خبر فوری: رفع فیلترینگ

۲۵ شهریور ۱۳۹۴، ۱۰:۴۲
کد خبر: 81761629
T T
۰ نفر

بالا گرفتن تنش در روابط يونان و تركيه

۲۵ شهریور ۱۳۹۴، ۱۰:۴۲
کد خبر: 81761629
بالا گرفتن تنش در روابط يونان و تركيه

آتن- ايرنا- يونان و تركيه دو كشوري كه داراي اختلافات ديرينه اي هستند، طي چند سال اخير با افزايش تنش در روابط ميان دو كشور مواجه شده اند؛ گرچه اختلافات آتن و آنكارا به دوران حاكميت عثماني در يونان برمي گردد ولي روابط دو كشور در چند سال اخير به رغم تلاش هاي مقطعي دولتمردان براي رفع اختلافات و توسعه روابط دو جانبه، با تنش بيشتري مواجه شده است.

به گزارش ايرنا از آتن، اختلافات يونان و تركيه پس از خروج نيروهاي عثماني از يونان كه با خيزش مردم اين كشور و با حمايت همه جانبه تعدادي ازكشورهاي اروپايي از آتن صورت گرفت، براساس قرارداد 1921 لوزان با ميانجيگري كشورهاي اروپايي حداقل به ظاهر حل و فصل شد؛ اما از آن زمان مرتب تنش هايي با شدت هاي مختلف در روابط دو كشور رخ داده كه با وساطت كشورهاي اروپايي و آمريكا از درگيري دو كشور بصورت جدي، جلوگيري شده است.
در اواخر سال 1973 ميلادي، اختلافات برسر نقش دو جامعه ترك و يوناني در سيستم اداري كشور قبرس، موجب تشديد اختلافات ميان آتن و آنكارا شد كه در نتيجه آن جنگ نظامي بين دو كشور رخ داد كه منجر به جدايي بخش شمالي( ترك نشين) جزيره قبرس شد.
درسال 1974 با ورود ارتش تركيه به بخش شمالي قبرس ( ترك نشين) عملاً كشور قبرس به دو بخش ترك نشين( شمالي) و يوناني نشين (جنوبي) تقسيم شد.قبرس جنوبي و يوناني نشين توسط سازمان ملل متحد به رسميت شناخته مي شود و عضو اتحاديه اروپاست ولي بخش شمالي( ترك نشين) جزيره قبرس فقط توسط كشور تركيه به عنوان يك كشور مستقل به رسميت شناخته مي شود.
از سال 1974 تا كنون تمام تلاش هاي سازمان ملل متحد و ديگر جوامع بين المللي براي حل مساله قبرس و وحدت مجدد دو بخش اين كشور كه يكي از دلايل اصلي اختلافات آتن و آنكارا است، نتيجه اي در بر نداشت و آتن، آنكارا را به كارشكني در حل اين مساله متهم مي كند.
در سال 1996 ميلادي، تنش برسر تعدادي از جزاير سنگي در درياي اژه پس از ورود تعدادي از نظاميان نيروي دريايي تركيه به يكي از جزايرسنگي كه يونان آن را جزيره ' امي يا' مي نامد به شدت افزايش يافت و به حد جنگ تمام عيار نزديك شد كه با وساطت آمريكا و اروپا، ترك ها اين جزيره سنگي را ترك كردند.
تركيه و يونان هر دو عضو پيمان آتلانتيك شمالي( ناتو) هستند و طبيعي است كه تا حد ممكن، آمريكا و اروپا از رويارويي جدي و دست زدن به جنگ تمام عيار آنان، جلوگيري به عمل آورند.
آتن و آنكارا بارها يكديگر را به نقض حريم هوايي و دريايي هم متهم مي كنند كه بعضي مواقع نيز درگيري هايي بين نيروهاي هوايي دو كشور بصورت تعقيب و گريز رخ مي دهد.
با دعوت قبرس جنوبي از شركت هاي خارجي براي انجام عمليات اكتشاف نفت و گاز در مرزهاي آبي خود در درياي اژه، بار ديگر تنش بين آتن و آنكارا بشدت افزايش يافته و تركيه بارها اعلام كرده است بخش جنوبي قبرس حق ندارد قبل از حل كامل مساله دو جامعه يوناني نشين و ترك نشين قبرس، به تنهايي از منابع نفت و گاز اين منطقه استفاده كند، زيرا قبرس شمالي( ترك نشين) نيز سهمي از اين منابع دارد.
اين اختلافات در يكي دو سال گذشته بارها باعث شده حتي تا آستانه درگيري نظامي هم پيش بروند كه با وساطت آمريكا و ناتو از درگيري نظامي بين اين دو كشور عضو ناتو، جلوگيري به عمل آمده است.
از طرفي يونان نيز بارها تمايل خود را براي اكتشاف نفت و گاز در نزديكي سواحل خود اعلام و با تعدادي از شركت هاي خارجي وارد مذاكره شده كه آنكارا نيز به اين امر اعتراض شديد دارد.
يونان بطورمرتب از نقض حريم هوايي و دريايي خود توسط جنگنده ها و كشتي هاي ارتش تركيه خبر مي دهد و تركيه نيز بارها يونان را به نقض حريم هوايي و دريايي خود متهم كرده كه اين روند تقريبا يك حالت دايمي به خود گرفته است.
روزنامه يوناني زبان' كاتي مريني' در شماره روز يكشنبه خود نوشت: تركيه باز هم به تنش در درياي اژه دامن مي زند و اين امر باعث عكس العمل و خشم شديد آتن شده است.
اين روزنامه در همين گزارش مي افزايد: تركيه چندي پيش منطقه وسيعي از درياي اژه را به بهانه برگزاري رزمايش نيروهاي ارتش اين كشور در اختيار گرفت و تردد هرگونه كشتي دراين منطقه را ممنوع اعلام كرد.
آنكارا نيز در همان زمان، مناطق ديگري را در درياي اژه و نزديك جزيره ' اسكيرو' يونان و چند جزيره ديگر اين كشور منطقه رزمايش نيروي دريايي و هوايي ارتش تركيه اعلام و ورود هرگونه كشتي به اين مناطق را ممنوع اعلام كرد.
براساس گزارش ها، چند ماه پيش نيز نيروي دريايي تركيه كشتي تحقيقاتي يونان را از منطقه وسيعي از درياي اژه با استناد به توافقنامه سال 1976 بين آتن و آنكارا با زور بيرون كرد.
اين اقدام هاي تركيه باعث خشم آتن شد و به همين دليل وزارت دفاع و وزارت امور خارجه يونان با انتقاد شديد از تحريكات اخير آنكارا در درياي اژه اعلام كردند توافقنامه سال 1976 مبني بر انجام نشدن تحقيقات توسط كشتي هاي دو كشور يونان و تركيه سال هاست كه لغو شده و از اين رو، ادعاي تركيه كاملاً بي اساس است.
يونان مدعي است براساس توافقنامه بين آتن و آنكارا در سال 1988، نيروهاي ارتش دو كشور در فصل تابستان كه فصل گردشگري است، نبايد هيچگونه رزمايش نظامي در منطقه درياي اژه انجام دهند؛ بنابراين، برگزاري رزمايش توسط نيروهاي ارتش تركيه كاملاً خلاف اين توافقنامه است.
تحليلگران و حتي بعضي از سياستمداران يونان معتقدند كه تركيه با استفاده از بحران مالي يونان از يكسو و بحران سياسي خود در پي بي نتيجه بودن تلاش ها براي تشكيل دولت ائتلافي، به افزايش تنش دردرياي اژه دامن مي زند.
روزنامه يوناني زبان ' كاتي مريني' در شماره روز سه شنبه خود نوشت: تركيه بازهم در حريم هوايي يونان، به افزايش تنش دامن مي زند و اين امر باعث عكس العمل و خشم شديد آتن شده است.
يونان سيل حركت مهاجران را بسوي اروپا و به ويژه بسوي سواحل يونان، به علت بي تفاوتي و شايد همكاري آنكارا با قاچاقچيان انسان قلمداد كرده و از اتحاديه اروپا خواسته است به تركيه براي انجام وظيفه خود در رابطه با جلوگيري از ورود مهاجران به كشور يونان، عمل كند.
تحليگران سياسي يوناني مي گويند تركيه پس از ناكامي در سرنگوني بشار اسد رئيس جمهوري سوريه، اين كشور را به يكي از دشمنان خود مبدل كرده است.
اكنون تركيه كه با فشار هجوم مهاجران مواجه شده، براي انتقال بخشي از اين مشكل درصدد ارسال اين مهاجران به يونان به صورت مستقيم و غير مستقيم است.
اروپام**462**1485**1572