۲۵ شهریور ۱۳۹۴، ۸:۰۹
کد خبر: 81761389
T T
۰ نفر

مراتع، سرمایه های ملی در آتش سهل انگاری

۲۵ شهریور ۱۳۹۴، ۸:۰۹
کد خبر: 81761389
مراتع، سرمایه های ملی در آتش سهل انگاری

خمین - ایرنا - مراتع یكی از با ارزشمندترین سرمایه های ملی و بستر حیات محسوب می شوند كه درآتش سهل انگاری می سوزند و سرخی آتش، رنگ سبز و شاداب این عرصه ها را تیره و سیاه می كند.

در شرایط كنونی كه منابع آبی رو به كاهش است و پدیده خشكسالی گسترش می یابد، عرصه های طبیعی به عنوان سرمایه با ارزش مظهرآرامش، حیات و عامل مهم جلوگیری از فرسایش خاك و غنی كردن آن محسوب می شوند.
استفاده‌های غیراصولی، تبدیل و تغییر كاربری اراضی جنگلی و مرتعی برای عمران و مسكن، آفات و بیماری‌ها، تصرفات غیرمجاز و زمین خواری، افزایش جمعیت و آتش سوزی در مراتع موجب می‌شود درختان و بوته‌هایی كه به سختی پا گرفته‌ اند و باعث استمرار و تداوم زندگی هستند و فواید بی‌شماری برای بشریت دارند، به راحتی به تلی از خاكستر و زمین‌های لخت و بی حاصل تبدیل شوند.
آتش سوزی عمدی و غیر عمدی مراتع یكی از مهمترین عوامل نابودی این سرمایه ملی است و در حال حاضر مهم ترین تهدید در زمینه حفاظت از منابع طبیعی، بروز آتش سوزی در مراتع به ویژه در فصول گرم سال است.
رییس منابع طبیعی و آبخیزداری خمین وسعت عرصه های طبیعی این شهرستان را 169 هزار هكتار ذكر كرد و گفت: 17درصد از مراتع شهرستان خمین به وسعت 24هزار و 500هكتار مراتع غنی و 50 هزار هكتار مراتع متوسط و بقیه مراتع فقیر هستند.
احمدرضا اسدی افزود: از نیمه خرداد امسال تا كنون 20 مورد آتش سوزی در مراتع متوسط شهرستان خمین روی داده است.
وی اظهاركرد: مراتع این شهرستان به دلیل سهل انگاری دامداران، بهره برداران منابع طبیعی، كشاورزان و باغداران در سوزاندن علف های هرز و گاه بی احتیاطی افراد گردشگر در آتش سوخته است.
رییس منابع طبیعی و آبخیزداری خمین اضافه كرد: علل اصلی بروز آتش‌سوزی درعرصه های طبیعی شهرستان عوامل انسانی گزارش شده كه خسارت آن افزون بر شش میلیارد و 213 میلیون ریال برآورد شده است.
اسدی توضیح داد : درآمد و اقتصاد سه هزار و 107 خانوار در شهرستان خمین وابسته به منابع طبیعی است و روی دادن این آتـش سوزی ها اقتصاد این خانوارها را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد .
بخشدار مركزی خمین نیز گفت: علت اصلی آتش سوزی های مراتع و مزارع كشاورزی این شهرستان غیر عمدی و از روی سهل انگاری گزارش شده است .
صادق نجاری افزود: بیشتر آتش سوزی در بخش مركزی در مكانهای تفریحی و تفرجگاههای این بخش روی می دهد كه دلیل آن بی احتیاطی مسافران، رهگذران و ساكنان محلی در افروختن آتش است.
وی بیان كرد: چوپانان و بهره برداران گیاه مرتعی كتیرا نیز از روی بی احتیاطی در مراتع آتش روشن می كنند وبدون اینكه از خاموش شدن آن اطمینان داشته باشند آن محل را ترك می كنند و با وزش باد و گرما مراتع طعمه آتش می شود.
نجاری آتش سوزی مراتع را خسارت به ثروت ملی دانست و ادامه داد: فرهنگ حفاظت از مراتع باید نهادینه شود و مردم توجیه شوند كه این ثروت ملی متعلق به آنها است و در صورت آسیب، خودشان متضرر خواهند شد.
مسوول ایستگاه آتش نشانی خمین نیز گفت: هشت مورد آتش سوزی گسترده در مراتع این شهرستان در تابستان امسال توسط تیم عملیاتی و امداد و نجات این ایستگاه مهار شد.
مهدی كمانی افزود: 83 مورد آتش سوزی نیز در مزارع كشاورزی و باغ های این شهرستان روی داد كه با سرعت عمل نیروهای عملیاتی مهار و از سرایت به مزارع ، باغ ها و مراتع دیگر جلوگیری شد.
وی، علت بروز بیشتر آتش سوزی ها را عامل انسانی و بر اثر سهل انگاری اعلام كرد و گفت: عامل انسانی می­تواند در حفاظت و جلوگیری از آتش سوزی مراتع و جنگلها نقش مهمی ایفا كند.
كمانی افزود: فرهنگ سازی از طریق رسانه های جمعی و نیز برگزاری كارگاه­های آموزشی با هدف اطفاء حریق می­تواند در این راستا بسیار كارساز باشد.
شهرستان خمین، جنوبی ترین شهرستان استان مركزی محسوب می شود و از شمال به اراك و سربند، از شرق به محلات، از جنوب به گلپایگان واقع در استان اصفهان و از غرب به الیگودرز لرستان محدود می شود و دارای دو هزار و 267 كیلومتر مربع وسعت است.
شهرستان خمین با 110 هزار نفر جمعیت دارای یك شهر دو بخش و هفت دهستان به مركزیت شهر خمین است و فاصله آن تا اراك - مركز استان مركزی- 65 كیلومتر است.
/6012/6199/7277