به گزارش روز دوشنبه ایرنا، این اظهارات رییس جمهوری افغانستان، واكنشی به سخنان ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه تلقی شده است كه در جریان اجلاس شانگهای، در یك كنفرانس خبری گفت كه داعش شاخه هایش را در افغانستان گسترش داده است و او گسترش این فعالیت ها را مشاهده می كند.
پوتین اگرچه در عین حال گفت كه «كابل و مسكو در مبارزه با تروریزم هم پیمان هستند و در تاریخ روابط ما مراحل مختلف وجود داشته، اما روابط روسیه و افغانستان در یك دهۀ گذشته، بدون شك رابطه میان دو كشور دوست بوده است.»، با این وجود، اشرف غنی ترجیج داد تا از كنار این دوست، با سكوت عبور نكند.
اشرف غنی پس از آن كه زمام امور را در افغانستان برعهده گرفت، بارها بر این نكته پافشاری كرده است كه افغانستان مركز و ماوای تروریست ها نیست و تروریست ها، از كشورهای دیگر به این منطقه می آیند و باید همه كشورهای منطقه برای مبارزه با این پدیده خطرناك، به طور جمعی به ایفای نقش بپردازند.
رییس جمهوری افغانستان با صراحت خطاب به رهبران كشورهای آسیای میانه گفت: «تروریست ها از كجا می آیند؟ شمار زیادی از آنها از كشورهای خود شما می آیند و از خاك ما استفاده می كنند تا كشورهای شما و یا دیگر كشورهای منطقه را بی ثبات سازند. ما باید مشكل را شناسایی و اعتراف كنیم كه آنها با حكومت افغانستان مشكل سیاسی ندارند. طرح و نقشه آنها این است كه منطقۀ ما را بی ثبات كنند.»
مقام های امنیتی افغانستان در ماه مبارك رمضان امسال اعلام كردند كه ستیزه جویان تاجیك و چچنی همراه با خانواده های خود، از ماه ها قبل، در برخی از بخش های استان بدخشان، جابه جا شده اند و درصدد انجام عملیات برای ناامن كردن مناطق این استان هستند.
استان های بدخشان، تخار، قندوز، سمنگان، بلخ، جوزجان، فاریاب و بادغیس در نوار مرزی شمال افغانستان با سه كشور تاجیكستان، ازبكستان و تركمنستان همجوار است. كابل، گروه جنگجوی «جنبش اسلامی» ازبكستان را كه با داعش بیعت كرده است، از خطرناك ترین گروه های تروریستی منطقه می داند.
«انصار الله تاجیكستان» نیز از دیگر گروه های تروریستی در منطقه است كه باوجود دستگیری شماری از رهبران و اعضای اصلی آن در تاجیكستان، اما هنوز به فعالیت های خود در این كشور و خاك افغانستان ادامه می دهند. جنبش اسلامی ازبكستان و انصارالله تاجیكستان در هماهنگی كامل با القاعده هستند و برخی آنان را شاخه ای از القاعده در این دو كشور معرفی می كنند.
پاسخ رییس جمهوری افغانستان به همتای روس و همچنین اظهارات وی خطاب به رهبران كشورهای آسیای میانه، در چارچوب راهبرد اشرف غنی برای تغییر نگاه افكار عمومی جهان و رهبران كشورهای منطقه نسبت به كشور افغانستان به عنوان پایگاه تروریسم است تا در پناه آن، مردم این كشور پس از دهه ها جنگ و خونریزی، به زندگی عادی بازگردند.
اشرف غنی با این راهبرد از سویی دیگر قصد دارد تا كشورهای همسایه و جهان را در پرداخت هزینه های مبارزه با تروریسیم سهیم كند. كاری كه دمكرات های آمریكا هم پس از به دست گرفتن قدرت، سیاست های جمهوی خواهان را اشتباه دانستند و به طور رسمی اعلام كردند كه واشنگتن به تنهایی نباید هزینه های مبارزه با گروه های مخالف خود را بپردازد. زیرا آنان، یك تهدید بین المللی هستند و كشورهای جهان باید دسته جمعی هزینه این مبارزه را پرداخت كنند.
اشرف غنی در همین چارچوب از وزیران كشورهای همسایه و منطقه دعوت كرده است تا در یك اجلاس منطقه ای وزیران برای تبیین یك راهبرد مشخص مبارزه جمعی با تروریسم به كابل سفر كنند. زمان دقیق این اجلاس مشخص نشده است، اما رییس جمهوری افغانستان وعده داده است در ماه های آینده كابل میزبان نشست وزیران كشورهای منطقه خواهد بود تا در مورد یك طرح عملی همكاری جمعی برای مقابله با تروریست ها، تصمیم گیری شود.
تروریسم به عنوان یك تهدید منطقه ای و بین المللی، یك واقعیت انكار ناپذیر است و تصمیم رییس جمهوری افغانستان برای نشان دادن این واقعیت، هوشمندانه است اما موفقیت این راهبرد و پذیرش آن از ناحیه كشورهای همسایه و بین المللی به شدت وابسته به سرنوشت افغانستان در مقابله با گروه های ستیزه جوی داخل این كشور به ویژه طالبان، خواهد بود.
شاید به همین دلیل است كه اشرف غنی، این روزها سخت در اندیشه پیشبرد گفت و گوهای صلح با طالبان به عنوان یك گروه تروریستی در داخل افغانستان است و در میان شدیدترین انتقادها، از آنان به عنوان برادر یاد می كند.
اشرف غنی با استقبال از پیام «ملا محمد عمر» رهبر طالبان كه مهر تایید بر مذاكرات صلح با دولت افغانستان زد، می گوید حساب این گروه افغان از سایر گروه های تروریستی در منطقه به ویژه داعش جدا است و آنان برادران ما هستند و می خواهند در قدرت سهیم شوند كه این مساله با مذاكرات قابل حل خواهد بود.
رییس جمهوری افغانستان، هوشمندانه با این راهبرد قصد دارد افغانستان را برخلاف تصور بعضی از مقام های بلندپایه كشورها و افكار عمومی جهان، نه یك كشور تروریست پرور، بلكه در ردیف سایر كشورهای منطقه و جهان معرفی كند كه در معرض تهدید تروریسم بین المللی قرار گرفته اند.
افغانستان با این راهبرد می تواند به جهان نشان دهد كه بسیاری از گروه های تروریستی از افغانستان برنمی خیزند، بلكه از كشورهای دیگر سربرآورده اند، اما به گفته اشرف غنی، اینك افغانستان به تنهایی هزینه مبارزه با آنان را می پردازد.
رییس جمهوری افغانستان در صورتی كه بتواند این راهبرد را با موفقیت به پایان برساند، مهمترین گام های نخست را برای تغییر نگاه جهان به افغانستان و رسیدن به صلح و ثبات برداشته است. اگرچه رسیدن به این نقطه در كوتاه مدت میسر نخواهد بود.
آساق **1610 **1446
كابل - ایرنا - اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان پس از بازگشت از نشست سران سازمان شانگهای و بریكس در روسیه گفت: «تروریسم از افغانستان به كشور دیگری نمی رود، بلكه از كشورهای دیگر وارد خاك ما می شود و بنا به گفته نماینده ویژه روسیه در امور سازمان همكاری شانگهای دست كم 1500 تن از روس ها عضو گروه داعش هستند.»