علاوه بر اين، پژوهشگاه رويان در دولت يازدهم توانسته به دستاوردهاي ديگري همچون تاسيس شركت هاي دانش بنيان فعال در زمينه سلول هاي بنيادي، اجراي پروژه هاي مشترك تحقيقاتي با كشورهاي صاحب نام در اين زمينه و انتشار كتاب هايي شامل نتايج تحقيقات دانشمندان ايراني در سطح بين الملل دست يابد.
پژوهشكده كوچك رويان كه مرحوم دكتر سعيد كاظمي آشتياني آن را در سال 1370 بنا كرد، بنياني براي انجام تحقيقات پژوهشگران ايراني شد و به تدريج در زمينه هاي مختلف علمي آنقدر پيشرفت كرد كه توانست نام ايران را در بين كشورهاي داراي آخرين تكنولوژي هاي سلولي قرار دهد. اين مركز اكنون يكي از بزرگترين و معتبرترين مراكز تحقيقات علمي ايران بخصوص در حوزه تحقيقات بنيادي است.
** تحقيقات در زمينه سلول هاي بنيادي
دكتر ابوالحسن شاهوردي معاون آموزشي و پژوهشي پژوهشگاه رويان در مورد تحقيقات اين پژوهشگاه در زمينه سلول هاي بنيادي در گفت وگو با خبرنگار گروه علمي ايرنا گفت : تحقيقات در زمينه سلول هاي بنيادي با قدرت در حال انجام است و بسياري از آنها در حال گذراندن مراحل كارآزمايي باليني است.
وي توضيح داد: پروژه هاي تحقيقاتي در زمينه قرنيه، شبكيه و سيستم اعصاب، استخوان و غضروف، افراد قطع نخاعي بر روي نوع حيواني و در مورد بيماري ام اس بر روي نوع انساني تحقيقات در حال انجام است و درحال گذراندن مراحل ابتدايي است.
شاهوردي ادامه داد: به طور كلي بسياري از پروژه هاي تحقيقاتي در مورد سلول هاي بنيادي فاز حيواني را پشت سرگذاشته و درحال گذراندن فاز انساني است.
** همانندسازي حيوانات/ نجات حيوانات درحال انقراض
وي در مورد همانندسازي حيوانات گفت: در اين زمينه تلاش شده است اين تكنولوژي وارد صنعت دامپروري شود و بتوانيم حيواناتي با ظرفيت ژنتيكي خوب را با كمك اين تكنولوژي تكثير كنيم.
شاهوردي ادامه داد: در پزشكي توليدمثل رويان براي حفظ توانايي باروري مبتلايان به بيماري هاي مختلف از تكنولوژي فيريز اسپرم، فيريز بافت بيضه، بافت تخمدان و تخمك استفاده مي شود از همين رو اين تكنولوژي براي حفظ نژادهاي درحال انقراض حيواني نيز مورد استفاده قرار گرفته و تاكنون توانسته ايم اسپرم نژادهاي برتر برخي حيوانات يا حيواناتي را كه در حال انقراض هستند، فيريز كنيم و در بانكي نگهداري و براي لقاح و تكثير به كار ببريم.
وي به استفاده از اين تكنولوژي براي حفظ نژاد اسب هاي مينياتوري خزر اشاره كرد و گفت: در اين مورد پژوهشگاه رويان با كمك مجموعه خجير جهاد كشاورزي، توانسته ايم اسپرم اين حيوان را فيريز شده است تا بتوان در مواقع لازم از آن استفاده كرد.
شاهوردي اظهار كرد: نژاد اسب مينياتوري خزر خاص ايران است و در شمال كشور از آن استفاده زيادي مي شود و براي حفظ نژاد آن فيريز اسپرم، تلقيح آن و توليد جنين اقدامات لازم صورت گرفته است.
وي گفت: پس از دستيابي به اين فناوري به عنوان يك دستاورد اعلام مي شود تا سازمان هاي فعال در اين زمينه كه قابليت استفاده از آن را دارند، آن را به كار ببرند.
معاون پژوهش و آموزش پژوهشگاه رويان اظهار كرد: استفاده از اين تكنولوژي همچنين براي نجات نسل قوچ قميشلو در منطقه اصفهان آغاز شده و تاكنون با اين روش، يك مورد قوچ قوميشلو توليد شده است.
شاهوردي با بيان اينكه مي توانيم اين روش را براي توليد ساير حيوانات در حال انقراض نيز به كار ببريم، افزود: در اين زمينه نياز به مطالعات بيشتر و گسترده تر داريم.
** درمان مبتلايان به فلج اطفال و فلج مغزي در مرحله تحقيقاتي
شاهوردي در مورد درمان مبتلايان به فلج اطفال و فلج مغزي با بيان اينكه اقدامات در اين زمينه در مرحله تحقيقاتي درحال انجام است، گفت: اين يك پروژه تحقيقاتي بين پژوهشگاه رويان و بيمارستان شهدا است كه در سطح كارآزمايي باليني در حال انجام است.
وي با بيان اينكه هدف از اجراي اين پروژه تحقيقاتي اين است كه بتوان با استفاده از سلول هاي بنيادي برخي مشكلات بيماران مبتلا به فلج اطفال و مغزي را برطرف كرد، افزود: نتايج اوليه اين تحقيق، قابل قبول است اما نياز به تحقيقات بيشتري در اين زمينه است.
وي ادامه داد: نتايج تحقيقاتي كه در بر روي 10 بيمار صورت گرفته، پيش آگهي خوبي داشته اما درمان كامل نشده است با اين حال اين اميدواري را به خانواده ها و محققان براي تلاش بيشتر و ادامه تحقيقات داده است.
** اجراي بيش از 10 مورد پروژه تحقيقاتي مشترك با مراكز تحقيقاتي معتبر خارج از كشور
شاهوردي از اجراي بيش از 10 مورد پروژه تحقيقاتي مشترك پژوهشگاه رويان با مراكز تحقيقاتي معتبر خارج از كشور در 2 سال گذشته خبر داد و افزود: برخي از اين پروژه ها ما مجموعه هاي معتبري مانند هاروارد و ام آي تي در حال انجام است.
وي اظهار كرد: رويان توانسته با بيلان كاري كه دارد در آن سطح مشاركت كند و به موفقيت هاي بزرگي دست يابد.
** انتشار كتاب در سطح بين المللي
معاون آموزشي و پژوهشي پژوهشگاه رويان انتشار كتاب هاي علمي در سطح بين المللي را از ديگر دستاوردهاي رويان در سال هاي اخير برشمرد و گفت: در همين راستا كتابي در زمينه مهندسي سلول هاي بنيادي با عنوان مهندسي نانوي سلول هاي استم سل، از طرف محققان ايراني خارج از كشور زيرنظر محققان رويان منتشر شده است.
شاهوري افزود: اين كتاب توسط يك موسسه انتشاراتي در آمريكا چاپ و در سطح بين الملل و ساير كشورهاي دنيا به عنوان دستاورد محققان ايراني منتشر شده است.
** تاسيس دو شركت فعال در زمينه توليد سلول هاي بنيادي و پروتئين هاي نوتركيب
معاون آموزشي و پژوهشي پژوهشگاه رويان تاسيس دو شركت فعال در زمينه توليد سلول هاي بنيادي و پروتئين هاي نوتركيب را از ديگر فعاليت هاي پژوهشگاه رويان در دو سال اخير عنوان كرد و افزود: در پايان سال گذشته شركت دانش بنيان sel tek farmet با همكاري شركت بركت وابسته به ستاد اجرايي فرمان امام (ره) و پژوهشگاه رويان در زمينه توليد سلول هاي بنيادي تاسيس شد.
شاهوردي ادامه داد: هدف از تاسيس اين شركت را توليد سلول هاي بنيادي در صنعتي عنوان كرد و گفت: تلاش مي شود از اين سلول ها براي درمان بيماران نيازمند استفاده شود.
وي گفت: در حال حاضر توانسته ايم اين سلول ها را در سطح آزمايشگاهي به صورت پايلوت تهيه و براي درمان بيماران در حد كارآزمايي باليني استفاده كنيم اما براي ارايه خدمات به سطح گسترده تري از بيماران بايد توليد اين سلول ها را بر اساس استانداردها و معيارهاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در سطح صنعتي دنبال كنيم كه تاسيس اين شركت تحقق اين هدف را ميسر كرده است.
شاهوردي تصريح كرد: اين شركت در حال حاضر تاسيس و ثبت شده است و به زودي محصولات آن به بازار عرضه مي شود.
وي در مورد تاسيس شركت دانش بنيان فعال در زمينه توليد پروتئين هاي نوتركيب نيز اظهار كرد: اين شركت با نام بايوتك حدود يك سال پيش به همت پژوهشگاه رويان و كمك محققان اين پژوهشگاه تاسيس شده است و توانسته در زمينه توليد پروتئين هاي رشد و پروتئين هاي نوتركيب خدماتي را ارايه دهد.
** توليد اندام هاي انساني بر روي حيوانات
شاهوردي توليد اندام هاي انساني بر روي حيوانات را از ديگر اقدامات پژوهشي رويان عنوان كرد و افزود: ما توانسته ايم در حد آزمايشگاه بر روي ژن هاي موردنظر كه مسوول تشكيل بافت است، دستكاري ژنتيكي انجام دهيم اما تا پايان پروژه مسير طولاني باقي مانده است.
وي توضيح داد: در حال حاضر در مورد توليد بافت كبد بر روي بز اقدامات اوليه در مرحله آزمايشگاهي انجام شده است اما به دليل پيچيدگي هاي متعدد هنوز به مرحله توليد بافت نرسيده ايم.
علمي(5)1834**599
رويان؛ از همانندسازي حيوانات تا تلاش براي درمان مبتلايان به فلج مغزي
۳ شهریور ۱۳۹۴، ۱۴:۲۸
کد خبر:
81733778
تهران- ايرنا- پژوهشگاه رويان وابسته به جهاد دانشگاهي در ادامه پروژه هاي تحقيقاتي خود، توانسته است در دو سال اخير دستاوردهاي شاخصي ازجمله همانندسازي حيوانات در حال انقراض و درمان مبتلايان به فلج مغزي در سطح آزمايشگاهي را به دست آورد.