به گزارش خبرنگار ایرنا، هر نقطه ای از كوه آبیدر خاطرات مردم این شهر را با خود دارد و علاقه سنندجی ها به آبیدر همچون علاقه به یكی از نزدیكان شده است.
به همین دلیل است كه به محض اینكه آتش بر دامان این كوه می افتد مردم شهر برای نجات آبیدر بسیج می شوند. آبیدر نقش مادری را برای شهر سنندج پیدا كرده است، مردم این شهر در دامان این كوه بزرگ سال ها پشت سر گذرانده اند.
از ساعت 19 روز جمعه بزرگترین آتش امسال بار دیگر به جان آبیدر افتاد. بیشتر اوقات منشا این آتش سوزی ها در آبیدر خطاهای انسانی است اما مهمترین مشكل آن است كه سریع برای مهار آن اقدام نمی شود.
دستگاه های متولی همچون منابع طبیعی و شهرداری به طور مستمر در محل حضور ندارند و هیچ پایگاهی با امكانات در آنجا ایجاد نشده است تا بتوان در زودترین زمان برای مهار آتش اولیه اقدام كرد.
نبود هیچ برنامه ای برای محافظت از آبیدر در مقابل آتش سوزی ها، نبود امكاناتی ساده همچون آتشكوب، عدم هماهنگی میان دستگاه های مرتبط و نبود مدیریت برای هدایت نیروهای مردمی برخی از دیگر دلایل گسترش آتش سوزی ها است.
هدایت نیروی عظیم مردمی كه در محل حضور دارد می تواند به خاموش كردن آتش سوزی سرعت بیشتری بدهد.
اگر چند نفر با بی سیم در نقاط مختلفی كه آتش گرفته است حضور داشتند و از طریق ارتباط با نیروها در دامنه كوه مردم را به سمت نقاط مورد نظر هدایت می كردند بهتر می شد از این نیروی مردمی بهره گرفت.
مسوول كانون كوهنوردان كردستان از راهكارهای این كانون برای جلوگیری از گسترش آتش سوزی ها می گوید، به گفته وی شهرداری، سازمان پارك ها و فضای سبز شهرداری، منابع طبیعی، محیط زیست، آتش نشانی و دیگر دستگاه های مرتبط اگر ستاد بحرانی تشكیل دهند و در چهارچوب اجرایی حتی مانورهایی را اجرا كنند آمادگی برای مقابله با این شرایط افزایش می یابد.
صلاح حقیقیان، افزود: به منابع طبیعی، محیط زیست و سازمان پارك ها و فضای سبز شهرداری راهكارهایی ارایه داده ایم اما عملی نشده است.
وی ادامه داد:همیشه گفته اند كه خود كمبود نیرو و بودجه داریم و دیگر دستگاه ها با ما همكاری نمی كنند.
وی افزود: مدیریت نیروی مردمی كه بیشترین تاثیر را در خاموش كردن آتش سوزی ها دارند نیز صورت نمی گیرد.
وی اظهار كرد: بیش از شش هزار نفر در قسمت های مختلف كوه آبیدر با مایه گذاشتن از جان خود در حال خاموش كردن آتش بودند.
حقیقیان گفت: از كودك و نوجوان و جوان و حتی افرادی با 70 سال سن در حال فعالیت بودند، اینها پتانسیل و قابلیت هایی است كه در این منطقه وجود دارد اما مسوولین و دستگاه های مرتبط از آن بهره نمی گیرند.
به گفته وی سازمان های مردم نهاد در این مواقع با یكدیگر هماهنگ اند اما دستگاه های اجرایی این هماهنگی را ندارند.
وی افزود: شش ماه پیش از سازمان پارك ها و فضای سبز شهرداری سنندج تقاضا كردیم 10 اكیپ موتورسوار با كپسول اطفا حریق در آبیدر فعال باشند.
وی تاكید كرد: باد نقش زیادی در گسترش آتش سوزی دارد كه اگر در ابتدای شروع آتش، مهار شود تا این میزان گسترش پیدا نمی كند.
وی گفت: هفته پیش سه نفر از اعضای كانون كوهنوردان پس از مهار آتش سوزی دیگری در آبیدر، پنج روز در بیمارستان بستری شدند.
مسوول كانون كوهنوردان كردستان، ادامه داد: ما آبیدر را به چهار نقطه برای دسترسی بهتر تقسیم كردیم، حتی به برنامه ریزی كه انجام داده ایم توجهی نشده است.
وی افزود: در ورودی پارك كودك در دامنه آبیدر، سازمان پارك ها و فضای سبز می تواند با توزیع آتش كوب در میان مردم كمك مهمی كند.
وی یادآور شد: این كارها نیاز به ساماندهی دارد كه باید دستگاه های متولی آبیدر این كار را انجام دهند، همه این دستگاه ها در مواقع مختلف خود را متولی و مسوول آبیدر می دانند.
حقیقیان تاكید كرد: تا زمانی كه با نیروهای مردمی و سازمان های مردم نهاد هماهنگ نشود و از این توان بهره نگیرند این معضل ادامه دارد.
آتش سوزی عصر روز جمعه از ناحیه پشت آبیدر و مشرف به حسن آباد شروع شده بود كه تنها نیروهای آتش نشانی برای مهار آن در محل حاضر شده بودند كه نتوانستند از گسترش آن به ناحیه مشرف به شهر سنندج جلوگیری كنند.
اگر ستاد بحرانی گوش به زنگ وجود داشت تا در آن ساعت با اطلاعاتی كه آتش نشانی به این ستاد می رساند و آنها نیز از طریق رسانه ها بویژه رادیو و تلویزیون مردم را آگاه می كرد، آتش سوزی به قسمت مشرف به شهر منتقل نمی شد.
نیروهای مردمی نیز درست بعد از انتقال آتش به سمت مشرف به شهر بود كه با دیدن آن به كوه آبیدر شتافتند اما آتش به حدی گسترش پیدا كرده بود كه مهار آن دشوار بود.
سنندج - ایرنا - كوه آبیدر سنندج برای چندمین بار طعمه حریق شد و آسیب های جدی دید، اما به نظر می رسد هنوز دستگاه های متولی راهی برای كنترل گسترش آتش سوزی ها پیدا نكرده اند.