۲۰ مرداد ۱۳۹۴، ۱۲:۴۱
کد خبر: 81715839
T T
۰ نفر

فارسی پژوهان عراقی در راه ایران

۲۰ مرداد ۱۳۹۴، ۱۲:۴۱
کد خبر: 81715839
فارسی پژوهان عراقی در راه ایران

بغداد - ایرنا - 22 تن از استادان زبان و ادبیات فارسی دانشگاه های عراق كه در دهه اول مرداد ماه یك دوره تخصصی ویژه زبان فارسی را در دانشگاه فردوسی مشهد سپری كرده اند، اكنون خواستار برگزاری دوره های مشابه در دانشگاه های سراسر عراق شده اند.

این روزها در محافل دانشگاهی، بویژه دانشكده زبان های خارجی دانشگاه بغداد، از برگزاری یك دوره دانش افزایی زبان فارسی برای استادان عراقی در دانشگاه فردوسی مشهد (دهه اول مرداد) یاد می شود كه كیفیت آموزش ها ، شركت كنندگان این دوره را بر آن داشت تا خواستار برگزاری چنین دوره هایی در شهرهای مختلف عراق شوند.
این گروه كه از شهرهای مختلف از جمله بغداد، بصره،نجف، كربلا، ناصریه، اربیل و سلیمانیه به مشهد رفته بودند، سطح دوره را بسیار پسندیده و تایید كردند و جالب اینكه بطور عینی متوجه شده اند كه چرا نظام و روش های قدیمی تدریس زبان و ادبیات فارسی در دانشكده های زبان های خارجی دانشگاه های این كشور جواب نمی دهد.
این مشكل از قدیم هم وجود داشت و حالا همكاری نهادهای فرهنگی و دانشگاهی ایران و عراق و برنامه ریزی رایزنی فرهنگی ایران در عراق، صفحه جدیدی میان دو كشور در حوزه های آموزش ، تحقیق و ارتباطات علمی در زمینه زبان و ادبیات فارسی گشوده و سطوح جدیدی از تعاملات را فراهم كرده است.
از طرفی، با توجه به نیاز به اساتید مجرب زبان فارسی و هم چنین تدریس شیوه های نوین آموزش زبان فارسی در دانشكده های زبان های خارجی عراق، تلاشها شروع شد و سرانجام به توافقنامه همكاری میان رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران در بغداد و مركز آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان وابسته به دانشگاه فردوسی مشهد انجامید.
بر اساس این توافقنامه مقرر شد، مركز آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان، در زمینه تامین منابع آموزشی و هم چنین برگزاری دوره های شیوه های نوین تدریس زبان فارسی در سطح عراق، اقدام كند و بر همین اساس دوره آموزشی، با موضوع شیوه های تدریس زبان فارسی برای اساتید عراقی زبان فارسی در بغداد و نیز دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
در همین چارچوب و بر مبنای هماهنگی انجام شده میان رایزنی فرهنگی ج.ا ایران در بغداد با دانشگاه فردوسی مشهد، دوره تخصصی 10 روزه ای از 2 مرداد لغایت 11 مرداد سالجاری برای 22 نفر از اساتید زبان فارسی كه از مناطق مختلف عراق در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد . اساتید شركت كننده در این دوره تخصصی آموزشی با آخرین شیوه های تدریس زبان فارسی به غیر فارسی زبانان آشنا شدند.
برنامه آموزشی این دوره تخصصی در بردارنده دروسی چون آموزش زبان فارسی در 3 مرحله مقدماتی ، متوسطه و پیشرفته،دستور زبان فارسی،نگارش فارسی،آشنایی با ادب فارسی و ایرانشناسی بوده است.
در كنار برنامه های آموزشی، برنامه های علمی و فرهنگی، ازجمله بازدید از كتابخانه های تخصصی و مركز اسناد آستان قدس رضوی، بازدید از مقبره شاعران بزرگ ادب فارسی چون عطار و خیام در شهر نیشابور و ... برای اساتید عراقی تدارك دیده شد.
در نهایت نیز در مراسم اختتامیه این دوره آموزشی، به اساتید عراقی مشاركت كننده در این دوره، گواهینامه معتبر شركت در دوره تخصصی آموزش زبان فارسی از سوی دانشگاه فردوسی مشهد اعطا شد.
به گفته اساتید زبان فارسی دانشگاه های عراق، این دوره تاثیر بسزایی در افزایش آمادگی و مهارت آنان برای آموزش زبان فارسی در شهرهای مختلف عراق خواهد داشت.
به نظر كارشناسان، برگزاری این دوره ها، گامی مهم در راستای افزایش همكاری های علمی و دانشگاهی میان دو كشور، در زمینه های جذب دانشجویان عراقی در دانشگاه های ایران، راه اندازی كرسی های زبان فارسی در دانشگاه های عراق، آشنایی دانشگاه ها و مراكز آمورش عالی عراق با منابع موجود آموزشی در نظام آموزش عالی ایران به زبان فارسی، تعامل و تبادل علمی میان دانشگاه های ایرانی و دانشگاه های عراقی و برگزاری دوره های تخصصی به زبان فارسی در سطح دانشگاه های عراق خواهد بود.
در ادامه این تلاش ها، دومین دوره ویژه زبان آموزی فارسی نیز در مركز فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بغداد شروع بكار كرد. مسوولان رایزنی فرهنگی ایران در عراق می گویند، پس از شروع اولین دوره ویژه زبان آموزی فارسی در هفته گذشته، دومین دوره نیز برای زبان آموزان جدید ازكاركنان وزارت آموزش عالی عراق ، در این مركز آغاز شد.
این دوره نیز همچون دوره اول دردو مرحله مقدماتی و متوسطه در دوره های سه ماهه برگزار خواهد شد و در آن از شیوه آموزشی دانشكده زبان فارسی دانشگاه فردوسی مشهد استفاده می شود و از اساتیدی كه با هماهنگی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در عراق برای فراگیری دوره دانش افزائی زبان فارسی و آموزش این شیوه به مشهد مقدس اعزام شده بودند نیز استفاده خواهد شد.
در همین حال تلاش ها با برنامه های دیگری كه از سوی رایزنی فرهنگی و با همكاری نهادهای عراقی سازماندهی شده، در همین مدت پی گرفته شد، بطوری كه تهیه 200 دوره كتاب 4 جلدی آموزش زبان فارسی از بنیاد سعدی و اختصاص بخشی از آن به مركز فرهنگی ایران در بغداد ، راه اندازی و تجهیز اطاق ایران شناسی در این مركز، تهیه ده ها عنوان كتاب در حوزه ایرانشناسی و در نهایت تهیه اقلام فرهنگی متنوع برای اطاق ایران شناسی مركز فرهنگی، در دستور كار قرار گرفت.
تلاش مسوولان فرهنگی ودانشگاهی دو كشور ایران و عراق در بحث زبان و ادبیات فارسی را می توان پاسخی به نیاز و تقاضای آن در عراق دانست. چرا كه هر روز كه می گذرد، برتعداد علاقمندان به یادگیری زبان فارسی افزایش می یابد. در خیابان ها و مراكز عمومی و خرید در بغداد ، كمتر كسی را می یابید كه چند كلمه ای از زبان فارسی را نداند و در برخی شهرهای این كشور ، بویژه عتبات ، اكثر كسبه و تجار به زبان فارسی مسلط هستند.
علاقه مندی به یادگیری زبان فارسی، از سال های بعد از سقوط رژیم بعث صدام در 2003 میلادی، در عراق شدت گرفته، بویژه آنكه حالا سالانه بیش از یك و نیم میلیون عراقی به ایران سفر می كنند، عمدتا زیارتی، گردشگری، درمانی و در عین حال، گرایش روبه فزونی جوانان علاقه مند عراقی را به ادامه تحصیلات تكمیلی در دانشگاه های ایران می توان شاهد بود.
خاورم*1*1770*1479