۲۷ مرداد ۱۳۹۴، ۱۰:۲۸
کد خبر: 81723836
T T
۰ نفر
موفقيت محققان ايراني در طراحي نانوكامپوزيت‌هاي ضدباكتري براي ترميم استخوان

تهران-ايرنا-محققان دانشگاه علوم پزشكي تهران با همكاري پژوهشگران دانشگاه صنعتي بابل ساخت نوعي نانوكامپوزيت با كاربرد ترميم استخوان آسيب ديده را بررسي و نتايج مطلوبي به دست آورده اند.

به گزارش گروه علمي ايرنا، دكتر شيما توكل محقق اين طرح گفت:اين نانوكامپوزيت زيست سازگار و حاوي نانوذرات ضد باكتري است و در بررسي‌هاي آزمايشگاهي قادر به جلوگيري از رشد باكتري و بخش ديگر نانوكامپوزيتي آن قادر به بازسازي استخوان در محل آسيب ديده بوده است.
وي بيان كرد: بازسازي بافت استخوان معيوب وعوارض مربوط به عمل جراحي همچون عفونت محل شكستگي، از نگراني‌هاي عمده در جراحي ارتوپدي است، از اين رو، توسعه‌ كامپوزيت‌هاي ضدباكتريايي به منظور بهبود فرايند استخوان‌سازي اهميت بالايي دارد.
به گفته‌ وي، در اين مطالعه دو گونه‌ نانوكامپوزيت مختلف به منظور ترميم استخوان وكاهش عفونت درمحل ضايعه طراحي شده است، مواد استفاده شده در اين كامپوزيت‌ها در مقادير معين، كاملا غيرسمي و سازگار با بدن هستندو از طرفي قيمت تمام شده‌ اين نانوكامپوزيت هم پايين و مقرون به صرفه است.
توكل بيان كرد: در اين طرح هدف نشان دادن اثر اندازه، زبري سطح و ساختار شيميايي نانوكامپوزيت‌هاي ذكر شده در سميت سلولي و فعاليت ضدباكتري بر سلول‌هاي استخوان‌ساز(استئوبلاست) انسان و باكتري اشرشياكولي بود،نتايج نشان داده كه نانوكامپوزيت حاوي نانوذرات نقره نسبت به نانوكامپوزيت حاوي سيليسيوم، درصد زنده بودن سلول و فعاليت ضدباكتري بالاتري را القا مي‌كنند.
به گفته‌ اين محقق، ادغام نانوذرات نقره با نانوكامپوزيت، مانع از انتشار سريع يون‌هاي نقره شده و پتانسيل ايجاد سميت در سلول‌ها را محدود مي‌كند، در نتيجه، توان بازسازي بالاي استخوان نانوكامپوزيت نقره و زيست سازگاري خوب و همچنين فعاليت ضدباكتري مناسب، آن را به گزينه‌ مناسبي به عنوان پركننده در محل شكستگي استخوان آسيب ديده تبديل مي‌ كند،
با تكميل مطالعات در استفاده از اين نتايج و توليد انبوه اين ماده، مي‌توان از طريق جلوگيري از مشكلات مربوط به عفونت استخواني و تسريع روند ترميم استخوان، به كاهش هزينه‌هاي وارد شده بر سيستم سلامت كشور كمك كرد.
توكل اظهاركرد: در اين مطالعه، نانوذرات نقره و يا پلي دي ميتيل سيلوكسان به تركيب بهينه‌ي كيتوسان- نانوهيدروكسي آپاتيت اضافه شد و اجازه داده شد تا تركيب كامپوزيتي بصورت درجا ساخته شود، اندازه ذرات، زبري سطح، توليد اكسيژن واكنش پذير و زيست فعالي نانوكامپوزيت‌ها توسط پراش اشعه X، ميكروسكوپ نيروي اتمي، روش DPPH و طيف سنجي مرئي UV-SEM، مورد مطالعه قرار گرفت، آزمون شمارش كلني‌هاي باكتريايي، آزمون MTT و آزادسازي لاكتات دهيدروژناز (LDH) نيز به عنوان آزمايش فعاليت ضد باكتري و زيست سازگاري انجام شد.
مطالعات نشان داده‌اند كه دركنار خاصيت ضد باكتريايي نانونقره، نانونقره خاصيت ترميم كنندگي استخوان را نيز دارد، همچنين اين نانوكامپوزيت اگرچه خاصيت ضدباكتريايي خوبي نشان مي‌دهد، اما بر روي سلول‌هاي يوكاريوت(مثل سلول پستانداران و جانوراني بغير از باكتري و ...) اثرات صدمه زننده‌اي ندارد، در نتيجه مي‌توان چنين فرض كرد كه اين نانوكامپوزيت مي‌تواند منجر به ترميم استخوان و جلوگيري از عفونت در محل ضايعه‌ استخواني شود، البته براي بررسي اين فرضيه بايد مطالعات بيشتري صورت بپذيرد.
نتايج اين طرح در مجله Journal of Nanoparticle Research به چاپ رسيده است.
علمي (1) ** 9340**1440
۰ نفر