دكتر مصطفي دلاور روز دوشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: تبليغات وسيع از سوي ماهواره ها و مجازي غيرمجاز اطلاع رساني در خصوص پيامدهاي كوتاه مدت مصرف مواد نيروزا و مكمل هاي دارويي موجب فريب طيفي از جوان مي شود و متاسفانه برنامه منسجم اطلاع رساني و نهضت هدفمندي در خصوص آشنايي مردم با آثار مخرب اين مواد در كشور و استان وجود ندارد.
وي توضيح داد: انواع مختلف مواد نيروزا اگرچه در بازه زماني موقت با پيشرفت سريع و پرورش توده عضلاني و نشاط آوري همراه است اما در دراز مدت پيامدهاي جدي و وخيمي چون اعتياد، افت سريع شرايط بدني و نيازهاي كاذب دارويي را ايجاد مي كند.
معاون غذا، دارو و تجهيزات پزشكي دانشگاه علوم پزشكي اراك عنوان كرد: مكمل هاي غيرمجاز دارويي و مواد نيروزا بدون نسخه در اختيار متقاضيان قرار مي گيرد و متاسفانه به دليل پراكندگي كانون هاي توزيع در صنف هاي مختلف و عرضه آن خارج از شبكه رسمي، آماري از مصرف آن در استان مركزي در دسترس نيست.
دكتر دلاور خاطرنشان كرد: ضرورت انجام يك پژوهش جامع و ارايه راهكارهاي علمي در ساماندهي چالش مواد نيروزا در استان مركزي احساس مي شود.
وي اظهار كرد: يكي از گروه هاي دارويي نيروزا استروييدهاي آنابوليزان است كه مصرف آن به طور موقت با ارتقاي توان جسمي، حجم قدرت عضلاني، ظاهري درشت و خشن نما و افزايش حالت تهاجمي و كاهش احساس خستگي همراه است اما در صورت مصرف طولاني و مرتب آن لطمه جدي به عملكرد جنسي، ريزش مو، اختلال در فرآيند رشد اسكلتي و استخواني، ظاهر شدن صفات مردانه در زنان،اختلال در فعاليت كبدي و كيسه صفرا، با بردن ريسك سكته هاي مغزي و قلبي را در پي دارد.
دكتر دلاور بيان كرد: گروه ديگري از نيروزاها داروهاي محرك سيستم عصبي مركزي است كه طيف بزرگي از اختلالات روانپريشي افزايش ضريب ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي، بي خوابي، اضطراب و جنون در مصرف خودسرانه به همراه مي آورد.
وي بيان كرد: هورمون هاي پپيتدي نيز گروه ديگري از نيروزاها هستند كه متاسفانه در شبكه غيرمجاز توزيع با تبليغات وسيع به جوانان شيفته نام توصيه مي شود و مصرف خودسرانه آن ها موجب ظاهر شدن عوارضي چون رشد بيش از حد استخوان هاي نواحي صورت، مچ دست و پا ، بروز خستگي و پيدايش ديابت در مصرف كننده مي شود.
معاون غذا ،داروو تجهيزات پزشكي دانشگاه علوم پزشكي اراك عنوان كرد: گروه ديگر نيروزاها تركيبات دارويي مخدر و آرامبخش حاوي مرفين، متادون، كدئين و هروئين است كه مصرف آنها اعتياد آور بوده و با عوارضي چون خواب آلودگي و گيجي همراه است.
دكتر دلاور ادامه داد: طيف هاي ديگر داروهاي نيروزا نيز مخاطرات جدي براي سلامت افراد دارد كه متاسفانه خارج از چرخه توزيع دارويي و به صورت قاچاق دراستان وجود دارد و نوجوانان و ورزشكاران بايد از مصرف خودسرانه آن بپرهيزند.
وي يادآور شد: همراهي پررنگ رسانه ها و ساير نهادهاي فرهنگي نظير تريبون هاي نماز جمعه و نهادهاي متولي فرهنگ و آموزش براي آگاه سازي مردم از خطرات استفاده از مواد نيروزاي غيرمجاز ضرورتي جدي است چرا كه در سايه اين غفلت مافياي اقتصادي سودهاي كلاني را به جيب مي زند و رنج و ناراحتي آن براي مردم است ، ضمن آنكه هزينه هاي سربار سنگين درماني و از بين رفتن عمر مفيد نيروي انساني مولد جامعه را نيز درپي دارد.ك/3
6013/
معاون دانشگاه علوم پزشكي اراك
سياست شفاف و عملگرا در حوزه مقابله با داروهاي نيروزا وجود ندارد
۹ شهریور ۱۳۹۴، ۱۱:۳۴
کد خبر:
81741829
اراك - ايرنا - معاون غذا، دارو و تجهيزات پزشكي دانشگاه علوم پزشكي اراك گفت: سياست شفاف و عملگرا در حوزه مقابله با مصرف خودسرانه داروهاي نيروزا و مكمل هاي دارويي وجود ندارد و با همه تلاش هاي انجام شده هنوز اين اقدام غيرقانوني به عنوان چالش سلامت خودنمايي مي كند.