۲۸ مرداد ۱۳۹۴، ۱۱:۴۷
کد خبر: 81725436
T T
۰ نفر
موج جدید مهاجرت از افغانستان/ازدحام جمعیت مقابل سفارتخانه ها در كابل

كابل - ایرنا – یك كارشناس سیاسی افغانستان می گوید: روزانه دست كم به طور متوسط 2 هزار نفر از مردم افغانستان این كشور را ترك می كنند و ازدحام جوانان در مقابل سفارت خانه ها برای خروج از كشور ناشی از ناامنی و بیكاری است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، «احمد سعیدی» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می افزاید: جوانان افغان می گویند هنگامی كه تصمیم می گیرند تا شهر و دیار خود را ترك كنند، نمی دانند چه سرنوشتی در انتظارشان خواهد بود، اما اطمینان دارند كه دیگر با حمله های انتحاری و آدم ربایی مواجه نخواهند شد.
برای درك و دریافت اشتیاق جوانان افغانستان به خروج از كشور، نیازی نیست به سفارت خانه های خارجی در كابل یا كنسولگری های مستقر در استان های دیگر این كشور مراجعه كرد تا از ازدحام جمعیت دختران و پسران مشتاق ترك دیار باخبر شد.
این ازدحام جمعیت تنها بخش رسمی و قانونی مهاجران افغان را به تصویر می كشد. جوانان افغان بعد از ناامیدی از برقراری امنیت و بهبود شرایط كار و زندگی، به هر دری می زنند تا راه های خروج از كشور را بیابند و حتی برای یافتن راه های غیرقانونی، آشكارا تقاضای خود را با دیگران در میان می گذارند.
شهروندان افغان در نانوایی، بقالی، صرافی و هر جایی كه احساس كنند یك خارجی حضور دارد، بی محابا دست به دامن او می شوند تا بتوانند برای خود و یا بستگان خود روادید ورود به یك كشور خارجی را دریافت كنند. برخی از این متقاضیان وضع مالی مناسبی هم دارند، اما می گویند دیگر از انفجارها و آدم ربایی ها به تنگ آمده اند.
در تازه ترین عملیات آدم ربایی، یك زن آلمانی كه برای یك موسسه خیریه متعلق به المان در كابل كار می كرد، ساعت 9 صبح در قلب پایتخت ، در مقابل چشمان ده ها تن از مردم ربوده شد. مهاجمان مسلح ناشناس خودروی وی را متوقف كردند و او را با خود بردند.
«رامین» شاگرد یك نانوایی كه متقاضی خروج از كشور است، به خبرنگار ایرنا می گوید: وقتی در روشنی روز مقابل دیدگان مردم، زنی را از خودرو پیاده می كنند و با خود می برند، نشان می دهد كه آنان قدرت دارند و مردم دو راه بیشتر ندارند. یا باید آماده قربانی شدن باشند و یا اینكه مانند میلیون ها هموطن خود به خارج از كشور بروند.
وی می گوید كه افرادی از همسایگان و بستگان خود را كه از انفجارهای كابل نجات یافته اند، می شناسد كه فرزندان آنان پس از گذشت هفته ها، هنوز هم شب ها كابوس فروریختن آوارها و شكستن شیشه های منازل را می بینند و از خواب می پرند یا برخی دیگر كه فرزندان آنان متاثر از انفجارهای مهیب شبانه، دچار آسیب های روحی شدید شده اند.
كارشناس سیاسی افغانستان می گوید: روند خروج مردم افغانستان از كشور پس از ناامیدی آنان از تامین امنیت، شدت یافته است وعلاوه بر خروج روزانه دست كم 2 هزار نفر از افغانستان، نزدیك به 100 نفر از نخبگان و سرمایه داران نیز خاك افغانستان را ترك می كنند.
سعیدی می افزاید: بیشتر مهاجران افغانستان، راه ایران و پاكستان را در پیش می گیرند. مردم افغانستان روزهای سختی را پیش روی خود دارند. انتظار داریم جمهوری اسلامی ایران كه افغان ها نسبت به پاكستان از آن تصویری مثبت تر در ذهن دارند، در این فرصت مردم افغانستان را تنها نگذارد.
این كارشناس سیاسی تاكید دارد كه انفجارهای انتحاری، سربریدن های مردم بی گناه، رشوه، فساد اداری، اختلاس و تجاوز جنسی به كودكان در افغانستان هیچ گاه در این حد سابقه نداشته است و همه اینها ناشی از حضور خارجیان و تبعات این حضور است.
تازه ترین نظرسنجی مركز مطالعات راهبردی افغانستان نشان می دهد كه ناامنی با 34.42 درصد در صدر بزرگ ترین مشكل افغانستان قرار دارد و پس از آن، بیكاری با 25.86 درصد در رتبه دوم و فساد اداری با اختلافی اندك از بیكاری با 23.98 درصد در ردیف سوم قرار دارند.
این مولفه ها به ویژه نا امنی و بیكاری، ارتباط مستقیم با مهاجرت جوانان از افغانستان دارد. جوانان افغانستان 60 درصد جمعیت این كشور را تشكیل می دهند.
نوید محمدی یك خبرنگار افغان می گوید: من به عنوان یك جوان هیچ گاه در این كشور آرامش خاطر نداشته ام و از سویی تامین معاش خانواده بزرگترین دغدغه زندگی ام بوده است، آرزو داشته ام تا بتوانم نفسی راحت در زندگی بكشم، اما هرگز نتوانسته ام ؛ به این خاطر اغلب جوانان به فكر فرار از كشورند.
به گفته وی، جوانان می خواهند زنده بمانند و وقتی از خانواده خداحافظی می كنند، امید به دیدن دوباره آنان را داشته باشند. وقتی این امید از جوانان سلب شود و رنج و عقده بیكاری هم گریبان جوانان را بگیرد، ناگزیر راه های خطرآفرین خروج از كشور را انتخاب می كنند.
بیشترین مهاجران افغان در دو كشور همسایه ایران و پاكستان به سر می برند. بر اساس آمار وزارت امور مهاجرین افغانستان، در حال حاضر تنها یك میلیون و 400 هزار مهاجر فاقد مجوز اقامت در ایران و بیش از یك میلیون تن دیگر در پاكستان به سر می برند.
حدود یك میلیون پناهنده افغان نیز با داشتن مجوز وكارت اقامت در ایران زندگی می كنند و برای 450 هزار تن دیگر روادید صادر شده است.
بیش از 500 هزار پناهنده افغان نیز در كشورهای اروپایی زندگی می كنند كه وضعیت ان دسته از پناهندگانی كه در اردوگاه های یونان به سر می برند، بسیار اسف بار گزارش شده است.
روند مهاجرت افغان ها در دوره جدید كه از آن به عنوان موج جدید مهاجرت یاد می شود، به كشور تركیه نیز افزایش یافته و هر روز ده ها تن از مردم افغانستان در مقابل سفارت تركیه در كابل در صف دریافت روادید ورود به آن كشور ایستاده اند.
یك گزارش امنیتی افغانستان حاكی است: در هفته های اخیر وضعیت امنیتی بدتر شده و اینك دامنه ناامنی ها در كابل و اطراف آن نیز گسترش یافته است. علاوه بر حمله های انتحاری، ترور و آدم ربایی های متعدد نیز آرامش را از مردم سلب كرده است.
به اعتقاد صاحب نظران، تلاش های دولت وحدت ملی برای برقراری امنیت در كابل و سایر استان های افغانستان تاكنون ناموفق بوده است؛ این ناكامی در برقراری امنیت و گسترش روز افزون فقر و بیكاری در میان مردم، هر روز جوانان بیشتری را برای پیدا كردن كار و كسب درآمد، راهی كشورهای همسایه می سازد.
آساق ** 1610 **1446 /مط