به گزارش ايرنا از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري بخش فناوري هاي همگرا(nbic)، اين سلولها بهطور گسترده تكثير ميشوند، اما به طرز عجيبي نسبت به عفونت حساس هستند.
محققان كانادايي يك آزمايش باليني راهاندازي كردهاند كه به دنبال استفاده از قدرت تركيبي دو ويروس، جهت حمله به سلولهاي سرطاني، در بيماران مبتلا به تومورهاي پيشرفته است.
اين آزمايش باليني، تحت نظر بيمارستان اتاوا (Ottawa Hospital)، براي اولين بار در جهان منجر به استقرار همزمان دو ويروس در بستر سلولهاي سرطاني خواهد شد.
دكتر ديويد ستوجل يكي از دانشمندان ارشد در بيمارستان كودكان شرق انتاريو (Eastern Ontario) و از مبدعان اين روش گفت: اگر نتايج آزمايش، مشابه نتيجه آزمايش روي موشها و ساير مدلهاي آزمايشگاهي باشد، پيامدهاي مثبتي براي درمان سرطان دارد.
در اين آزمايش از نسخه تغييريافته ويروس مارابا (كه از پشه خاكي برزيلي جدا شده) و آدنوويروس استفاده شدهاست كه از ويروس سرماخوردگي به دست ميآيد.
دكتر جان بل يك دانشمند ارشد از بيمارستان اتاوا و از ديگر محققان دخيل در اين پروژه افزود:با استفاده از دو نوع ويروس و يا چند نوع از عوامل زيستي، از راههاي متعددي، بهطور همزمان به سرطان حمله ميشود. بدين ترتيب سلولهاي سرطاني فرصتي براي فرار نمييابند و شانس موفقيت بسيار بالاتر است.
ويروس، عامل عفوني بسيار تكامليافتهاي است كه قادر به احاطه و نابود كردن سلولها است. براي بيش از يك قرن، دانشمندان به دنبال استفاده از اين قدرت براي مبارزه با سلولهاي سرطاني بودهاند كه بهطور گسترده تكثير ميشوند؛ اما به طرز عجيبي نسبت به عفونت حساس هستند.
ستوجل افزود: سرطان مخفي است؛ در ميان، سلولهاي سالم و عادي ما پنهان ميشود و از پاسخ ايمني بدن فرار ميكند.
ويروس مارابا كه در آزمايشگاه اتاوا اصلاح ژنتيكي شدهاست، قادر به تشخيص تفاوت بين سلولهاي تومور و سلولهاي طبيعي و سپس حمله به سرطان با كمك سيستم ايمني خود بدن است.
ستوجل بل و پژوهشگر ديگري به نام دكتر برايان ليچي ، 15 سال پيش در بيمارستان اتاوا شروع به تحقيق درباره ويروسهاي مبارز با سرطان كردند و اين آزمايش باليني حاصل همكاري پايدار آنان است.
اين آزمايش قرار است تا ماه نوامبر 2017 اجرا شود و شامل 79 بيمار است كه تومورهاي سرطانيشان در مقابل درمانهاي مرسوم مقاومت كردهاند. برخي از بيماران يكي از ويروسها را دريافت ميكنند؛ اما اكثر آنها، هر دو هفته يكبار، هر دو ويروس را دريافت خواهند كرد.
پس از پايان آزمايش باليني، يك سال طول ميكشد تا محققان تمام دادهها را تجزيهوتحليل كرده و يافتههاي خود را منتشر كنند.
در حال حاضر، منتخبان شركت در اين آزمايش باليني، بيماران بزرگسال مبتلا به تومورهاي جامد هستند.
محققان همچنين به دنبال بيماراني هستند كه سلولهاي سرطانيشان، نوع خاصي از پروتئين به نام MAGE-A3 آزاد ميكنند كه باعث آسيبپذيري سلولها، به ويروس ميشود. بيش از 30 درصد از تومورهاي سرطاني اين پروتئين را آزاد ميكنند.
علمي **1354**1440
تهران-ايرنا -محققان با بهرهگيري از قدرت تركيبي دو ويروس، يك آزمايش باليني طراحي كردهاند كه هدفش نابودي سلولهاي سرطاني است.