۱۵ شهریور ۱۳۹۴، ۱۵:۳۴
کد خبر: 81749762
T T
۰ نفر

اكونومیست: پیام رژه نظامی چین، پكن طغیان كرده است

۱۵ شهریور ۱۳۹۴، ۱۵:۳۴
کد خبر: 81749762
اكونومیست: پیام رژه نظامی چین، پكن طغیان كرده است

تهران - ایرنا - اكونومیست نوشت: چین با به رخ كشیدن قدرت نظامی خود در رژه بی سابقه ارتش خود در هفته گذشته، به جهان پیام داد: چین و نیروهای مسلح آن تحت امر رئیس جمهور این كشور، طغیان كرده است.

به گزارش روز یكشنبه ایرنا، این هفته نامه انگلیسی در تفسیری به ارزیابی رژه نظامی اخیر چین از زوایای گوناگون پرداخته است و می نویسد:
به دنبال لرزه ای كه چین در هفته های اخیر بر پیكر اقتصاد جهان وارد كرد « شی جین پینگ» رئیس جمهور چین هفته گذشته دست به یك نمایش قدرت دیگر زد و مردان یونیفورم پوش كشورش در یك نمایش نظامی كاملا هماهنگ و منسجم جان فشانی خود را برای رئیس دولت به منصه ظهور رساندند.
امروزه دیگر كشورهای جهان تمایلی به برپایی مراسم رژه نظامی به مناسبت های گوناگون از خود نشان نمی دهند اما كشورهای آسیایی در این زمینه یك استثنا هستند و همچنان با اشتیاق علاقه مند به برگزاری این آئین اند.
متعاقب نمایش توان نظامی كشورهای هند، پاكستان ، روسیه و تایوان كه چند ماه قبل صورت گرفت ؛ چین هم به اندیشه افتاد پرافتخارترین رژه نظامی خود را در سوم سپتامبر / 12 شهریور/ زیر سقف آسمان آبی در میدان «تیان آنمن» برگزار كند .
این رویداد به مناسبت «روز پیروزی» برگزار شد كه از سال2014 در چین تعطیلی ملی است و مصادف با روز پایانی جنگ ایستادگی مردم چین علیه ژاپن در جنگ جهانی دوم است .
از سال 2009 تاكنون این اولین رژه نظامی چین در ابعاد بسیار گسترده بود؛ همچنین نخستین بار بود كه به جز حاكمیت حزب كمونیست، همه مناسبتهای ملی چین در آن جشن گرفته شده بود و اولین رژه ای بود كه با حضور سربازان خارجی برگزار شد.
برگزاری این رژه نظامی نا به هنگام بود و از همین روی قدری تأمل برانگیز است.
رییس جمهور چین نیازی به برگزاری این مراسم نداشت چون همه ساله به مناسبت سالگرد تاسیس 'جمهوری خلق چین' كه در اول اكتبر سال 1949 اتفاق افتاد این مراسم برگزار می شود . امسال دولت چین كمی زودتر چنین مراسمی را برگزار كرد . چرا؟
دولت چین این مراسم را به مناسبت هفتادمین سالگرد یك پیروزی «متحد» یك جشن بین المللی می خواند.
روزنامه خلق ارگان حزب كمونیست چین، هدف از برپایی این رژه نظامی را بازدارندگی ژاپن و به رخ كشانددن قدرت و توان نظامی چین خواند و نوشت :این مراسم حامل این پیام به جهان است كه چین آماده جان فشانی برای حفظ و حراست از نظم بین المللی ایجاد شده بعد از جنگ جهانی دوم است ، نه به چالش كشاندن آن .
چین معتقد است آنچه كه وضع موجود بین الملل را تهدید می كند, تصمیم «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن است كه قصد دارد قانون اساسی صلح طلب این كشور را از نو تدوین كند .
در مراسم رژه نظامی چین 30 تن از رهبران كشورهای جهان از جمله «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه نیز حضور داشتند .
این رهبران عموما از كشورهای آسیای میانه كه تحت فرمان قوی چین قرار دارد و یا آسیای جنوب شرقی شامل ویتنام ، لائوس و كامبوج و نیز آفریقا شامل كشورهای افریقای جنوبی ، مصر و سودان و نیز از شرق اروپا بودند .
نكته شگفت آور این مراسم حضور «پارك گئون - های» رئیس جمهور كره جنوبی در این مراسم بود كه كشورش به تازگی تنشی جدیدی با كره شمالی پیدا كرد .
پارك برای حضور در این مراسم مقابل فشار آمریكا ایستاد و دعوت چین برای حضور در این مراسم را پذیرفت .شاید دلیل حضور رهبر كره جنوبی در این آئین این بوده است كه وی چین را متقاعد سازد كه از قدرت نفوذش بر كره شمالی استفاده كند و رفتارهای آن را تعدیل سازد.
غیبت آمریكا و متحدان غربی اش در این مراسم نمایان بود .
اكونومیست سپس اشاره می كند:
رییس جمهور چین در این مراسم دوشادوش پوتین ایستاد كه به مبارزه با غرب برخاسته است. حزب كمونیست اصولا غرب را دشمن سرسخت قدرت چین معرفی و وانمود می كند كه غرب كمر همت بسته است چین را ضعیف نگاه دارد .
شی و سایر رهبران چین به محض تكیه زدن بر قدرت ، از نمایشگاه «به سوی شكوفایی مجدد» كه در موزه ای در اطراف میدان تیان آنمن برپا شده بود بازدید كردند. در این نمایشگاه نشان داده شده بود كه مردم چین كه از زمان جنگ تریاك در سال 1840 به یك نیمه مستعمره و یك جامعه نیمه فئودالی تبدیل شده بود چگونه توانستند با ایستادگی از زیر یوغ تحقیر و نگون بختی رها شوند .
در این موزه نشان داده شد كه به دنبال یك قرن تحقیر ، مقاومت در برابر ژاپن، اولین پیروزی بود .
رئیس جمهور چین در سخنرانی اش در مراسم رژه هفته گذشته اشاره ای به این نكته داشت و گفت : آمریكا و شوروی بابت اعمالشان در جنگ لقب ابرقدرت گرفتند اما نقش چین در زمان جنگ , چین را بار دیگر به عنوان یك كشور مهم تثبیت كرد.
چین در این مراسم انواع جنگ افزارهای پیشرفته خود را به نمایش گذارد و ضمن آن دوازده هزار سرباز رژه رفتند و 70 فروند بالگرد تهاجمی در نظمی مثال زدنی غرش كنان در آسمان به پرواز در آمدند.
چین در این مراسم برای اولین بار تانكهای جدید ،جت های جنگی و بمب افكن های جدید و موشكهای جدید خود را به جهانیان نشان داد.
این جنگ افزارها شامل موشكهای میان برد بالستیك مدل DF-16 ، دو موشك دارای قابلیت حمل كلاهك هسته ای مدل DF-5B و DF-31A و موشك DF-21D بود كه به نام «قاتل ناوهواپیمابر» مشهور است و قادر است با یك ضربه ناو هواپیمابر را در هم بشكند .
همه این توان نظامی چین از زمینه های نگرانی امریكاست .
چین ضمن آن در این مراسم گرایش برای اصلاح طلبی را با صیقل دادن دستاوردهایش در دوران جنگ نیز به نوعی به تصویر كشید.
همواره گلایه مورخان چینی از این است كه جان فشانی های سربازان و مردم چین در طول جنگ دوم جهانی در هیچ كجای صفحات تاریخ درج نشده است .
این گلایه موجه است.
در طول جنگ جهانی دوم تعداد 14 میلیون چینی به دست سربازان ژاپنی به هلاكت رسیدند و یا از فرط گرسنگی جان باختند . كمونیست ها هم وارد جنگهای پارتیزانی شدند و یك میدان جنگ پارتیزانی در حاشیه جنگ به وجود آمد.
مراسم رژه پكن عرصه اثبات وجود خود «شی » هم بود .
بعد از سه سال تكیه زدن بر مقام ریاست جمهوری چین، شی این رژه را فرصتی مغتنم برای مطرح كردن خود كه مبارزه ای جدی با فساد را در پیش گرفته است ؛ برشمرد.
رئیس جمهور چین در این سه سال ثابت كرده است كه فقط دلواپس اقتصاد نیست بلكه به موضوع رسیدگی به فساد در كشور هم مصمم است.
در مقایسه با رهبران اخیر چین، شی ارتباط تنگاتنگی با ارتش دو میلیون و سیصد هزار نفری چین دارد و در اوان دوره زندگی سیاسی اش منشی شخصی وزیر دفاع بود و به محض كسب مقام ریاست جمهوری، بر خلاف مقامات سلف خود فرماندهی كمیسیون مركزی نظامی را كه ابزار اصلی حزب برای كنترل نیروهای مسلح بود شخصا برعهده گرفت .
وی حتی از بعضی از فرماندهان نظامی هم زهر چشم گرفته است و در اقدامی بی سابقه و برخلاف رویه مقامات سلف خود تعدادی از امرای ارتش را به فساد متهم كرده است ازجمله دو نظامی كه در دوره رییس جمهور قبلی از امرای ارتش بودند شامل «شو كایهو» كه امروز مرده است و نیز «كوئو بوشیونگ» .
وی افراد مورد وثوق خود را در رده های بالای نظامی منصوب كرد و برای اولین بار به فرمانده گروه شبه نظامی «پلیس مسلح خلق » مقام ژنرال كامل اعطا كرد .
شی به رغم مبارزه جدی اش با فساد در هه شئون كشور از جمله در نیروهای مسلح , می كوشد پشتیبانی تام و كمال ارتش را برای خود به دست آورد و به نظر نمی رسد قصد كاستن از هزینه های جاری نیروهای مسلح داشته باشد اما در مراسم رژه اعلام كرد كه قصد دارد 39 هزار نفر از پرسنل نیروی نظامی بكاهد.
اكونومیست در پایان اشاره می كند:
در مجموع؛ پیام مستتر در نمایش قدرت نظامی چین كه هفته گذشته برگزار شد، پیامی است به شفافی آسمان محل برگزاری مراسم با این مضمون كه : چین طغیان كرده است و نیروهای مسلح آن كه شی فرمانده بلامنازع قوا در آن است نیز همین طور.
آساق**1591**1446