۱۳ مرداد ۱۳۹۴، ۱۶:۱۰
کد خبر: 81707646
T T
۰ نفر
با توافق وین عضویت رسمی ایران در سازمان همكاری شانگهای هموار شد

پكن - ایرنا - در حالی كه توافق هسته ای وین به محور مباحث اقتصادی دنیا با ایران تبدیل شده، استاد موسسه مطالعات بین‌المللی چین معتقد است كه این توافق مسیر ورود رسمی ایران به سازمان همكاری شانگهای را هموار كرده است.

به گزارش ایرنا، سازمان همكاری شانگهای از سال 2001 تاسیس شد و چین، روسیه، ‌قرقیزستان، ‌تاجیكستان، قزاقستان و ازبكستان اعضای رسمی آن هستند.
این در شرایطی است كه ایران در سال های اخیر همواره یك عضو ناظر این سازمان بوده كه البته خواستار عضویت رسمی در آن هم شده است.
تا مدتی قبل كشورهای عضو این سازمان بر این عقیده بودند كه چنانچه كشوری تحت تحریم باشد نمی تواند به عضویت این سازمان در آید اما حالا با توافق وین و برداشته شدن تدریجی تحریم ها و تحت حمایت های چین و روسیه، ایران به آستانه عضویت رسمی سازمان رسیده است.
«لیو وی جیان» روزنامه نگار چینی در مطلبی كه روزنامه ارگانی گلوبال تایمز چین هم به آن پرداخته، آورده است: دبیرخانه سازمان همكاری شانگهای هم اعلام كرده كه توافق وین راه عضویت رسمی ایران در این سازمان را باز كرده است.
این استاد موسسه مطالعات بین المللی در شهر شانگهای چین تصریح می كند كه با لغو تحریم ها پس از توافق وین دیگر مانعی برای ورود ایران به این سازمان وجود ندارد.
بسیاری از ناظران بر این باورند كه با عضویت ایران به عنوان یك قطب بزرگ سیاسی و اقتصادی در منطقه و جهان اقتدار این سازمان در مسایل منطقه ای و بین المللی و اجرای طرح های مشترك انرژی نیز با افزایش قابل توجهی همراه خواهد بود. روزنامه گلوبال تایمز می نویسد كه بلافاصله پس از اجرای توافق وین، سازمان همكاری شانگهای درخواست ایران برای عضویت رسمی در سازمان را در دستور كار قرار می دهد.
«لیو وی جیان» در مطلب خود خاطرنشان كرده است كه این تصمیم سازمان همكاری شانگهای به هیچ وجه عجیب نیست. چرا كه ایران از سال 2005 میلادی عضو ناظر این سازمان بوده و در همه سطوح با آن همكاری نزدیك داشته است و باید به درخواستش رسیدگی شود.
او معتقد است كه جهان در حال چند قطبی شدن است و سازمان همكاری شانگهای هم از این فرایند اجتناب نمی كند. با این حساب لازم است درخواست عضویت رسمی ایران در این سازمان با تجدید نظر مورد بررسی و بازنگری قرار گیرد.
دیدگاه این كارشناس چینی در حالی بیان می شود كه «دیمیتری مزنتسف» دبیركل سازمان همكاری شانگهای نیز با استقبال از موفقیت بزرگ در مذاكرات هسته ای گفت كه توافق وین، زمینه را برای عضویت كامل جمهوری اسلامی ایران در سازمان همكاری شانگهای فراهم كرده است.
او كه این سخنان را هفته گذشته و در حاشیه «نشست رسانه های مهم كشورهای عضو پیمان همكاری شانگهای» در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص آثار مثبت توافق وین بر همكاری های منطقه ای و بین المللی عنوان كرد، اظهار داشت: تاكنون به دلیل تحریم هایی كه وجود داشت، امكان عضویت كامل ایران وجود نداشت اما اكنون این مانع برطرف شده است.
در اجلاس سران این سازمان كه چند هفته قبل در «اوفا» پایتخت جمهوری باشقیرستان روسیه برگزار شد، سران كشورهای عضو سازمان همكاری شانگهای با امضای سندی با عضویت كامل پاكستان و هند در سازمان همكاری شانگهای موافقت كردند.
گلوبال تایمز می نویسد: البته اینك وضع در حال تغییر است و زمانی كه اوضاع متحول می شود این سازمان برای گسترش همكاری های اقتصادی و امنیتی خود می تواند اعضای رسمی دیگری هم بگیرد و به درخواست تهران هم رسیدگی كند.
این نشریه چینی تصریح كرده است كه اگر ایران به عضویت این سازمان كه زیر تسلط غرب نیست درآید، طبیعتا اعضای دیگری هم خواستار ورود به آن خواهند شد و آن وقت یك سازمان منطقه ای بسیاری قوی در زمینه های امنیتی و اقتصادی شكل می گیرد.
«لیو» استاد موسسه مطالعات بین المللی شانگهای بر این باور است كه ایران بیش از گذشته به عضویت رسمی سازمان همكاری شانگهای نزدیك شده است.
وی خاطرنشان می كند كه نباید فراموش كرد كه چه به لحاظ امنیتی و چه به لحاظ اقتصادی و جایگاه منطقه ای، ایران یك وزنه مهم است كه می تواند بر اقتدار این سازمان بیفزاید.
او تاكید كرد كه این مسایل را در مورد ایران نمی توان نادیده گرفت و با توافق هسته ای وین دیگر همه چیز برای ورود رسمی ایران به این سازمان آماده شده است.
آساق*231*1597