به گزارش روز شنبه روابط عمومي اين شركت كاظم طاهريان اظهار كرد: براي گذر از خشكسالي متمادي در يك دهه اخير، چاره اي جز تعيين و استقرار الگوي كشت مناسب و بهرهبرداري هدفمند از منابع آب نداريم.
وي متوسط بارش سالانه در خراسان شمالي را 230 ميليمتر و حجم كل آب هاي تجديدپذير استان را يك ميليارد و 400 ميليون متر مكعب در سال ذكر كرد.
وي گفت: 61 درصد از اين حجم معادل 870 ميليون متر مكعب آب هاي سطحي و 39 درصد معادل530 ميليون متر مكعب مربوط به آب هاي زيرزميني است.
وي افزود: برداشت هاي بي رويه و غيرمجاز از منابع آب هاي سطحي و زيرزميني در اين استان، منابع آب را با مشكلات جدي مواجه كرده و موجب شده است تا وزارت نيرو توسعه بهرهبرداري از منابع آب زيرزميني در هشت دشت از 11دشت استان را ممنوع اعلام كند.
مديرعامل شركت آب منطقهاي خراسان شمالي مجموع چاه هاي داراي پروانه بهره برداري در استان را دو هزار و 983 حلقه چاه با برداشت سالانه 444 ميليون متر مكعب ذكر كرد و گفت: سالانه 70 ميليون متر مكعب آب از منابع زيرزميني نيز به صورت غيرمجاز برداشت مي شود.
طاهريان مجموع تعداد چاههاي غيرمجاز استان خراسان شمالي را دو هزار و 909 حلقه با حجم تخليه بيش از 35 ميليون متر مكعب اعلام كرد و افزود: از اين تعداد 325 حلقه چاه در يك سال اخير شناسايي شده است.
وي افزود: از بين رفتن آبخوان ها و سفرههاي آب زيرزميني و كاهش ظرفيت تغذيه منابع آب زيرزميني و به تبع آن نشست زمين و وارد شدن خسارت سنگين به زيرساخت ها و تاسيسات زيربنايي، كاهش كيفيت منابع آب موجود، خشك شدن قنوات و چشمهها، باير شدن زمينهاي كشاورزي و ايجاد بيكاري و هجوم كشاورزان به شهرها از پيامدهاي ناهنجار برداشت بيرويه از آب هاي زيرزميني است.
وي با اشاره به اينكه حدود 94 درصد كل منابع آب استان در بخش كشاورزي مصرف ميشود، بر ضرورت بهرهبرداري بهينه از اين منابع تاكيد و اظهار كرد: راندمان آب در بخش كشاورزي استان حدود 35 درصد است و بقيه آب به صورت سنتي مصرف و از دسترس خارج ميشود.
مديرعامل شركت آب منطقهاي خراسان شمالي افزود: تداوم خشكسالي شرايط خاصي را برمنابع آب استان حاكم كرده و حدود 70 درصد از حجم مخازن سدهاي استان خالي است.
طاهريان كاهش بارندگي، بهرهبرداري غير مجاز در بالادست سدها و مصرف بالاي آب ذخيره شده در پشت سدها را از عمده دلايل كاهش حجم آب ذخيره شده در پشت سدهاي استان اعلام كرد.
وي افزود: وزارت نيرو با همكاري جدي شوراي عالي آب كشور، طرحي را براي برون رفت از اين شرايط به تصويب رسانده كه قرار است در اين طرح كسري مخازن آب زيرزميني كشور طي شش سال جبران و برداشت از منابع آب سطحي نيز ساماندهي شود.
او ابراز اميدواري كرد كه در سال جاري به عنوان سال نخست اجراي طرح احيا و تعادل بخشي منابع آب در خراسان شمالي، حداقل 20 درصد كسري مخازن آب زيرزميني استان جبران شود.
خراسان شمالي 900 هزار نفري 344 هزار هكتار عرصه كشاروزي و باغي دارد و كشاورزي به عنوان محور اصلي توسعه اين استان تعريف شده است.ك/3
3007/6042
بجنورد- ايرنا- مديرعامل شركت آب منطقه اي خراسان شمالي وضعيت منابع آب سطحي و زيرزميني استان را نامطلوب خواند و خواستار توجه بيشتر بهرهبرداران به روش هاي برداشت و استفاده صحيح از اين منابع شد.