۶ تیر ۱۳۹۴، ۱۳:۵۳
کد خبر: 81661293
T T
۰ نفر
هيچ مورد تب كريمه كنگو در سيستان و بلوچستان وجود ندارد

زاهدان- ايرنا- رييس مركز بهداشت سيستان و بلوچستان گفت: تاكنون هيچ موردي از ابتلا به تب كريمه كنگو در اين استان گزارش نشده است.

دكتر مهدي طباطبايي روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: از ابتداي سال جاري تاچندي پيش سه نفر به بيماري تب كريمه كنگو در استان مبتلا شده بودند.

وي بيان كرد: يك مورد از اين افراد ساكن جنوب سيستان و بلوچستان و 2 نفر ديگر ساكن زاهدان بودند كه همگي به صورت سرپايي مداوا و مرخص شدند و هم اينك هيچ بيمار مبتلا به تب كريمه كنگو در بيمارستان هاي استان بستري نيست.

وي اظهار داشت: احتمال مشاهده بيماري تب كريمه كنگو در تمام طول سال وجود دارد اما عمده فعاليت ناقل اين بيماري (حشره كنه) در فصل بهار و تابستان است.

وي گفت: آثار اين بيماري براي نخستين بار به دنبال ورود دام هاي آلوده از كشورهاي افغانستان و پاكستان در سال 1379 در سيستان بلوچستان مشاهده شد كه عمده مبتلايان در شهرهاي شمالي و مركز استان بودند.

معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني زاهدان ادامه داد: با توجه به ناشناخته بودن تب كريمه كنگو در آن سال ها حدود 400 نفر از مردم سيستان و بلوچستان به اين بيماري مبتلا شدند.

وي افزود: به مرور زمان با آگاهي از نحوه شيوع تب كريمه كنگو به عنوان بيماري مشترك بين انسان و دام، توسعه مراكز درماني تخصصي، اجراي برنامه هاي آموزشي و پيشگيرانه، روند ابتلا به اين بيماري در سيستان و بلوچستان كاهش يافت به طوري كه در سال گذشته 20 مورد و امسال سه مورد مبتلا به اين بيماري در استان تاييد شده است.

طباطبايي گفت: با توجه به اينكه تب كريمه كنگو عمدتا يك بيماري شغلي است كه قصاب ها، دامداران و سلاخان بيشتر در معرض ابتلا به آن قرار دارند، متاسفانه يك چهارم مبتلايان به اين بيماري در استان زنان خانه دار و در بعضي موارد دانش آموزان بودند.

وي ادامه داد: مهمترين دليل گسترش شيوع اين بيماري در زنان خانه دار و دانش آموزان مي تواند نگهداري دام در منازل و خرد كردن گوشت دام به محض كشتار باشد.

وي آمار خطرناك مرگ بر اثر بيماري تب كريمه كنگو در منابع علمي را 30 تا 50 درصد عنوان كرد و گفت: ميانگين 15 درصدي مرگ بر اثر اين بيماري در سيستان و بلوچستان نسبت به ساير نقاط كشور و دنيا خيلي پايين تر است.

وي اظهار داشت: تب كريمه كنگو به راحتي قابل كنترل است و مي توان به آساني و با رعايت اصول بهداشتي شامل آموزش نكات ايمني و بهداشتي به مردم و نظارت بر خريد گوشت ذبح شده از محل هاي معتبر و استاندارد توسط شهروندان، عوارض ناشي از اين بيماري را به حداقل رساند.

رييس مركز بهداشت سيستان و بلوچستان افزود: افرادي كه نقش مستقيم در نگهداري و كشتار دام دارند بايد حتما از وسايل حفاظتي از جمله دستكش، چكمه، پيراهن آستين بلند و روپوش استفاده كنند تا مورد گزش كنه ناقل اين بيماري و آلودگي به ترشحات و خون حيوان قرار نگيرند.

وي گفت: مردم بهتر است براي حفظ سلامت خود كار پسنديده قرباني كردن و پخش نذورات را زير نظر كشتارگاه هاي صنعتي و بهداشتي انجام دهند و از لمس يا پخش شدن خون حيوان ذبح شده به بدن افراد خودداري كنند و لاشه گوشت را براي از بين بردن ويروس اين بيماري تا 24 ساعت در سردخانه و يخچال نگهداري كرده و سپس نسبت به توزيع آن اقدام كنند.

طباطبايي با تاكيد بر اينكه وضعيت شيوع بيماري تب كريمه كنگو در سيستان و بلوچستان حاد نيست افزود: خطر شيوع اين بيماري با ورود دام هاي غير مجاز به استان وجود دارد زيرا سلامت دام هاي مجوزدار در قرنطينه و با انجام كنترل هاي بهداشتي تاييد مي شود اما هيچ راهي براي تشخيص اين بيماري در دام هاي غيرمجاز نيست.

داريوش جهان پيما نماينده سازمان دامپزشكي كشور چندي قبل در گفت و گوي ويژه خبري در تاييد شيوع اين بيماري در برخي از نقاط كشور گفت: بيماري تب كريمه كنگو بيشتر از طريق نوعي كنه به دام منتقل مي شود و مشخصه خاصي هم ندارد، اما در نهايت به انسان سرايت مي كند.

وي افزود: با توسعه كشتارگاه هاي صنعتي و آموزش نكات لازم به متصديان كشتارگاه ها توانسته ايم تا حدود زيادي اين بيماري را كنترل كنيم.

وي با اشاره به اينكه ويروس اين بيماري به سادگي قابل كنترل است، اضافه كرد: افرادي كه با دام زنده سروكار دارند بايد در محيط كار از لباس مناسب استفاده كنند؛ ضمن آنكه از لباس هاي كار خود در محل زندگي استفاده نكنند و در هنگام كشتار دام نيز از البسه و دستكش هاي بهداشتي استفاده كنند.

وي ادامه داد: سازمان دامپزشكي هر سال دو بار در روستاهاي كشور به طور رايگان اقدام به سمپاشي دام روستاييان مي كند؛ هر چند اين موضوع برعهده دامداران است اما اين سازمان با هدف پيشگيري از شيوع تب كريمه كنگو در سطح كشور اين اقدام را انجام مي دهد.

وي با اشاره به هماهنگي ميان وزارتخانه هاي كشور، بهداشت و درمان و همچنين سازمان دامپزشكي گفت: براي پيشگيري از انواع بيماري مشترك ميان انسان و دام بايد پس از كشتار، لاشه دام را حداقل تا 24 ساعت در دماي صفر تا چهار درجه سانتيگراد نگهداري شود و احشام دام نظير جگر نيز بايد تا 48 ساعت در دماي منفي صفر درجه نگهداري شده و سپس وارد چرخه مصرف شود.

وي با اطمينان دادن به مردم نسبت به مصرف گوشت هاي ذبح شده اي كه تحت نظارت اين سازمان صورت گرفته، توضيح داد: مصرف كنندگان با اطمينان خاطر توجه داشته باشند كه تمام اصول و موارد بهداشتي به هنگام كشتار در كشتارگاه هاي صنعتي كشور رعايت شده و هيچ جاي نگراني وجود ندارد.

3042 / 6081/ 6075
۰ نفر