه صحیح در ماه مبارك رمضان می توانند به اهداف سلامتی مانند افزایش سوخت و ساز چربی ها، كاهش وزن در افراد چاق، كاهش فشارخون، درمان بیماری های دستگاه گوارش، كاهش كلسترول خون و ورم مفاصل و حتی بهبود سلامت روان ، دست یابند.
یكی از اصول تغذیه ای در ماه مبارك رمضان آن است كه افطار در این ماه باید در دو وعده صرف شود.
متخصصان و كارشناسان تغذیه توصیه می كنند افطار با یك غذای سبك و ساده مانند شیر یا پنیر و سبزی شروع شود و پس از وعده سبك با یك فاصله زمانی مناسب میتوان شام را صرف كرد.
یكی از بهترین دستورهای غذایی برای افطار شامل یك استكان آبجوش یا چای همراه سه عدد خرما، چند برش نان سنگك همراه 30 گرم پنیر و دو عدد گردو، چند لقمه نان و حلوا، حلیم، شله زرد، نان و پنیر و سبزی، سوپ و یك لیوان شیر است.
در وعده شام ماه مبارك رمضان نیز باید از همه گروه های اصلی مواد غذایی مصرف شود. یكی از بهترین دستورات غذایی وعده شام ماه مبارك رمضان شامل سالاد سبزی، 60 گرم مرغ یا گوشت قرمز یا ماهی، یك پیاله ماست، دو تكه نان -هر تكه برابر كف دست-، یك فنجان برنج پخته و یك واحد میوه است.
مصرف كافی آب در فاصله افطار تا سحر با حفظ فاصله یك تا یك و نیم ساعت پس از افطار نیز توصیه می شود.
كارشناسان تغذیه توصیه می كنند در فاصله افطار تا سحر از مصرف زیاد تنقلات پرهیز شود و پس از افطار حتما باید از میوه های فصل مانند سیب و هندوانه استفاده شود.
تا حد امكان بهتر است وعده افطار در منزل تهیه شود و غذاهای آماده بیرون مانند سوسیس و كالباس، پیتزا و نوشابه مصرف نشود.
**توصیه های تغذیه ای مناسب برای نوجوانان و جوانان
برای نوجوانان و جوانان در حال رشد به ویژه برای دختران 9 سال به بالا توصیه می شود نیازهای غذایی ماه مبارك رمضان در سه وعده یا بیشتر تنظیم شود.
غذای سحری جوانان و نوجوانان باید با استفاده از گروه لبنیات و وعده افطار آنان با مواد قندی طبیعی و نان غنی شود.
این گروه سنی دو ساعت قبل از خواب باید یك شام مختصر به صورت غذاهای ساندویچی مصرف كنند و در وعده سحری نیز یك غذای كامل باید بخورند.
جوانان و نوجوانان در وعده سحر در صورت عدم تحمل غذای كامل، علاوه بر یك وعده غذای ساده باید یك دسر كالری زا مانند شیرینی یا حلوا استفاده كنند.
**توصیه های غذای سحر
بنا به روایات دینی خوردن وعده سحر در ماه مبارك رمضان ، مستحب و به تاكید كارشناسان تغذیه ، مفید است.
هنگام سحر باید از خوردن غذای چرب خودداری شود؛ پرخوری هنگام سحر از احساس تشنگی نمی كاهد.
مصرف غذا در وعده سحر و افطار باید به گونه ای باشد كه هیچگاه احساس سیری كامل نشود ؛ همچنین باید از مصرف زیاد چای در سحر خودداری كرد.
یكی از بهترین دستورهای غذایی برای سحر شامل یك لیوان شیر، چند برش نان سبوس دار مانند سنگك، چند لقمه نان و پنیر و گردو، چای شیرین، نان همراه عسل و كره و مربا و یك عدد سیب است.
هنگام سحر و افطار به جای مواد قندی بهتر است از خرما و توت استفاده شود و نباید بلافاصله پس از صرف وعده سحری، دراز كشید یا خوابید.
**سردرد و افت فشارخون پیامد نخوردن سحری
آتوسا سپهری كارشناس تغذیه بیمارستان ضیائیان با تاكید بر اهمیت خوردن سحری، می گوید: همواره برخی از روزه داران به دلیل نخوردن سحری دچار سردرد و افت فشار خون می شوند. برخی افراد به ویژه نوجوانان و جوانان به مصرف سحری ، میل ندارند و بنابراین سحری نمی خورند كه این امر می تواند موجب بروز عوارضی مانند سردرد در آنان شود. روزه بدون مصرف سحری منجر به عوارض روانی از جمله پرخاشگری و عصبانیت در افراد می شود.
كارشناس تغذیه بیمارستان ضیائیان خاطرنشان كرد: هدف اصلی روزه گرفتن ، رسیدن به خودسازی و تكامل روحی است، پس چنانچه فردی عصبانی و پرخاشگرانه با دیگران برخورد كند از این هدف ارزشمند فاصله می گیرد بنابراین مصرف سحری ضروری است.
به گفته این كارشناس همچنین باید از مصرف موادغذایی چرب در وعده سحر پرهیز و از غذاهای سبك استفاده كرد.
وی درباره خوابیدن پس از وعده سحر نیز گفت: خوابیدن پس از سحر موجب رفلاكس معده (برگشت غذا به مری) می شود.
اجتمام (5) ** 9185 ** 1418
تهران - ایرنا - برخی از روزه داران در ﻣﺎه مبارك رﻣﻀﺎن ﯾﺎ ﺑﻌﺪ از آن به دلیل تغییر الگوی غذایی دﭼﺎر اﺧﺘﻼﻻﺗﯽﻣﺎﻧﻨﺪ ﯾﺒﻮﺳـﺖ، ﺳـﻨﮓ كلیه یا ﻣﺠﺎری ادراری، ﺳﺮدرد، بی حوصلگی، عصبانیت و پرخاشگری می شوند در حالی كه تامین ارتقای سلامت یكی از اهداف متعالی روزه داری است.