۱۴ شهریور ۱۳۹۴، ۱۳:۱۳
کد خبر: 81748254
T T
۰ نفر
واكسيناسيون طاعون نشخوار كنندگان كوچك در زنجان شروع شد

زنجان - ايرنا - مديركل دامپزشكي استان زنجان از آغاز طرح واكسيناسيون طاعون نشخوار كنندگان كوچك خبرداد و گفت: اين عمليات توسط چهار اكيپ‌ دامپزشكي در منطقه حفاظت شده خرمنه سر طارم و در بين دام‌هاي سبك' بز و گوسفند' اين شهرستان انجام مي شود.

محمد رشيد كرمي روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: كارشناسان دامپزشكي استان زنجان اقدام به نمونه برداري ازحيات وحش مبتلا به بيماري طاعون نشخوار كنندگان كوچك در منطقه حفاظت شده خرمنه سر طارم كردند و نتايج اين نمونه برداري‌ها درمركز تشخيص سازمان دامپزشكي كشور مورد تاييد قرار گرفت.
وي با بيان اينكه اين بيماري، بيماري ويروسي بسيار مسري و كشنده است كه جمعيت دامي گوسفند، بز و نشخواركنندگان حيات وحش را مبتلا مي كند، اظهاركرد: ساير حيوانات همچون شتر، گاو، خوك و گاو ميش نيز ويروس اين بيماري را بدون اينكه خود مبتلا شوند و يا علايمي از آن قابل مشاهده باشد در بدن خود به صورت مخزن و حامل نگه مي دارند.
مديركل دامپزشكي استان زنجان گفت: بيماري طاعون نشخوار كنندگان كوچك با تب ناگهاني، بي حالي و بي اشتهايي، عقب ماندن از گله، ترشحات از چشم، بيني، دهان، درگيري دستگاه گوارش و اسهال نمايان مي شود.
كرمي راه انتقال اين بيماري را انتقال ويروس از طريق ترشحات دام آلوده'بيني، دهان و مدفوع' و از راه عطسه و سرفه اين دام بيان كرد و يادآورشد: اين عوامل موجب انتشار ويروس بيماري طاعون نشخوار كنندگان كوچك در اطراف شده و موجب ابتلاي ساير دام‌ها به اين بيماري مي شود.
وي خاطرنشان كرد: ويروس اين بيماري از طريق ترشحات آلوده دام به آب وعلوفه منتقل مي شود و چنانچه دام‌هاي سالم از اين آب وعلوفه تغذيه كنند بلافاصله مبتلا به طاعون نشخواركنندگان كوچك خواهند شد.
كرمي متذكر شد: با توجه به اينكه اين بيماري سرايت بالايي دارد مي تواند تعداد زيادي از دام‌هاي منطقه‌اي را آلوده كند و ميزان تلفات دام مي تواند از 50 تا صد درصد باشد.
مدير كل دامپزشكي استان زنجان مهمترين راه كنترل بيماري طاعون نشخواركنندگان كوچك را جداسازي دام‌هاي آلوده، قرنطينه، جلوگيري از ارتباط دام سالم با دام آلوده، واكسيناسيون دام‌هاي سالم و معدوم سازي بهداشتي و يا سوزاندن لاشه دام‌هاي تلف شده ذكر كرد.
كرمي با اشاره به شيوع بيماري طاعون نشخواركنندگان كوچك در منطقه حفاظت شده خرمنه سر در شهرستان طارم گفت: به محض بروز اين بيماري كارشناسان دامپزشكي در اين منطقه اقدام پايش، بررسي و نمونه برداري و تشخيص اين بيماري در حيات وحش و لاشه‌هاي تلف شده كردند و وجود اين بيماري مورد تاييد قرار گرفت.
وي خاطرنشان كرد: با همكاري چهار اكيپ دامپزشكي طرح واكسيناسيون براي پيشگيري از اين بيماري در جمعيت دامي گوسفند، بز و حيات وحش اين منطقه حفاظت شده و روستاهاي اطراف آن آغاز شده است.
مدير كل دامپزشكي استان زنجان گفت: خوشبختانه تاكنون موردي از بيماري طاعون نشخواركنندگان كوچك در جمعيت دامي گوسفند و بز شهرستان طارم مشاهده نشده است.
كرمي تاكيد كرد: در حال حاضر نگران ابتلاي دام‌هاي پيرامون زيستگاه حيات وحش خرمنه سر به اين بيماري هستيم كه بايد دامداران نسبت به واكسيناسيون دام‌هاي سبك خود اقدام كنند و دام‌هاي خود را از اطراف اين منطقه خارج كنند تا از انتشار آلودگي و گسترش بيماري طاعون نشخواركنندگان جلوگيري شود.
وي يادآورشد: با همكاري محيط زيست، منابع طبيعي و آبخيزداري استان زنجان دام‌هايي كه در مراتع اين شهرستان هستند خارج مي شوند و بايد دامداران براي جلوگيري از خسارت‌هاي اقتصادي وپيشگيري از ابتلاي دام‌هاي سبك خود به اين بيماري همكاري‌هاي لازم را با اكيپ هاي واكسيناسيون داشته باشند و موارد بهداشتي و پيشگيري را رعايت كنند.
مدير كل دامپزشكي استان زنجان گفت: بيش از چهار هزارو 500 راس از دام‌هاي سبك 'بز و گوسفند' در روستاهاي اطراف منطقه حفاظت شده خرمنه سر طارم تحت پوشش واكسيناسيون طاعون نشخواركنندگان كوچك قرار گرفته اند.
كرمي تاكيد كرد: تلاش مي شود تا شعاع عمليات اين طرح افزايش يابد و جمعيت بيشتري از دام‌ها تحت پوشش واكسيناسيون طاعون نشخوار كنندگان كوچك قرار گيرد.
وي ابراز اميدواري كرد با فعاليت‌هاي انجام شده و همكاري محيط زيست اين بيماري درميان جمعيت دامي زيستگاه خرمنه و دام‌هاي سبك شهرستان طارم كنترل شود.
مديركل دامپزشكي استان زنجان گفت: دفن بهداشتي لاشه‌ تلف شده ناشي از بيماري طاعون نشخواركنندگان كوچك بايد حتما با آهك و خاك و در عمق بيشتري از زمين انجام شود تا از دسترس ساير حيوانان اهلي و وحشي به دور باشد و در مكاني كه دفن بهداشتي لاشه مسير نباشد بايد لاشه مبتلا به اين بيماري سوزانده شود.
كرمي متذكر شد: به منظور جلوگيري از ابتلاي دام‌هاي سبك به بيماري طاعون نشخواركنندگان كوچك دامداران علاوه بر رعايت موارد بيان شده نسبت به ضد عفوني آب آبشخوارها و اطراف آن با مواد ضد عفوني كننده مناسب اقدام كنند.
وي از همه دامداران خواست با توجه به شيوع اين بيماري در منطقه خرمنه سر طارم دام‌هاي خود را براي جلوگيري از ابتلاي بيماري واكسينه كنند، در صورتي كه دامي به اين بيماري مبتلا شد لاشه تلف شده را حتما با رعايت شرايط بهداشتي دفن كنند و در صورت مشاهده موردي از بيماري طاعون نشخواركنندگان كوچك موضوع را در كوتاهترين زمان ممكن به ادارات دامپزشكي استان زنجان اطلاع دهند.
مدير كل دامپزشكي استان زنجان گفت: در راستاي اجراي تفاهم نامه بين سازمان محيط زيست كشور و سازمان دامپزشكي طرح واكسيناسيون هدفمند حيات وحش در زيستگاه‌ها شروع شده و اين طرح نيز در زيستگاه حيات وحش شهرستان‌هاي زنجان، ماهنشان و طارم آغاز شده است.
7325/6085