۱۳ مهر ۱۳۹۴، ۱۵:۰۸
کد خبر: 81786377
T T
۰ نفر
طالبان، چالش كشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی

تهران - ایرنا - دبیر كل سازمان پیمان امنیت جمعی روز دوشنبه هشدار داد: نزدیك شدن گروه طالبان به مناطق شمالی افغانستان، امنیت كشورهای عضو این نهاد منطقه ای را به چالش كشیده است.

«نیكلای باردیوژه» دبیر كل سازمان پیمان امنیت جمعی در گفت و گویی تلویزیونی در مسكو پایتخت روسیه گفت: طالبان با حمله به استان قندوز در شمال افغانستان خود را به نزدیكی مرزهای تاجیكستان رسانده است و این می تواند تهدیدی برای كشورهای عضو این سازمان باشد.
كشورهای ارمنستان، بلاروس، تاجیكستان، قزاقستان، قرقیزستان و روسیه شش كشور عضو سازمان پیمان امنیت جمعی هستند كه در سال 1992 میلادی با محوریت روسیه متحد شدند.
این سازمان بارها اعلام كرده است مرزهای تاجیكستان با افغانستان، مرزهای جنوبی این سازمان است.
رسانه های محلی تاجیكستان كه سخنان دبیركل سازمان پیمان امنیت جمعی را بازنشر كردند، به نقل از وی نوشتند: نزدیك شدن طالبان به مرز‌های تاجیكستان، امنیت كشورهای سازمان پیمان امنیت جمعی و آسیای مركزی را تهدید می ‌كند.
«باردیوژه» گفت: درگیری هایی كه طالبان در نزدیكی مرزهای تاجیكستان آغاز كرده است، برای این سازمان تهدید تلقی می شود.
وی افزود: شبه نظامیان وابسته گروه تروریستی طالبان به مرزهای جنوبی این سازمان نزدیك شده اند و ‌در حال حاضر بخش قابل ملاحظه ای از مرز تاجیكستان و افغانستان توسط طالبان كنترل می ‌شود. این موضوع مستقیم روی امنیت تاجیكستان و منطقه آسیای مركزی تأثیر منفی می‌ گذارد.
دبیر كل سازمان پیمان امنیت جمعی در عین حال گفت: این تأثیر هنوز خطرناك نیست، ولی تأثیر منفی برای ثبات منطقه است.
«باردیوژه» گفت: سازمان پیمان امنیت ‌جمعی با آگاهی از این موضوع كه افغانستان یك منطقه ناامن باقی خواهد ماند، باید روی اقتدار نظامی خود تمركز كند.
او رزمایش ماه می سال جاری این سازمان را در مرزهای جنوبی تاجیكستان یادآور شد و گفت: ما در آن رزمایش تعداد قابل ملاحظه ای از نیروهای خود را از كشور‌های عضو با انواع سلاح به قلمروی تاجیكستان فرا خواندیم و برای كمك به این كشور در عملیات تروریستی احتمالی تمرین كردیم.
سران سازمان پیمان امنیت جمعی در ماه سپتامبر سال 2014 جهت تحكیم حفاظت مرز تاجیكستان و افغانستان در پی خروج نیرو‌های ائتلاف تحت رهبری آمریكا وعده كمك كرده بود.
اگر چه نیرو‌های نظامی ائتلاف بین المللی تا پایان سال 2014 افغانستان را ترك كردند، اما با گذشت بیش از یك سال از وعده ‌های سازمان پیمان امنیت جمعی هنوز كمك های وعده داده شد، تحویل تاجیكستان نشد.
سخنان دبیر كل سازمان پیمان امنیت جمعی پس از آن مطرح شد كه شبه نظامیان وابسته به گروه طالبان 28 سپتامبر گذشته شهر «قندوز» مركز استانی به همین نام در شمال افغانستان و هم ‌مرز با استان «ختلان» تاجیكستان را تصرف كردند.
تلاش‌ های نیرو‌های دولتی افغانستان با حمایت هواپیما‌های آمریكا و ناتو برای بازپس گیری این شهر حدود یك هفته ادامه داشت. اگرچه مقامات افغان می گویند كه طالبان را از شهر بیرون رانده اند، اما برخی خبرها حاكی از آن است كه بخش هایی از شهر همچنان در اختیار شبه نظامیان وابسته به گروه طالبان است.
قندوز با 300 هزار نفر جمعیت پنجمین شهر بزرگ افغانستان هم مرز تاجیكستان ‌است.
دبیركل سازمان پیمان امنیت جمعی همچنین گفت: عملیات ناتو در افغانستان نتیجه ‌ای نداشته است و گروه تروریستی طالبان همچنان فعالیت دارد، ضمن آنكه این گروه به مرز‌های شمالی افغانستان یعنی به تاجیكستان نزدیك شده است.
با وجود تنش در استان «قندوز» در شمال افغانستان، مقام های «دوشنبه» گفته اند كه اوضاع در مرزهای این كشور آرام است و هیچ ترددی از سوی گروه ‌های افراطی دیده نمی شود.
تاجیكستان با افغانستان هزار و 370 كیلومتر مرز مشترك دارد كه به دلیل وجود رودخانه موسوم به «آمودریا» و كوهستانی و صعب العبور بودن، حفاظت از این مرز طولانی، مشكل است.
«آمودریا» از رشته كوه های «پامیر» سرچشمه می گیرد و حدود هزار و 126 كیلومتر آن در قسمت مرزهای افغانستان با تاجیكستان، ازبكستان و تركمنستان جاری است.
مرز مشترك دو كشور تا سال 2005 میلادی توسط نیرو‌های مرزبانی روسیه محاظت می شد. دوشنبه اما می ‌گوید با وجود پیچیدگی اوضاع در شمال افغانستان توان حفاظت از مرز‌های طولانی اش با این كشور جنگزده را دارد و از سازمان پیمان امنیت جمعی و كشور‌های متحد فقط كمك فنی و نظامی می‌ خواهد.
آساق**1663**1545
۰ نفر