به گزارش ایرنا، تا قبل از نهم سپتامبر، این ركورد در اختیار 'ویكتوریا' مادربزرگش بود (زادهٔ 24 می 1819 - درگذشتهٔ 22 ژانویهٔ 1901) كه 63 سال، هفت ماه و دو روز سلطنت كرد.
'الیزابت آلكساندرا ماری ویندزور' در ششم فوریه سال 1952 میلادی پس از فوت پدرش 'جورج ششم ' پادشاه انگلستان، در حالی كه تنها 25 سال داشت به مقام سلطنت رسید.
اگرچه الیزابت روز 21 آوریل سال 1926 میلادی در لندن و در خانواده سلطنتی به دنیا آمد، اما اگر بخت یارش نبود و عمویش 'ادوارد هشتم' ازدواج با یك زن آمریكایی را به سلطنت ترجیح نمیداد، بسیار بعید بود روزی بتواند به تخت سلطنت بنشیند.
الیزابت دهساله بود كه 'جورج پنجم' پدربزرگش درگذشت و عمویش 'ادوارد هشتم ' بر تخت سلطنت نشست، اما وی پس از ازدواج با 'ویلیس سیمپسون ' زن مطلقۀ آمریكایی تاجوتخت را كنار گذاشت و به فرانسه رفت و پس از كنارهگیری او بود كه 'جورج ششم'، پدر الیزابت، بر تخت نشست.
در ششم فوریه 1952 میلادی، جورج ششم، پادشاه انگلستان براثر بیماری فوت كرد و خبر درگذشت پادشاه را در كنیا به شاهدخت رساندند و او بهعنوان ملكه الیزابت دوم به كشورش برگشت. الیزابت اول چهارصد سال پیش از او حكومت كرده بود.
به دلیل وضعیت اقتصادی اسفناك انگلستان در بعد از جنگ جهانی دوم، مراسم پرخرج تاجگذاری ملكه الیزابت دوم ، یك سال بعد در دوم ژوئن سال 1953 میلادی برگزار شد.
الیزابت دوم، چهلمین حاكم انگلیس در رأس نهاد سلطنتی در این كشور بشمار می آید. نخستین پادشاه 'ویلیام فاتح' بود كه پس از پیروزی در جنگ 'هاستینگز' در سال 1066 میلادی به تخت نشست.
الیزابت پنج سال پیش از نشستن بر تخت (20 نوامبر 1947 میلادی) با 'فیلیپ مانت بتن' شاهزادۀ یونانی ازدواجكرده بود. ملكه الیزابت دوم به هنگام تاجگذاری دو فرزند داشت: شاهزاده 'چارلز' چهار ساله و شاهدخت 'ان' دوساله. شش سال بعد شاهزاده 'اندرو' و چهار سال بعد از او شاهزاده 'ادوارد ' به دنیا آمدند.
الیزابت دوم زمانی به تاجوتخت رسید كه انگلستان دیگر یك امپراتوری نبود، بلكه در رأس اتحاد كشورهای مشتركالمنافع یا بقایای آن امپراتوری قرار داشت و نقش ملكه از چندوظیفۀ تشریفاتی فراتر نمیرفت.
الیزابت دوم كه دوران جوانیاش شاهد جنگ جهانی دوم بود، در دوران سلطنت طولانیمدتش نیز شاهد تحولات زیادی در عرصه خارجی و داخلی انگلستان بوده است .
ملكه انگلیس در زمان جنگ جهانی دوم بهعنوان ستوان دوم 'الیزابت ویندزور' در بخش 'نیروهای كمكی خدمات سرزمینی' ( ای تی اس ) خدمت كرده بود.
همكاری انگلیس با آمریكا در كودتای28 مرداد سال 1332 ( 19 آگوست 1953) علیه دكتر محمد مصدق كه منجر به سقوط دولت ملی شد، اشغال كانال سوئز توسط انگلستان و فرانسه در سال 1965 میلادی، جنگ فالكلند در سال 1982 میلادی میان انگلیس و آرژانتین بر سر جزایر فالكلند و حمله انگلیس به عراق در سال 2003 میلادی از جمله رویدادهای خارجی هستند كه در دوران ملكه انگلیس به وقوع پیوسته است.
پایان درگیریها در ایرلندشمالی به دنبال توافق سال 1998 میلادی میان دولت انگلیس و رهبران جداییطلب ایرلندشمالی از جمله وقایع مهم داخلی است كه ملكه انگلیس شاهد آن بوده است .
ملكه الیزابت دوم، پس از توافق صلح ایرلند شمالی، در ماه 'می' سال 2011 میلادی نخستین مقام سلطنت انگلستان بود كه پس از گذشت یك قرن رسما به جمهوری ایرلند سفر كرد.
از دیگر وقایع مهم داخلی در دوران حكومت ملكه الیزابت دوم، انفجار چهار حمله انتحاری در ژوئیه سال 2005 میلادی در شبكه حملونقل شهری لندن بود كه در جریان این 52 نفر كشته و بیش از 770 نفر زخمی شدند.
اما زندگی خصوصی ملكه و اعضای خانوادۀ سلطنتی و نیز جایگاه پرهزینه سلطنت در نظام حكومتی انگلیس نیز درطول 63 سال گذشته همواره مورد توجه اصحاب رسانه و برخی انتقادها بوده است.
وضعیت زناشویی شاهزاده چارلز، ولیعهد انگلستان وهمسرش سابقش دایانا كه در سال 1981 میلادی باهم ازدواجكرده بودند، و فرجام شوم دایانا پس از طلاقش از چارلز بیشتر از هر چیز دیگری نقل محافل مطبوعاتی بوده و همواره سایه آن بر روی زندگی ملكه انگلیس سنگینی میكرده است.
در سال 1992 میلادی اختلاف بین چارلز و دایانا كاملا آشكار شد و ملكه انگلیس از این سال به دلیل وقایعی كه در طی آن اتفاق افتاد، به عنوان سالی 'شوم و بدترین سالهای سلطنتش' نامیده است.
در ماه مارس سال 1992 میلادی 'اندرو'، پسر دوم ملكه از زنش سارا جدا شد. یك ماه بعد دخترش 'ان' از شوهرش 'مارك فیلیپس' طلاق گرفت و گویی تمامی پیوندهای زناشویی در خاندان سلطنتی انگلستان مختل گردیده بود.
در ماه اكتبر 1992 میلادی معترضان خشمگین در شهر درسدن آلمان به سمت ملكه انگلیس تخممرغ پرت كردند و در ماه نوامبر همان سال بخشی از كاخ ویندزور آتش گرفت. در طی این سال سلطنت انگلستان بیش ازپیش آماج انتقادات رسانهای و حملات لفظی واقع شد.
در 26 نوامبر 1992 میلادی دو روز بعد از سخنرانی ملكه به مناسبت چهلمین سالگرد سلطنتش، 'جان میجر'، نخستوزیر وقت انگلیس اصلاحاتی را درزمینۀ داراییهای سلطنتی اعلام كرد كه بر مبنای آن ملكه برای نخستین بار مالیات بخشی از درآمدش را پرداخت.
در ماه دسامبر 1992 میلادی دایانا، كاخ سلطنتی را ترك كرد و عملاً از شاهزاده چارلز جدا شد و سه سال بعد ملكه در نامهای خطاب به چارلز و دایانا توصیه كرد كه طلاقشان را رسمی و نهایی كنند كه چند ماه بعد این اتفاق روی داد.
مرگ دایانا در بامداد 31 اگوست سال 1997 میلادی در یك تصادف جادهای در پاریس كه برخی از آن بهعنوان یك قتل برنامهریزیشده یاد كرده اند، ضمن افزایش محبوبیت فوقالعادۀ دایانا در میان تودهها، سبب شد انتقادها و تهمت ها علیه خانوادۀ سلطنتی بیشازپیش اوج بگیرد.اگرچه با ادای احترام ملكه به دایانا، انتقادها از شخص او اندكی فروكش كرد.
هرچند همچنان خبر و شایعاتی در مورد فساد اخلاقی و مشكلات داخلی در میان اعضای خانواده سلطنتی منتشر میشود.
الیزابت دوم با این همه مسایل درحال حاضر ملكه تشریفاتی 16 كشور مستقل و رئیس اتحاد كشورهای مشتركالمنافع كه 54 عضو دارد، است و مسنترین رئیس كشور انگلستان محسوب میشود.
اما الیزابت دوم 89 ساله به نظر نمیرسد بهرغم سن زیاد و مدت طولانی سلطنتش آماده واگذار كردن سلطنتش به ولیعهدش پرنس چارلز 66 ساله باشد.
در سالهای اخیر به دلیل كهولت سن، پیشبینیها و گزارشهایی در مورد آماده شدنش برای واگذار كردن اختیارات خود به پسرش چارلز منتشرشده اما هیچكدام از این پیشبینیها تاكنون به تحقق نپیوسته است.
در زندگینامه جدید 'پرنس چارلز' كه در بهمنماه گذشته منتشر شد، ادعا شده است كه ملكه الیزابت نگران از آن است كه انگلیس ممكن است آماده برای پادشاهی پسر بزرگش و اقداماتش نباشد
كاترین مایر' نویسنده این زندگینامه تحت عنوان ''چارلز – قلب یك پادشاه '' استدلال كرده است كه ملكه الیزابت نگران از شیوه جدید و رادیكالی است كه انتظار میرود از سوی چارلز پس از رسیدن به مقام پادشاهی ، صورت بگیرد.
' كاترین مایر' میگوید كه پرنس چارلز نسبت به مادرش ( ملكه الیزابت ) تمایل بیشتری برای دخالت در امور كشور و اعمال حاكمیت دارد .
روزنامه تایمز اخیرا در گزارشی نوشته بود: به گفته نویسنده زندگینامه جدید پرنس چارلز، برخی از درباریان و نیز شخص ملكه احساس میكنند كه انگلیس برای رود رو شدن با این 'شوك جدید ' آماده نیست.
تایمز افزود: مایر همچنین میگوید كه دوك 'ادینبورگ' (همسر ملكه الیزابت ) در میان منتقدینی سرسختی است كه معتقدند پرنس چارلز به دلیل 'رفتار خودخواهانهاش ' ، احساساتش بر وظایف سلطنتیاش غلبه دارد.
به نوشته این روزنامه، مایر در كتاب زندگینامه 'چارلز : قلب یك پادشاه ' استدلال میكند كه جاهطلبی ولیعهد انگلیس به آن اندازه است كه هرگز نمیخواهد صرفاً در قد و قامت یك رهبر تشریفاتی باشد.
مقام سلطنت در انگلیس، بر اساس یكرویه پذیرفتهشده ، جنبهٔ تشریفاتی و نمادین دارد و اگرچه بسیاری از نهادهای حكومتی به نام پادشاه یا ملكه این كشور فعالیت میكنند، اما او عملاً دارای اختیارات اجرایی و در نتیجه، مسوولیت سیاسی نیست.
براین اساس، تصمیمات حكومتی، حتی در مورد بسیاری از موضوعهای مربوط به خاندان سلطنتی و نهاد سلطنت، به نام پادشاه یا ملكه اما توسط دولت، پارلمان و سایر نهادها اتخاذ و اجرا میشوند.
دوران سلطنت ملكه الیزابت دوم از نگاه آماری :
- مدت حكومت ملكه الیزابت دوم 23 هزار و 226 روز
- ثروت ملكه انگلیس در حدود 300 میلیون پوند برآورد شده است
- ملكه 270 بار سفر خارجی داشته است
- ملكه انگلیس از 116 كشور جهان دیدار داشته است.
بعضی از این سفرها تاریخی بوده اند، مثل سفر سال 1965 میلادی به آلمان كه نخستین سفر مقام سلطنت انگلستان به این كشور پس از 52 سال بود.
ملكه انگلیس در طول دوران سلطنت خود یكبار و آنهم در سال 1339 به ایران سفر كرده است.
- ملكه الیزابت دوم 56 پیام تلویزیونی به مناسبت فرارسیدن سال نو مسیحی و كریسمس قرائت كرده است
- ملكه الیزابت در سال 1945 میلادی گواهینامه رانندگی گرفته است
- ملكه انگلیس تنها فردی در انگلیس است كه نیازی به پاسپورت ندارد
- ملكه در دوران سلطنتش 380 هزار تلگراف ارسال كرده است.
- در طول سلطنت ملكه 'اولینها' زیاد بوده اند به طور مثال در سال 1979 میلادی او اولین نخستوزیر زن تاریخ انگلستان یعنی مارگارت تاچر را به حضور پذیرفت.
خانم تاچر كه سه دور در قدرت بود در سال 1982 میلادی مجلس عوام انگلستان و پست نخست وزیری را ترك كرد
- در طول زمامداری الیزابت دوم، در كل 12 نخستوزیر در انگلیس روی كارآمدند. اولین نخستوزیر 'وینستون چرچیل' بود كه در دوره وی بساط امپراتوری انگلیس كه از كنیا تا هنگكنگ امتداد داشت، برچیده شد و آخرین هم دیوید كامرون از حزب محافظه كار است.
اروپام**1**1552
لندن - ایرنا- ملكه الیزابت دوم امروز چهارشنبه (نهم سپتامبر) بهرغم وجود برخی آشفتگی ها در خاندان سلطنتی و مواجه بودن با رویدادهای بسیار زیاد داخلی و خارجی، توانست با پشت سر گذاشتن 63 سال و 261 روز سلطنت، مبدل به دیرپاترین ملكه تاریخ انگلستان شود.