اين گفتگو كه در روز سه شنبه سوم شهريور 1394 هجري خورشيدي به قلم آمنه شير افكن انتشار يافته، مي افزايد:
حالا «حسين دهدشتي» درباره نشستهاي مرتبط با پيگيري پرونده زنجاني در دولت گذشته به نكاتي اشاره دارد كه بدون شك پاسخگوي برخي ابهامها است. اينكه علاوه بر حمايت چهار مرد كابينه احمدينژاد، نگاه سيستم امنيتي وقت نيز به شخص «بابك زنجاني» مساعد بود و اغلب از او به نيكي ياد ميكردند.
در اين گفتوگو، نماينده آبادان تأكيد دارد اگر دستگاههاي نظارتي و اطلاعاتي به نكات تاريك در پرونده زنجاني اشاره ميكردند، ماجرا اصلا به شكلگيري يك تخلف تاريخي و ازدسترفتن اموال بيتالمال نميرسيد. از شناسنامههاي جعلي گرفته تا 15 پرونده باز زنجاني در مراكز حقوقي و قضائي. هر چه باشد زنجاني حتي در اقتصاد پاييندستي ايران هم مرد خوشنامي نبود، چه رسد به ظهور يكشبهاش در فروش نفت و ردپايش در وزارتخانههاي مربوطه. دهدشتي تاجاييكه حافظهاش درباره آن جلسهها ياري ميكند، يكييكي به نكات و موارد ابهام اشاره ميكند. از حمايت نمايندگان برخي دستگاه حاضر در جلسه تا اعتمادبهنفس كاذب زنجاني و تأكيدش بر كار و خدمت بسيجي در جلسه با نمايندگان. نتيجهگيرياش اين است كه «سيستمهاي نظارتي وظايف خود را به خوبي انجام ندادهاند و در اين زمينه اهمال يا تباني صورت گرفته است. يا اينكه متخلفان به مراكز قدرت وصل بودهاند كه افراد را بايكوت كردهاند و سيستمها را به نحوي محدود كردهاند كه آنها نتوانند ورود پيدا كنند».
*آقاي دهدشتي يكي از نقدهاي هميشگي شما در پرونده زنجاني اين بوده كه ميشد جلوي ضرر را خيلي زودتر گرفت، اين جمله يعني اينكه شما در ذهنتان مسائلي داريد كه نشان ميدهد امكان شناسايي زنجاني خيلي پيش از جلسههاي مجلس و ورود كميسيون انرژي هم وجود داشته است، چه نكات قابل طرحي در اين زمينه وجود دارد؟
**بههرحال وقتي دستگاه نظارتي و اطلاعاتي در ارائه برخي اطلاعات و شناسايي و گزارش آن كوتاهي كند، نتيجه اين ميشود كه باقي افراد به اعتبار حضور آن افراد به شخص معرفيشده اعتماد ميكنند؛ يعني خطاي نخست با بزرگواراني بوده كه در مسئوليت خود كوتاهي كردهاند.
*به هر شكل نمايندگان نهادهاي نظارتي و اطلاعاتي نيز در كميسيون انرژي حاضر بودند، پاسخ و توضيح آنها در آن جلسهها چه بود؟
**بنا به گزارش آكاايران: متأسفانه آن زمان فقط از عملكرد مثبت زنجاني دفاع ميشد يعني به وجوه ديگر ايشان پرداخته نشد. قبل از قضيه اختلاس زنجاني در سالهاي 89- 90 تقريبا تمام كساني كه به نوعي با او كار كرده بودند و او را ميشناختند نظر مثبتي دربارهاش داشتند؛ يعني ميتوان گفت زنجاني قبل از اختلاسش اعتمادسازي كرده بود و نظر خيليها را جلب كرده بود و بعد شروع كرد به انجام پروژه بزرگش.
*در آن زمان سيستمهاي امنيتي چيزي درباره اينكه اين فرد در همان دوره خودش هم خوشنام نبوده، نگفتند و به آن اشاره نكردند؟
**نگاه بسياري در آن دوره درباره زنجاني مثبت و قابل قبول بود و بههميندليل زنجاني اعتمادبهنفس بالايي داشت و در نخستين جلسههاي كميسيون انرژي كه با او داشتيم ادعا ميكرد كار او بسيج اقتصادي است و دارد «بسيجيوار» زحمت ميكشد.
*فكر ميكنيد به بسيجيبودن اعتقاد داشت؟
**مي توان گفت با اين صحبتها ميخواست براي خودش حاشيه امني ايجاد كند و اين حرفها هم از اعتمادبهنفس بالاي او ناشي ميشد. چيزي كه براي ما جاي تعجب داشت اعتماد فراوان و بيشازاندازه مسئولان به يك فرد است، حتي اگر فردي سفارششده هم باشد، مگر چقدر ميتوان به او اعتماد كرد آن هم با اين حجم بالاي منابع.
*البته گويا همان موقع هم مصوبه پرحاشيهاي در وزارت نفت تصويب شد كه اجازه ميداد وزارتخانه به افراد نفت بفروشد، فكر نميكنيد همين مصوبه اسباب بسياري از خطاها و مسائل را فراهم كرد؟
**بله، درست همان موقع بود كه مصوبهاي در دولت تصويب شد و فروش نفت به افراد را مجاز كرد. به نظر ميرسد تصويب همين قضيه بود كه منجر به فسادهاي نجومي شد و زمينه ايجاد ابهام را فراهم آورد. ميخواهم بگويم در شرايط خاصي مانند وضعيت تحريمها، دولت و سيستمهاي امنيتي بايد تدابير لازم را در نظر بگيرند و نظارت كنند كه پولها كجا ميرود و شركاي اين ماجرا چه كساني هستند. بايد شركاي اين ماجرا هم تحت نظر باشند. با اين اوصاف، اين ابهام و نگراني براي ما به وجود ميآيد كه سيستمهاي امنيتي وظايف خود را به خوبي انجام ندادهاند و در اين زمينه اهمال يا تباني صورت گرفته است. يا اينكه متخلفان به مراكز قدرت وصل بودهاند كه افراد را بايكوت كردهاند و سيستمها را به نحوي محدود كردهاند كه نتوانند ورود پيدا كنند.
*سرنوشت نامهنگاريهاي كميسيون انرژي براي حضور نمايندهاي از قوه قضائيه در اين جلسهها به كجا رسيد؟
**همانطور كه انتظار ميرفت، پس از آشكارشدن تخلف زنجاني، قوه قضائيه ورود پيدا كرد، اما تا حالا اين پرونده سرانجامي نداشته است. ما در دو سال اخير بارها در كميسيون انرژي جلسههايي با حضور مسئولان امنيتي و وزارت نفت داشتهايم؛ اما مسئولان قوه قضائيه هرگز در اين جلسهها حضور نيافتند و شركت نكردند.
*ماجراي نامهنگاريها براي ديدار با زنجاني به كجا رسيده است؟
**نامه اول كه بينتيجه ماند و حالا اگر لازم باشد وارد نامهنگاري دوم ميشويم، چراكه ديدار با زنجاني حق نمايندگان است.
*با توجه به اينكه گفتيد در دولت احمدينژاد سيستم امنيتي به بابك زنجاني اعتماد داشت برخورد مسئولان امنيتي دولت روحاني در اين زمينه چگونه بود؟
**مقداري متفاوت بود. سيستم قضائي گزارشي از كار خود در پرونده زنجاني به ما داد كه در آن ذكر شده بود بارها با مسئولان قوه قضائيه جلسه داشتهاند و به نوعي خوشبينانه اظهار ميكردند كه پرونده روال قانوني خود را طي ميكند و اوضاع رصد ميشود؛ اما سيستم امنيتي از اينكه عملا چه اتفاقي در شرف وقوع است بياطلاع بودند، چون پرونده دست مسئولان قضائي بود و آنها هم اطلاعاتي از پرونده به ساير مسئولان دستگاههاي ديگر ارائه نكردند. در همان جلسهها ما بارها از سيستم قضائي دعوت كرديم كه در جلساتمان در مجلس حضور يابند كه به هيچكدام از درخواستهايمان پاسخي داده نشد.
*همان موقع بود كه ماجراي طرح سؤال از وزراي مرتبط از جانب كميسيون انرژي مطرح شد؟
**بله؛ ما در اين زمينه ناچار به طرح سؤال از وزراي مربوطه شديم و پس از آن نيز از سيستم قضائي تقاضا كرديم ديداري با زنجاني داشته باشيم و ببينيم زنجاني حرف جديدي دارد يا نه؟ ميتوانم بگويم عملكرد ما در اين پرونده انعكاس نگرانيهاي مردم است. به همين دلايل است كه عدهاي از نمايندگان در اين پرونده پيشقدم شدهاند.
گفته ميشود بسياري از نمايندگان به دلايلي حاضر نشدهاند پاي درخواست تحقيق از زنجاني را امضا كنند.
دلايل را خودشان بايد بگويند؛ اما چهار نفر از نمايندگان در اين زمينه پيشقدم شدند و خواستار رسيدگي شفاف به پرونده از سوي قوه قضائيه شدند. درخواست ما براي ديدار با زنجاني نيز به دليل روشنشدن افكار عمومي است تا مردم بدانند در مجلس كساني هستند كه به اين پروندهها اهميت ميدهند. در اين زمينه هم اطلاعات جديدي به دست رسيده كه قرار است آنها را جمع بندي كنيم.
*اطلاعات بهدستآمده در چه زمينهاي است؟ آيا اطلاعي از اموال او در خارج از كشور به دست آوردهايد يا اينكه با چه كساني ارتباط داشته است؟
**در موارد مختلفي اطلاعاتي به دست آمده است كه بايد بررسي شوند.
*منبع : روزنامه شرق
**گروه اطلاع رساني**1893**9131
تهران- ايرنا- روزنامه شرق در صفحه سياست نوشت: بابك زنجاني خودش را بسيجي اقتصادي ميدانست، حتي در جلسه با نمايندگان هم از تأكيد بر اين نكته ابايي نداشت. گويي ميخواست براي خودش حاشيه امني بسازد، با آن اعتمادبهنفس بيشاز اندازه.