۱۳ تیر ۱۳۹۴، ۹:۵۲
کد خبر: 81669748
T T
۰ نفر
ايجاد نيروگاه برق خورشيدي گامي براي جلوگيري از تخريب محيط زيست

يزد - ايرنا - در حالي كه هر روز بر تعداد آلاينده هاي زيست محيطي در استان يزد افزوده مي شود توجه به برخي نعمت هاي الهي همچون انرژي خورشيدي و اهميت آنها در زندگي بشر بيشتر نمايان مي شود.

به گزارش ايرنا ، آلاينده ها متاسفانه همچون خوره به جان انسانها افتاده و موجب بروز عفونت هاي حاد دستگاه تنفسي ، آسم ، سرطان هاي ريه و مجاري تنفسي ، بيماري هاي قلبي عروقي ، پوستي و گوارشي خواهد شد.

يكي از نعمت هاي بكر طبيعت در كوير تابش طولاني مدت خورشيد و وزش باد در برخي مناطق است ، با وجود انرژي خورشيدي و استفاده از اين انرژي رايگان و قابل دسترس براي عموم كاربران بسياري از خطرات زيست محيطي و انساني از بين رفته و باعث هوايي پاك خواهد شد.

اما آنچه كمتر مورد توجه بوده تبليغات كم درباره استفاده از اين نعمت الهي و هزينه بالاي استفاده از آن است به گونه اي كه در طول 35 سال گذشته سهم توليد برق كشور از انرژي خورشيدي و بادي بسيار ناچيز بوده است؛ درصورتي‌كه مي‌توان ظرفيت چندين هزار مگاواتي براي استفاده از اين انرژي‌ها را در كشور ايجاد كرد.

معاون وزير نيرو در امور برق و انرژي معتقد است: با پرداخت هزينه سوخت صرفه‌جويي شده در نيروگاه‌هاي حرارتي به توليدكنندگان انرژي‌هاي تجديدپذير، اقتصاد نيروگاه‌هاي تجديدپذير در كشور شكل خواهد گرفت.

هوشنگ فلاحتيان تاكيد كرد : اگر كسي نيروگاه بادي يا خورشيدي در كشور ايجاد كند و هزينه سوخت صرفه‌جويي شده در نيروگاه‌هاي حرارتي به وي پرداخت شود، به‌راحتي اقتصاد نيروگاه‌هاي تجديدپذير در كشور شكل خواهد گرفت.

وي افزود : اگر هزينه‌هاي مصرف هر ليتر يا هر مترمكعب سوخت فسيلي در نيروگاه محاسبه شود و آثار زيست محيطي آن را در نظر بگيريم، به ازاي هر كيلووات ساعت عددي خواهد شد كه اگر آن ‌را به توليدكننده نيروگاه خورشيدي يا بادي پرداخت كنند، حداقل سود آن تخريب نشدن محيط زيست است.

وي افزود: با اين كار وضعيت اقتصادي توليدكنندگان برق در نيروگاه هاي خورشيدي يا بادي نيز رونق خواهد گرفت.

***

مديرعامل شركت توزيع نيروي برق يزد با بيان اينكه اين استان از مستعدترين نقاط كشور در توليد انرژي خورشيدي است، بهره گيري از اين انرژي را به عنوان يكي از منابع تجديدپذير انرژي در استان ياد كرد.

محمدرضا صحتي در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت : مطالعات پژوهشگران بيانگر ظرفيت قابل توجه شهرستان هاي استان يزد براي بهره گيري از انرژي خورشيد است.

وي به كمك بلاعوض وزارت نيرو براي نصب سامانه هاي فتوولتائيك اشاره و اظهار كرد : در ابلاغ اخير اين وزارتخانه فقط نيمي از هزينه سامانه فتوولتايك متصل به شبكه از سوي مشتركين تامين شده و دولت مابقي آن را متقبل شده است.

صحتي حمايت از نصب سامانه هاي فتوولتاييك در بودجه سال جاري كشور را متذكر شد و خاطرنشان كرد : اميد است با تخصيص به موقع اعتبارات از سوي وزارت نيرو، شركت توزيع نيروي برق استان يزد بتواند سامانه هاي يك كيلو واتي را براي مشتركين خانگي و سامانه هاي 3 تا 50 كيلو واتي را براي مشتركين داراي برق سه فاز تامين كند.

اين مسوول در خصوص اعتبارات تخصيص يافته به توسعه اين انرژي در سال هاي گذشته يادآور شد : اعتباري بالغ بر 34ميليارد ريال براي راه اندازي 10 واحد سامانه فتو ولتاييك 5 كيلوواتي در مساجد و زيارتگاهها ، ‌42 واحد سامانه 5 كيلو واتي در مدارس و 83 واحد 5/1 كيلوواتي خانگي در سال 92 به يزد اختصاص يافته است.

صحتي تامين وام بلاعوض 83 واحد 1.5 كيلوواتي خانگي به مشتركين شركت توزيع نيروي برق استان را متذكر شد و گفت: براي توسعه و فرهنگ سازي استفاده از انرژي هاي نو در استان تاكنون 35 سامانه فتو ولتاييك ويژه واحدهاي آموزشي ، 42 سامانه در مدارس مقطع متوسطه، 10 سامانه در زيارتگاه و مساجد مهم و افزون بر 50 سامانه ديگر در بخش خانگي نصب شده است.

مديرعامل شركت توزيع نيروي برق استان يزد به نهادهاي استفاده كننده از سامانه فتوولتايك اشاره كرد و افزود: تامين برق سايتهاي BTS دور از مركز شركت مخابرات ، ايستگاههاي تقليل فشار شركت گاز و روشنايي بوستانهاي جديد از سوي شهرداري از طريق سامانه هاي فتوولتاييك انجام شده است.

وي خاطرنشان كرد : هم اكنون 35 درصد برق مصرفي در استان يزد مربوط به مشتركان خانگي است و در صورتي كه از شيوه‌هاي صحيح مصرف برق در اين بخش استفاده شود، مي‌توان تا 40 درصد از ميزان مصرف كنوني برق در خانه‌هاي يزد كاست ضمن اينكه در زمان اوج مصرف برق در تابستان نيز ميزان مصرف فعلي تا 30 درصد كاهش خواهد يافت.

*** درخواست سه سرمايه گذار براي ايجاد نيروگاه خورشيدي

متوسط ساعت آفتابي سالانه در يزد سه هزار و 200 ساعت است به همين دليل توان زيادي براي توسعه نيروگاه هاي خورشيدي در استان فراهم خواهد بود.

ولي متاسفانه با وجود ايجاد نخستين نيروگاه خورشيدي ايران در سال 1372 در روستاي دربيد يزد و ظرفيت‌هاي بالا براي توليد و استفاده از انرژي خورشيدي بدلايلي اين ظرفيت كمتر مورد توجه قرار گرفته و چندان براي مردم شناخته شده نيست.

استاندار يزد در اين خصوص با اشاره به وجود منابع انرژي خورشيدي در استان خاطر نشان كرد: از سال گذشته اين موضوع در دستور كار اين استان قرار گرفت.

سيدمحمد ميرمحمدي افزود: سه سرمايه گذار خواستار سرمايه گذاري براي ايجاد نيروگاه خورشيدي شده اند و تاكنون 880 مگاوات برق از اين طريق در استان توليد شده كه 120 مگاوات آن در مرحله اجرايي شدن است.

*** نصب 500كيلووات انرژي خورشيدي در استان

مديرعامل شركت برق منطقه اي يزد درباره وضعيت استفاده از انرژي خورشيدي گفت: هم اكنون 500 كيلووات سيستم هاي فتوولتاييك براي توليد انرژي خورشيدي در استان نصب شده كه از اين ميزان 180 كيلووات توسط شركت كابل هاي شهيد قندي، 20 كيلووات از سوي دانشگاه يزد، سلول‎هاي فوقوسل خورشيدي برق منطقه‎اي به ظرفيت 161 كيلووات و نيز سلول‏هاي فتوسل خورشيدي شركت توزيع برق استان به ظرفيت 137كيلووات راه اندازي شده است.

محمدحسن صباغ زادگان در نشست خبري با خبرنگاران با بيان اينكه چهار متقاضي ديگر نيز براي ايجاد نيروگاه خورشيدي اعلام آمادگي كرده اند كه درخواستهاي آنها در دست بررسي است افزود: دراين باره به تازگي دو تفاهم نامه جديد براي توليد جمعا 80 مگاوات برق خورشيدي به امضا رسيده و دو تفاهم نامه ديگر در حال مبادله موافقتنامه است.

وي با بيان اينكه امكان ايجاد نيروگاه هاي خانگي خورشيدي نيز در يزد وجود دارد، خاطرنشان كرد: براي خريد تجهيزات و ايجاد اين نيروگاه در خانه ها، نيمي از هزينه از سوي دولت پرداخت مي شود كه اين نيروگاه ها معمولا نيمي از برق مصرفي خانه ها را تامين مي كند.

**

در اين خصوص براي اجراي برنامه هاي حوزه انرژي خورشيدي در سالجاري معاون برنامه‌ريزي و تحقيقات شركت برق منطقه‌اي يزد با اشاره به ظرفيتهاي اين انرژي در استان به خبرنگار ايرنا گفت: با همكاري سازمان انرژي‌هاي نو ايران (سانا) تاكنون توافق‌نامه اوليه ساخت نيروگاه فتوولتاييك در خضرآباد با توليد برق 20 مگاوات توسط شركت گسترش آتيه و مهريز دو نيروگاه با توليد برق 60 مگاوات مبادله شده است.

ابوالفضل اسدي افزود: درخواست ديگري نيز به تازگي داشته ايم كه در حال بررسي است و اميدواريم توافق نامه آن هم انجام شود .

وي افزود: اميدواريم با اين چهار قرارداد ، سرمايه گذاران ديگري نيز در اين بخش وارد شده و حوزه استفاده از انرژي خورشيدي استان تقويت شود.

معاون برنامه‌ريزي و تحقيقات شركت برق منطقه‌اي يزد اضافه كرد: زمين‌هايي با همكاري شركت برق منطقه‌اي، استانداري يزد و منابع طبيعي استان براي ساخت اين نيروگاه‌ها واگذارشده است.

اسدي با بيان اينكه هم اكنون 500 كيلووات دستگاه‌هاي فتوولتاييك براي توليد انرژي خورشيدي در استان نصب‌شده اظهار كرد: از اين ميزان 180 كيلووات توسط شركت كابل‌هاي شهيد قندي، 20 كيلووات توسط دانشگاه يزد،160 كيلووات از سوي شركت برق‌ منطقه‌اي يزد و بيش از 140 كيلووات از سوي شركت توزيع برق راه‌اندازي شده است.

** لزوم استفاده گلخانه هاي استان از انرژي خورشيدي

كارشناس مديريت مصرف برق استان يزد نيز درباره وضعيت استفاده از انرژي خورشيدي گفت: هم اكنون سوخت بيشتر گلخانه هاي استان يزد و كشور با گازوييل و مازوت تامين مي شود كه براي تهيه اين مواد در هر هكتار گلخانه سالانه بيش از 40 ميليون ريال هزينه در برداشته كه درصورت جايگزيني آن و استفاده از انرژي خورشيدي رايگان اين هزينه با 40 درصد كاهش به 24 ميليون ريال خواهد رسيد.

شمس تاكيد كرد : در صورت استفاده از انرژي خورشيدي در خانه ها ، اداره ها و مكان هاي عمومي بين 20 تا 50 درصد صرفه جويي خواهد شد.

وي افزود: هزينه سالانه استفاده از آب گرم كن هاي گازي در هر خانه بيش از 300 هزار تومان است و در صورت جايگزيني آب گرم كن هاي خورشيدي اين رقم با 20 درصد كاهش خواهد يافت.

اين كارشناس استفاده از انرژي خورشيدي براي سرمايش را يكي ديگر از راههاي كاهش هزينه خواند و ياد آور شد :‌ با توجه به گرماي بيش ازحد هوا در استان يزد و استفاده از وسايل خنك كننده ، جايگزيني كولرهاي تركيبي خورشيدي و گازي موجب كاهش 33 درصدي مصرف مي شود.

هم اكنون مصرف برق صنعت در يزد 71درصد ، خانگي 12.7درصد ، كشاورزي استان 10.3درصد و تجاري در اين استان 2.9درصد بوده و مجموع بخش توليد استان 81درصد اعلام شده است.

استان يزد با يك ميليون و 70 هزار نفر جمعيت بيش از 570 هزار مشترك برق دارد. ك/4

1968/8068
۰ نفر