پلك ها را بسته و در ذهن خود بارها فرمان خداوند را مرور كرده است، چهره او نشانی از تردید به خود راه نمی دهد،او كسی است كه كعبه ای بنا كرده نه با سنگ و چوب بلكه با جان و معرفت و در كنار او نیز آن قربانی حاضر است كه به اجرای فرمان حق از پدر مشتاق تر است.
چنین روزی بود كه حضرت ابراهیم خلیل الله در انجام دستور الهی نوجوان جگرگوشه خود را آماده قربانی شدن در راه حق تعالی كرده بود و در این امر حضرت اسماعیل به پدر گفت' چشمان مرا ببند تا مبادا در آن لحظه نگاهی از من بر شما افتاده در انجام فرمان حق مردد شوید'.
در راه رفتن به محل ذبح، آن رانده شده از درگاه باری تعالی با وسوسه های تامل برانگیز ظاهر شد و خواست تا در دل پیامبر خدا شك اندازد، بنا بر روایت های مختلف شیطان هفت مرتبه در راه حضرت ابراهیم (ع)ظاهر شد و ایشان هر بار به او سنگ زد، و این دلیل هفت سنگی است كه در مناسك حج به شیطان زده می شود.
همه چیز آماده است، قربانی و ذبح كننده و خنجری تیز، چشم ها را بست و در راه خدا دل از فرزند برومند كند، خنجر كشیدن، افاقه ای نكرد، همانطور كه سال ها قبل آتش بر خود او خدشه ای وارد نكرد.
این چه حكمتی بود كه خنجری كه سنگ را شكافت از بریدن گلوی آدمی باز مانده بود، در این افكار بود كه ناگه ندایی آمد كه تو چه سربلند بیرون آمدی از این امتحان خداوندی و در مقابل آنان میشی (گوسفند) ظاهر شد و فرمان آمد كه این میش قربانی شود.
عید قربان یا همان روز دهم ماه ذی الحجه از گرامی ترین عید های مسلمانان است و مسلمانان به یاد حضرت ابراهیم (ع) و فرزند ایشان حضرت اسماعیل(ع) این روز را در سراسر جهان جشن می گیرند.
این ایثار و عشق پیامبر به انجام فرمان الهی، فریضهای برای حجاج می شود تا در روز عید قربان مراسم قربانی را به جای آورند و از این طریق برای یتیمان و تهیدستان خوراك فراهم كنند.
دراین روز همچنین مستحب است كه نماز عید قربان برپا شود، این نماز باید در فاصله زمانی طلوع آفتاب روز عید تا ظهر خوانده شود كه شامل دو ركعت است.
مسلمانان در سراسر جهان در این روز، گوسفند، گاو یا شتری را قربانی كرده و گوشت آنرا بین همسایگان و مستمندان تقسیم میكنند.
حجاج در این روز پس از به پایان رساندن مناسك حج، حیوانی را ذبح می كنند و پس از قربانی آنچه بر آنان در حال احرام، حرام شده بود حلال می شود.
در روایتهای مختلفی به قربانی كردن در روز عید قربان امر شده تا گرسنگان و بیچارگان نیز به خوراك برسند.
در ایران اسلامی این روز بسیار گرامی شمرده شده و مردم از هر قشری سعی در انجام این امر دارند.
از آنجاییكه این عید به عنوان عید اصلی اهل تسنن تلقی می شود و اهل تشیع نیز به این عید توجه ویژه ای دارند، در سیستان و بلوچستان اهمیت عید قربان دو چندان است به طوری كه در گوشه و كنار شهرهای استان صدای گوسفندان به گوش می رسد و میدان و مكان های مخصوص زیادی برای فروش این حیوانات در نظر گرفته شده است.
اهل سنت استان به این مناسبت سه روز را عید گرفته و برخی افراد نیز از باز كردن مغازه و سر كار رفتن خودداری می كنند.
آن ها در این روز لباس نو بر تن كرده و با حضور در مراسم نماز عید قربان از دل های خود غبار روبی می كنند.
چند روز قبل از عید مردم تدارك این روز را می بینند و برخی افراد نیز به روستا ها می روند تا در بهترین ایام سال نزد عزیزان خود باشند.
چه رسم و شیوه زیباییست پیشكشی به محضر خداوند و این موضوع از زمان خلقت نوع بشر وجود داشته است.
بنا به برخی روایات حضرت هابیل و قابیل به درگاه خداوند به ترتیب گندم و گوسفند به رسم پیش كش بردند و پیش كش حضرت هابیل به آن دلیل پذیرفته شد كه گندم تمام دارایی وی بود.
پس به گمانم نیت قربانی از همه چیز مهمتر است، بیاییم به رسم انسانیت در این روز هر چه بیشتر به فكر فقرا و مستمندان باشیم نه به فكر اندازه و تعداد قربانی.
7311 / 6081/ 6075
زاهدان- ایرنا- عید قربان به عنوان یك سنت الهی كه ریشه در ابتدای آفرینش نوع بشر دارد برای مسلمانان از جایگاه ویژه ای برخوردار است.