عباس قديريان روز چهارشنبه درگفت وگو با خبرنگار ايرنا با بيان اينكه مسجد ميهمانسراي حضرت كريم ، محل انس با خدا و تكميل ايمان ، تصفيه روح ، مصافحه با صالحان ، معانقه با فرشتگان و بيعت با ثقلين است ، افزود : شهرستان ابركوه داراي بيش از 70 مسجد كه 30 باب آن تاريخي و قديمي است.
وي اظهار كرد : مسجد بيرون منزلگاه علي بن موسي الرضا(ع) از مساجد تاريخي ابركوه است كه در مسير حركت امام رضا (ع) از مدينه به مرو ( مشهد مقدس ) در 17 آبان ماه سال 195 هجري شمسي برابر با هشتم ربيع الاخر سال 201 هجري قمري است بناشده است .
قديريان ادامه داد: اين مسجد شامل دو ايوان با حياط مركزي و ايوان غربي به گنبد خانه اي گشوده ميشود كه از داخل مربع و ازخارج نيم دايره است.
وي اضافه كرد: ضخامت ديوارهاي آن به بيش از 70/1 متر مي رسد و تنها ورودي مسجد درحال حاضر در جبهه شمالي است كه از طريق اتاق به ايوان غربي باز مي شود علاوه برآن دو گذرگاه ديگر نيز وجود دارد كه يكي ازشرق به داخل حياط و ديگري از غرب از طريق راهرويي به گنبد خانه راه مي يابد و كتيبه كاشي معرق درسه رشته خط به عرض تقريبي 65 سانتيمتر به رنگهاي سفيد و آبي برپيشاني سردر ورودي مسجد نصب شده كه از آن اطلاعات تاريخي بدست مي آيد.
اين مسوول خاطرنشان كرد: خط نسخ آن از انواع خطوط كتيبه هاي مورد توجه دوران تيموري درقرن نهم هجري / پانزدهم ميلادي است و اين نوع خط را ميتوان در كتيبه هاي افريزي مسجد گوهرشاد كه در سال 821 هجري/1418ميلادي و نيز مناره مصلاي هرات كه بين سالهاي 820 و 821 هجري/1437 و 1438 ميلادي ساخته شده اند مشاهده كرد و اين مسجد باشماره 2170 درفهرست آثارملي ايران به ثبت رسيده است .
رييس ميراث فرهنگي ابركوه ادامه داد : مسجد جامع ابركوه يكي از مساجد مهم تاريخي ابركوه و استان يزد بشمار مي رود كه قدمتي به بلنداي تاريخ اين شهر دارد.
قديريان ، با بيان اينكه مسجد جامع ابركوه يكي از قديمترين مساجد و از دوران سلجوقي و با دوقبله از ديدينهاي جذاب است ادامه داد: قسمتهايي از اين مسجد مربوط به قبل ازاسلام وقسمتهايي هم مربوط به دوره سلجوقي وحكمراني مغول مي باشد و داراي دو شبستان درپس ايوان شمالي و ايوان جنوبي و سردابه اي به ابعاد10*10 در ميا ن صحن خود است.
وي خاطرنشان كرد: محراب نفيس گچبري ايوان شرقي مسجد جامع ابركوه كه يكي از پنچ محراب اين مسجد است، يادگار اين دوره مي باشدو تاريخ ساخت اين محراب سال 738 هجري است و عرض آن 24/4 متر مي باشد .
اين مسوول ادامه داد : از چهار محراب ديگر مسجد جامع ابركوه سه محراب از جنس سنگ مرمر و آهك و ديگري از جنس كاشي ساده است و محراب اصلي سنگي اين مسجد كه داراي دو ستون تزئيني زيبا بوده و از جنس مرمر است واكنون در ميان تالار مركزي گنجينه ي اسلامي موزه ي ملي ايران، نماينده اي شايسته براي نمايش فضاي معنوي مساجد ايراني به گردشگران داخلي و خارجي است .
وي خاطرنشان كرد : از ويژگيهاي مهم بنا مسجد جامع ابركوه دومحراب آن مي باشد كه محراب بزرگ يا اوليه مسجد همانند بناهاي مغولي ساخته شده است و با جهت قطب مغناطيسي شمال 47 درجه اختلاف دارد به منظوراصلاح محراب اوليه محراب دومي ساخته شده است كه اين محراب به قدري قبله سابق اين مسجدرا اصلاح مي كند.
مسجد جامع ابركوه با مجموعه اي غني از انواع هنرهاي تزئيني معماري اولين بناي تاريخي استان يزد است كه به شماره 197 در تاريخ 9/5/1312 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
علاوه بر برپائي نماز جماعت ، تشكيل كلاسها ي علوم ديني ، فرهنگي و مذهبي و فعاليتهاي فرهنگي هنري توسط كانون هاي مساجد با شركت قشرهاي مختلف مردم بخصوص جوانان و نوجوانان وبا همكاري هيات امناي مساجد و تشكل هاي فرهنگي و ديني و تبليغات اسلامي ابركوه ازاهميت و جايگاه مساجد بشمار مي رود.
ابركوه با 50 هزار نفر جمعيت در 140 كيلو متري جنوب غربي شهر يزد واقع است. ك3
7539/8068
يزد - ايرنا - رييس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ابركوه گفت: 17 مسجد تاريخي در اين شهرستان به ثبت آثار ملي ايران رسيده و قديمي ترين آنها مسجد بيرون و جامع است .