مجيد ميراب بالو روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا گفت: اين دو گونه از راسته بالريشكداران و متعلق به دو زير خانواده مختلف و يك خانواده جانوري هستند كه براي نخستين بار به دنياي وسيع حشرات دنيا معرفي شده اند.
وي اظهار كرد: در پي انجام تحقيق و بررسي هاي متعدد در طبيعت بكر و دست نخورده ايلام، در سال 2014 اين دو گونه را از مناطق مختلف جمع آوري و پس از شناسايي و توصيف آنها، براي ثبت به مجلات معتبر و تخصصي حشره شناسي دنيا ارسال كرديم.
عضو انجمن حشره شناسان كشور چين افزود: بعد از شناسايي اين دو نوع حشره، بررسي و تحقيق بر روي آنها به ثبت تفاوت ها و تشابه هاي اين حشرات جديد با نزديكترين خويشاوندان و گونه هاي ديگر پرداخته و با استفاده از كليدهاي معتبر دنيا و همچنين وجود نمونه هاي تيپ در دانشگاه ايلام و دانشگاه كشاورزي جنوب چين (SCAU) موفق به صحت اطمينان از شناسايي دو گونه حشرات جديد و بومي در استان ايلام شديم و سپس به ثبت جهاني آنها پرداخته شد.
ميراب بالو گفت: حشرات ماده گونه Anaphothrips microptera در عرصه هاي طيبعي كوه مانشت جمع آوري شد و بعنوان گونه اي جديد، مقاله آن در مجله Far Eastern Entomologist كشور روسيه به چاپ رسيد كه البته گونه نر اين نوع حشره هنوز شناسايي و كشف نشده است.
مقاله مربوط به اين گونه، اوايل ژانويه 2014 به مجله ارسال و در آوريل 2014 به چاپ رسيد.
وي ادامه داد: حشرات نر و ماده گونه ديگر كه اسم گونه آن بنام ايلام است Neohydatothrips ilamensis از مزارع نخود نزديك به فرودگاه ايلام جمع آوري و توصيف شد و بعد از اطمينان از صحت كشف گونه جديد، ثبت جهاني آن بعنوان گونه اي جديد در مجله Archive Biological Science كشور صربستان به چاپ رسيد كه مقاله مربوط به اين گونه، فوريه 2014 به مجله ارسال شد و در سپتامبر 2014 به چاپ رسيد.
عضو انجمن كنترل آفات آمريكا يادآور شد: اين حشرات كشف شده كه جزء ذخاير ژنتيكي و بومي استان محسوب مي شوند از گياهان تغذيه مي كنند و اندازه نهايي آنها يك ميلي متر است كه بررسي و تحقيق بر روي آنها با توجه به جثه بسيار كوچك نياز به تجربه، دانش و تجهيزات خاصي دارد.
به گفته وي، يكي از شرايط ثبت جهاني حشرات جديد، اينكه يك نمونه از حشره مذكور در يكي از موزه هاي كشور مبدا و يك نمونه نيز در يكي از موزه هاي معتبر حشره شناسي جهان نگهداري شود كه نمونه اين حشرات علاوه بر موزه ايران در موزه حشره شناسي گوانگجو كشور چين ارايه شده است.
اين استاد دانشگاه اظهار كرد: استان ايلام به علت بكر بودن داراي تنوع زيستي خاصي است كه كمتر كسي به حيات وحش آن از منظر علمي و تحقيقي پرداخته و گونه هاي جانوري ناشناخته زيادي را در دل خود جاي داده است.
وي گفت: هم اكنون در حال تحقيق و بررسي بر روي گونه هايي از كنه ها هستيم كه باز هم براي نخستين بار در استان ايلام شناسايي شده و بعد از اتمام مراحل تحقيق و اطمينان از كشف گونه جديد، مقاله آنها براي ثبت جهاني در مجلات علمي معتبر ارسال مي شود.
حشرات شناسايي شده در دنيا را 32 راسته مختلف تشكيل داده اند كه يكي از راسته هاي حشرات متعلق به بالريشكداران است كه اين راسته خود داراي خانواده و زيرخانواده هاي متعددي است.
اين راسته از حشرات داراي شش هزار گونه در دنياست كه در ايران تا پايان سال 2013 حدود 213 گونه از آنها گزارش شده كه برخي از اين حشرات براي نخستين بار و بعنوان گونه بومي و ذخيره ژنتيكي در نقاط مختلف كشور شناسايي و ثبت جهاني شده اند.
مجيد ميراب بالو با اصليت همداني عضو هيات علمي دانشگاه ايلام است كه دكترا و پسا دكتراي خود را در كشور چين و به ترتيب رشته حشره شناسي كشاورزي و كنترل آفات از دانشگاه جيجيانگ و پسا دكترا شهر گوآنگجو، دانشگاه كشاورزي جنوب چين South China Agricultural University گذرانده است.
7172/9002
ايلام - ايرنا - عضو هيات علمي گروه گياه پزشكي دانشگاه ايلام از كشف و ثبت جهاني دو حشره كوچك جديد شناسايي شده در استان ايلام براي نخستين بار خبر داد.