۱۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۱:۵۷
کد خبر: 81666783
T T
۰ نفر

دعوت از هموطنان براي اهداي پلاكت خون

۱۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۱:۵۷
کد خبر: 81666783
دعوت از هموطنان براي اهداي پلاكت خون

تهران -ايرنا- مدير كل روابط عمومي سازمان انتقال خون ايران از هموطنان درخواست كرد تا اين سازمان را در تامين پلاكت خون، همچون گذشته ياري كنند.

به گزارش روز چهارشنبه ايرنا از سازمان انتقال خون، بشير حاجي بيگي با دعوت از هموطنان براي اهداي پلاكت به روش فرزيس گفت: پلاكت جزء حيات بخش خون است كه براي بسياري از بيماري ها از جمله سرطان ضروري است.

وي ادامه داد: نياز به تازه بودن اين محصول براي اثر بخشي درماني سبب مي شود كه ذخاير اين فرآورده بيش از بقيه كاهش يابد و هميشه نياز به اهداي آن وجود داشته باشد.

حاجي بيگي به موضوع ديگري در رابطه با پلاكت اشاره كرد و آن اينكه بدون اهداي خون ،پلاكت خون را مي توان اهدا كرد.

وي توضيح داد: دستگاه هاي پلاكت فرزيس براساس اندازه سلول و يا با استفاده از فيلترهاي خاص، سلول هاي خوني را از هم تفكيك مي كنند. اين دستگاه ها پلاكت خون را بر مي دارند و بقيه اجزاي سلولي و پلاسماي خون را به فرد اهدا كننده بر مي گرداند.

وي گفت:‌به شيوه جدا سازي پلاكت از خون اهدا كننده را پلاكت فرزيس مي گويند كه در اين روش پلاكت به ميزان خيلي بيشتري از روش تهيه پلاكت از كيسه هاي خون اهدايي تهيه مي شود.



**پلاكت حيات بخش با طول عمر سه روزه

وي خاطر نشان كرد: پلاكت زودتر از بقيه محصولات خوني از بين مي رود، عمر كوتاهش به بيش از سه روز نمي رسد و پس از اهداي خون در همان 6 ساعت اوليه پس از اهدا بايد از سلول‌هاي خون جدا شود.

حاجي بيگي در مورد اهميت تامين پلاكت براي بيماران توسط سازمان انتقال خون گفت: پلاكت ها در كنترل خونريزي و انعقاد طبيعي خون نقش حياتي و اساسي دارند و در بيماران تحت شيمي درماني و لوسمي و بيماراني كه تحت پيوند مغز استخوان قرار مي گيرند و نيز بيماري هاي خونريزي دهنده بيشترين استفاده را دارند.



**برتري پلاكت فرزيس

وي با اشاره به دو روش تهيه پلاكت از خون هاي اهدايي و دريافت پلاكت از طريق دستگاه پلاكت فرزيس گفت: از هر واحد خون اهدايي مردم يك واحد پلاكت تهيه مي شود. ولي در روش پلاكت فرزيس با يك بار اهداي پلاكت، 6 تا هشت برابر روش اهداي خون عادي پلاكت تهيه مي شود. پلاكت تهيه شده به روش پلاكت فرزيس خطر عوارض جانبي ناشي از گلبول هاي سفيد خون مثل تب و شانس خطر انتقال بيماري هاي عفوني از اهداكننده هاي متعدد را كم مي كند.

حاجي بيگي افزود: پلاكت اهدايي در روش پلاكت فرزيس طي دو تا سه روز بعد از اهدا در بدن جايگزين مي شود.





**تامين بيش از 890 هزار واحد پلاكت در سال 93

وي تاكيد كرد: امروزه مصرف پلاكت با توجه به گسترش مراكز خون و انكولوژي و تشخيص به موقع بيماري ها افزايش چشمگيري داشته است به طوريكه در سال 1393 نزديك به 890 هزار واحد پلاكت در مراكز درماني كشور توزيع شد و به مصرف بيماران رسيد. در زمان حاضر در كشور شهرهاي تهران، مشهد، شيراز، اصفهان، تبريز و اهواز از پر مصرف ترين مراكز براي پلاكت هستند.



**شرايط اهداي پلاكت

مدير روابط عمومي انتقال خون گفت : تمام شرايطي كه براي اهداي خون لازم است براي اهداي پلاكت هم ضروري است، براي اهداي پلاكت، شمارش پلاكت فرد اهدا كننده نبايد زير 150 هزار عدد در ميكرو ليتر باشد و اگر فردي خواست پلاكت اهدا كند نبايد تا سه روز قبل از اهداي پلاكت داروهاي ضد التهابي و آسپرين مصرف كند.



**تعداد دفعات اهداي پلاكت در يك سال

حاجي بيگي گفت: هر فرد سالم در كشور،مردان چهار بار و زنان سه بار در سال مي توانند خون اهدا كنند در صورتي كه اهداي پلاكت تا 24 بار در سال جايز است.

وي خاطرنشان كرد: در زمان حاضر بيشتر مراكز انتقال خون استان ها در كشور مجهز به دستگاه پلاكت فرزيس هستند كه قادر خواهند بود پلاكت مورد نياز بيماران را با بهترين كيفيت و با بهره گيري از مناسب ترين روش هاي ممكن تهيه و در اختيار نيازمندان به اين ماده حياتي قرار دهند.

حاجي بيگي افزود:‌دفعات اهداي مجاز پلاكت فرزيس براي فرد اهدا كننده پلاكت دو بار در هفته است و حداقل بايد 48 ساعت بين دفعات پلاكت فرزيس فاصله در نظر گرفته شود و مدت نگهداري پلاكت در كيسه هاي مربوطه سه روز پس از توليد است.

اجتمام **2181**1776
۰ نفر