۳ شهریور ۱۳۹۴، ۱۶:۴۴
کد خبر: 81734074
T T
۰ نفر
دانشگاه شريف به دنبال بومي‌سازي دانش فني توربين گاز صنعتي

تهران - ايرنا - دانشگاه صنعتي شريف به منظور بومي‌سازي و توسعه دانش فني طراحي و ساخت توربين گاز صنعتي در حال اجراي يك طرح كلان ملي است كه به ثمر رسيدن آن گام بزرگي براي صنايع برق، نفت و گاز كشور محسوب مي‌شود.

به گزارش ايرنا از دانشگاه صنعتي شريف، توربين‌هاي گازي از پيشرفته‌ترين فناوري‌هاي ساخت بشر هستند كه براي توليد توان در مقياس بسيار بزرگ به كار مي‌روند.
توربين‌هاي گازي بيشترين سهم را در توليد توان الكتريكي كشور دارند و اين فناوري در صنعت نفت و گاز و صنايع هوافضا از جايگاهي كليدي برخوردار است. در صنعت گاز حدود 60 درصد قيمت تمام شده يك ايستگاه تقويت فشار گاز مربوط به پكيج توربوكمپرسورها است كه به عنوان قلب تپنده ايستگاه تقويت فشار گاز عمل مي كنند و در اين ميان سهم توربين گازي 85 درصد از بهاي هر پكيج توربو كمپرسور است.اكنون دانش طراحي توربوكمپرسورها تنها در اختيار 6 كشور دنيا و دانش ساخت آن نيز در انحصار 10 كشور است كه اين امر موجب وابستگي صنايع راهبردي كشور و آسيب پذيري آن‌ها در برابر فشارهاي خارجي شده است.
به همين دليل شوراي عالي علوم، تحقيقات و فناوري در سال 1391 در راستاي قطع وابستگي صنايع، طرح 'بومي‌سازي و توسعه دانش فني طراحي و ساخت توربين گاز 25 MW با قابليت افزايش تا 30 MW و كسب نشان ايراني' را به دانشگاه صنعتي شريف ابلاغ كرد.
در اين طرح تلاش مي‌شود به تاسيس آزمايشگاه‌ها و انجام مطالعات لازم براي توسعه دانش موجود در اين حوزه پرداخته شود.
مردادماه 1392 مسووليت اجراي اين طرح به دانشكده مهندسي هوافضا ابلاغ و مديريت طرح به دكتر كريم مظاهري عضو هيات علمي اين دانشكده سپرده شد.
جهت انجام اين طرح و ديگر طرحهاي سامانه‌هاي توربيني با همكاري شركت دانش بنيان تدبيرگران، مركز خدمات فناورانه سامانه‌‌هاي توربيني شريف با همكاري بيش از 30 نفر از اعضاي هيات علمي دانشگاه صنعتي شريف و ديگر دانشگاه هاي كشور و همچنين كارشناسان مجرب حوزه توربين ايجاد شد.
اكنون اين مركز در حال اجراي گام به گام شرح خدمات مورد تصويب شوراي عتف زير نظر شوراي راهبري و شوراي نظارتي معرفي شده است و به گفته مسوولان اجرايي هم‌اكنون طراحي مفهومي و جزئيات آزمايشگاه‌ها به پايان رسيده است.
در اين طرح، دستگاه سفارش دهنده وزارت نفت و وزارت نيرو و دستگاه بهره بردار (ذي نفع و كاربر اصلي) شركت ملي گاز ايران است.
اين طرح كلان ملي شامل 9 پروژه كاملاً مجزا با هدف توسعه تعدادي از فناوري‌هاي موجود در بخش‌هاي اصلي توربين‌هاي گازي صنعتي است كه از جمله اين پروژه ها مي توان به توسعه فناوري افروزش و عملكرد پايدار محفظه احتراق با بهره گيري از سكوي آزمايش، توسعه فناوري‌هاي كليدي در طراحي و تست كمپرسورهاي جريان محوري، توسعه فناوري سيستم‌هاي تست ارتعاشات و پايش وضعيت محورهاي دوار دما بالا با قابليت بكارگيري در توربين‌هاي گازي، شناسايي موتور پايه و توسعه فناوري شناسايي خواص و تخمين عمر پوشش در بخش‌هاي داغ شامل پوشش‌هاي مقاوم به اكسيداسيون و ارتقاء خواص مكانيكي و پوشش در دماي بالا اشاره كرد.
توسعه فناوري شناسايي خواص مكانيكي و فيزيكي مواد سوپرآلياژ، بخش‌هاي داغ توربين و شفت‌ها، تدوين برنامه ارتقا توربين، توسعه فناوري خنك كاري پره و توسعه فناوري توربين محوري نيز از ديگر پروژه هاي تعريف شده در اين طرح كلان ملي است.
علمي**1055**1599
۰ نفر