به گزارش ايرنا از سازمان نظام پزشكي، ناهيد خداكرمي با انتقاد از اينكه تا چند سال گذشته شعار «فرزند كمتر، زندگي بهتر» سر مي داديم، افزود: متاسفانه عدم رصد مناسب حركت جمعيتي كشور توسط مديران در سه دهه اخير، موجب شد به يكباره براي جبران اين غفلت همه وارد گود شوند و هر كس به طريقي به فكر افزايش جمعيت باشد.
وي با بيان اينكه مطالعات استخراج شده بر اساس سيماي باروري و جمعيت كشور از داده هاي سرشماري رسمي نشان دهنده كاهش رشد جمعيت كشور نسبت به گذشته و ميزان باروري به پايين تر از سطح جانشيني است، گفت: اما وضعيت خطرناكي را پيش رو نداريم زيرا سالهاست ميزان باروري بين 1.8 تا 1.9 ثابت مانده و شاهد شيب تند دهه 70 نيستيم.
خداكرمي ادامه داد: پيش بيني مي شود با افزايش تعداد ازدواج هايي كه متولدين دهه 60 انجام خواهند داد، حداقل به سطح جانشيني نزديك شويم.
** كاهش فرزندآوري به علت افزايش سن ازدواج و مهاجرت نخبگان جوان
وي با اشاره به اينكه طبق مطالعات صورت گرفته بيش از 90 درصد زوجين پس از ازدواج حداقل يك فرزند دارند، افزود: اين در حاليست كه 80 درصد آنها دو فرزند و يك سوم زوج هاي ايراني هم داراي فرزند سوم هستند كه از دلايل عمده فقدان شيب مناسب در اين زمينه، مي توان به افزايش سن ازدواج و مهاجرت نخبگان جوان اشاره كرد.
رييس انجمن علمي مامايي ايران با اشاره به واكنش هاي منفي والدين براي تولد فرزند دوم خاطرنشان كرد: اينكه چرا چنين بينشي در خانواده ها به وجود آمده به علت شرايط اجتماعي زنان كه واقعيتي تلخ است، باز مي گردد زيرا بسياري از زنان نخبه كشور در اين سال ها در حاشيه قرار گرفته اند.
** قوانين مرتبط به زنان و باروري را مردان مي نويسند
وي با گلايه از اينكه متاسفانه بسياري از سازمان ها را از مديران توانمند زن محروم كرديم، گفت: حتي قوانين مرتبط به زنان و باروري را مردان مي نويسند و مردان هستند كه براي زنان تصميم مي گيرند و اين مهم موجب كاهش ميل زنان براي حركت در پيشبرد سياست هاي جمعيتي شده است.
خداكرمي ادامه داد: از طرف ديگر مردان به علت تجربه شرايط تنش زايي در سال هاي اخير اعم از وضعيت اقتصادي، آزادي هاي سياسي و اجتماعي تمايلي به فرزند ديگر ندارند، آمارها نشان مي دهد حدود 34 درصد آقايان و 30 درصد خانم ها به دنبال فرزند دوم نيستند و اين آقايان هستند كه نمي خواهند فرزند اول يا حتي دوم را داشته باشند.
** تفكيك جنسيتي در دانشگاه ها شكست در ازدواج را در پي خواهد داشت
رييس انجمن علمي مامايي ايران در خصوص مشكلات ميل به فرزندآوري در كشور، گفت: متاسفانه از ابتدا ميل به ازدواج را در فرزندان ايجاد نمي كنيم و تمام ذهن فرزندان ما در دوران دبيرستان، موفقيت در كنكور است، در دانشگاه هم كه بهترين مكان براي آشنايي دختران و پسران براي پيدا كردن شناخت صحيح است؛ به علت تفكيك جنسيتي اين مهم ميسر نيست.
وي با تاكيد بر اينكه نمي توان با ميزان زاد و ولد درصد سالمندي را كاهش داد، گفت: اميد به زندگي افزايش يافته و برنامه ريزي براي آينده سالمندان هم خود مي تواند جوانان را تشويق به فرزند آوري بيشتري كند اما اكنون بسياري از والدين به علت عدم امكانات مناسب براي نگهداري بزرگتران خود (سالمندان) از داشتن فرزند بيشتر اجتناب كنند.
** لزوم فرزندآوري با تدوين بسته هاي حمايتي
رييس انجمن علمي مامايي ايران حمايت هاي لازم براي تشويق والدين به فرزند آوري را تاثيرگذار دانست و تصريح كرد: مهمترين اصل، ازدواج به موقع با شرايط مناسب و سپس فرزندآوري با تدوين بسته هاي حمايتي درست است تا زن كارمند و يا پدر سرپرست خانواده را براي فرزند آوري بيشتر بطور كامل حمايت كند.
وي خاطرنشان كرد: بسياري از زنان فرهيخته اي كه مي توانند مادران بسيار خوبي هم باشند، اگر تعداد فرزند بيشتري را داشته و تربيت كنند، آينده كشور را تضمين مي كنند، اما بسياري از آنها به علت داشتن فعاليت اقتصادي و سياسي در جامعه، امكان دارد به علت ارتقاي شغلي و يا حتي نگراني براي از دست دادن شغل، از فرزند آوري اجتناب كنند.
خداكرمي با گلايه از اينكه تبليغات به گونه اي است كه زنان را تنها براي فرزندآوري و بزرگ كردن كودك نشان مي دهند كه اين مسايل زنان ما را دچار يك تنش و مقاومت كرده است، افزود: پس ابتدا بايد شرايط اجتماعي اصلاح و شرايط امني را براي دختران و پسران و حداقل هاي اقتصادي، اعم از مسكن و شغل را براي آنها فراهم كنيم.
** بسته هاي حمايتي بايد براي خانواده هاي با استعدادهاي ويژه باشد
وي ترويج ازدواج درست، صحيح و پيشگيري از مهاجرت نخبگان آن هم نه با نگاه سلبي بلكه بگونه اي كه نخبه تمايلي براي مهاجرت نداشته باشد و اگر رفت دوباره بازگردد را از برنامه هاي تشويقي براي داشتن جمعيتي با تركيب مناسب از همه گروه ها و قشرها بدون توجه به مذهب و سليقه آن ها تاثيرگذار دانست و گفت: همه بايد ديده شده و براي همه برنامه بنويسيم.
رييس انجمن علمي مامايي ايران با تاكيد بر اينكه بيشترين بسته هاي حمايتي و مشوق ها بايد براي خانواده هايي با استعداد هاي ويژه(نه از نظر بضاعت مالي) و زنان تحصيل كرده باشد، تصريح كرد: اگر مشوق ها طوري طراحي شوند كه خانواده معتاد فرزند بيشتري را براي دستيابي به مشوق هاي مالي داشته باشد تا خرج اعتيادش را تامين كند و يا افرادي كه رفتارهاي پر خطر دارند، مشوق ها را جذب كنند اما به جاي هزينه براي فرزندان خود، كودكاني را تربيت كنند كه فردا سربار جامعه باشند، جامعه دستخوش مشكلات بسياري مي شود.
وي درمورد بسته هاي ويژه تشويقي افزود: اين بسته ها بايد براي نخبگان به خصوص مادران نخبه كه بيشتر بعد حمايتي دارد و نه مالي اعم از شرايط كاري مناسب، دسترسي به مهدكودك و مسايلي از اين قبيل را در نظر داشته باشد كه خوشبختانه در حال كار بر روي آن هستيم، كه اميدواريم شرايطي ايجاد شود كه خانواده هاي كشور حداقل در سطح جانشيني و نه كمتر، فرزندآوري داشته باشند.
** هر كس اختيار بدن، فرزندآوري و تعداد افراد خانواده خود را دارد
خداكرمي با ابراز تاسف از طرح هاي مجازات براي انجام روش هاي مختلف پيشگيري از بارداري مانند وازكتومي و توبكتومي توسط نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، ادامه داد: هر كس اختيار بدن، فرزندآوري و تعداد افراد خانواده خود را دارد و نبايد اين اختيار از افراد گرفته شود.
وي خاطرنشان كرد: اكنون افراد از بسياري اختيارات محروم هستند، حداقل اختيار باردار شدن، بارور شدن و فرزند آوري را به آنها واگذار كنيم. مسلما اگر خانواده اي شرايط مطلوبي داشته باشد، فرزندان بيشتري خواهد داشت.
رييس انجمن علمي مامايي ايران با بيان اينكه نبايد دسترسي به روش هاي پيشگيري از بارداري را قطع كنيم تا همه بتوانند از آن بهره ببرند، خاطرنشان كرد: اين مهم به خصوص براي مادران پرخطر با بيماري هاي خاص بايد دردسترس باشد اما خانواده هايي كه بتوانند خود هزينه آن را بپردازند، بايد در مراكز دارويي و درماني، دسترسي به همه روش هاي پيشگيري از بارداري براي آنها فراهم باشد.
وي با بيان اينكه مشكلات سقط هاي غير قانوني با روش هاي زيرزميني و يا حتي اعمال جراحي زيرزميني، آسيبي را براي نسل آينده كشور ايجاد مي كند، تاكيد كرد: اگر به مادر ايراني اجازه دهيم كه زايمان طبيعي به روش طبيعي داشته باشد، خود به خود هورمون هايي كه در زمان تولد نوزاد در بدن مادر ترشح مي شود، انگيزه و ميل باروري مجدد را در او ايجاد مي كند، پس جاي نگراني نيست.
اجتمام ** 7268 ** 1071
رييس انجمن مامايي ايران:
چراغ زرد كاهش جمعيت در كشور 12 سال پيش روشن شد
۷ مهر ۱۳۹۴، ۱۱:۱۰
کد خبر:
81777794
تهران - ايرنا - رييس انجمن علمي مامايي ايران گفت: چراغ زرد كاهش جمعيت حدود 12 سال است كه روشن شده و بسياري از نخبگان و افراد فعال، در اين زمينه هشدارهاي لازم را داده بودند.