۲۳ مهر ۱۳۹۴، ۱۰:۵۹
کد خبر: 81800120
T T
۰ نفر

مراغه، در ماه محرم رنگ و بوي عاشورايي گرفت

۲۳ مهر ۱۳۹۴، ۱۰:۵۹
کد خبر: 81800120
مراغه، در ماه محرم رنگ و بوي عاشورايي گرفت

مراغه – ايرنا – با آغاز آيين هاي عزاداري ماه محرم، شهرستان مراغه نيز همچون ديگر نقاط ميهن اسلامي رنگ و بوي ايمان و معنويت الهام يافته از واقعه عاشورا گرفت.

به گزارش ايرنا، عزاداري در ماه محرم از سنت هاي ديرينه اي است كه با آدابي خاص از دين مبين اسلام به مردم مسلمان به ويژه شيعيان به يادگار مانده و اجراي آن ها در اين ماه نشان از علاقه و ارادت عزاداران به اهل بيت عصمت و طهارت (ع) به خصوص امام حسين (ع) است.
مسلمانان ايران هر سال با نمايش عزاداري هاي ماه محرم، خاطرات رنج‌ها و مصائب شخصيت‌هاي قيام عاشورا را با عشق خاص به ابا عبدالله الحسين (ع) بازسازي مي كنند و عزاداران حسيني مراغه نيز با برپايي اين آيين ها از 10 روز مانده به محرم تا شب دوازدهم آن، ارادت و عشق خود به امام حسين (ع) و يارانش را ابراز مي كنند.
عزاداري براي اباعبدالله الحسين در مراغه با به صدا درآمدن طبل هاي دسته جات شاه حسين واي حسين از 10 روز مانده به محرم آغاز مي شود و محلات با بيرق ها و پارچه ها سياه پوش شده و بوي گلاب و اسپند آن ها را در بر مي گيرد.
پايبندي عاشقان آن حضرت هر سال در قالب عزاداري مستحكم تر مي شود و در مراغه نيز به فراخور فرهنگ اين شهرستان، مردم از ديرباز در قالب هيات هاي مذهبي و راه اندازي دستجات و تكايا با شور شوق خاصي آيين هاي عزاداري را برپا مي كنند.
عزاداران اين شهرستان همانند ساير شيعيان، همه يك دست لباس سياه عزاي حسيني بر تن كرده و در دهه اول ماه محرم سينه زنان و زنجيرزنان در قالب دسته ها و گروه هاي مختلف در خيابان ها و معابر اصلي اين شهر و از مسجدي به مسجد، تكيه و حسينيه ديگر راه افتاده و در سوگ حضرت ابا عبدالله عزاداري مي كنند.
در اين ايام مداحان، مدح عزاي حسيني را خوانده و عزاداران همپاي آنان اين مديحه ها را پاسخ داده و نواي حزن انگيز طبل و سنج نيز عزاداران را همراهي مي كند.
بسياري از عزاداران در اين ايام با پاي پياده كه بيانگر ارادت آنان به حضرت ابا عبدالله است به عزاداري پرداخته و با اين كار در اذهان خود ذره اي از مصايب اين بزرگوار را در دشت كربلا يادآوري مي كنند.
در اين شهر مذهبي، مردم همچنان پايبند سنت‌ هاي مذهبي و تاريخي كهن برگرفته از اجداد خود بوده و برگزاري آيين‌هاي ويژه دهه اول محرم را با علم بندي در روز سوم ماه محرم با حال و هواي ويژه ي حسيني آغاز و تا روز دوازدهم با برگزاري سوگواري در شام غريبان به پايان مي رسانند.
علم بندي به عنوان آيين آغازين عزاداري هاي ويژه و سنتي اين شهرستان در سوم اين ماه برگزار و در آن در محله ها به ياد حضرت ابوالفضل العباس(ع ) علمدار دشت كربلا، علم برپا مي شود.
نخستين جمعه ماه محرم كه به نام مبارك حضرت علي اصغر (ع) طفل شيرخواره امام حسين (ع) نام گذاري شده هر سال همزمان با سراسر كشور در مراغه نيز برگزار مي شود و در اين آيين، صدها نفر از مادران به همراه نوزادان خردسال و شيرخوار به ياد اين شهيد خردسال دشت كربلا عزاداري كرده و براي حضرت علي اصغر(ع) لالايي مي خوانند.
طول دهه اول محرم، صبح و عصر آيين هاي عزاداري و شبيه خواني وقايع خونين دشت كربلا در مساجد و حسينيه هاي اين شهرستان برپا بوده و مردم در اين مكان ها و منازل خود، نذورات را بين عزاداران پخش مي كنند.
روز هشتم ماه محرم كه در اين شهرستان تاسوعاي كوچك ناميده مي شود به ياد فداكاري هاي حضرت عباس (ع) عزاداران در گروه هاي 20 تا 30 نفري، عباس گويان (واعباسا) عزاداري كرده و تكيه ها و حسينيه هاي اين شهرستان را مي گردند.
آيين شمع پارلاما (شمع گذاري) عصر روز تاسوعا برگزار و در اين آيين عزاداران حسيني مراغه در قالب هيات ها و دسته هاي حسيني با در دست داشتن شمع، از مسجدي به مسجد ديگر حركت كرده و براي برآورد شدن حاجت هاي خود و به ياد آوردن شهداي دشت كربلا، شمع ها را در اين مساجد روشن مي كنند.
همايش بزرگ هيات هاي حسيني نيز ظهر تاسوعا برگزار مي شود كه در اين آيين تمامي هيات هاي حسيني شهر گردهم آمده و يك پارچه و يك صدا به عزاداري پرداخته و فرياد يا حسين يا ابوالفضل سر مي دهند.
آيين ˈالله،الله حسينا وايناˈ (خدايا، خدايا، حسين كجاست؟) از رسم هاي منحصر به فرد در اين شهر در صبحگاه عاشوراست كه در آن دسته هاي سينه زن و عزادار قبل از طلوع آفتاب، دسته دسته در حالي كه كفن بر تن يا حوله اي به نشانه احرام بر بدن پوشيده اند، به حسينيه حاج غفار مراغه مي روند.
عزاداران بعد از اداي نماز صبح عاشورا در حالي كه صورت هاي خود را گل و خاكستر ماليده اند با پاي برهنه با زدن بر سر خود در خيابان ها و حسينيه ها عزاداري مي كنند.
در عصر عاشورا، عزاداران و هيات هاي حسيني به سوي حسينيه حاجي غفار رفته در آن جا مشغول عزاداري مي شوند و در طول عزاداري مردم ياحسين گويان به عزاداري مي پردازند.
علاوه بر عزاداري، مردم با پخش نذورات از جمله شربت، شله زرد، آش، شير، چاي و نان در مسير حركت هيات هاي عزاداري و كنار مساجد، تكايا و حسينيه ها از عزاداران حسيني پذيرايي مي كنند.
آيين هاي مختلف تعزيه خواني، مديحه سرايي، شاه حسين واي حسين، ادعيه هاي ويژه اين ماه و سخنراني روحانيان به منظور تبليغ اصل قيام عاشورا از صبح تا پاسي از شب در هيات هاي حسيني اين شهرستان به صورت برنامه هاي جداگانه برگزار مي شود.
مردم اين شهرستان در اين ايام با پوشاندن رخت هاي سفيد و سبز به نوزادان و كودكان خود، آنان را در بارگاه امام حسين (ع) بيمه مي كنند.
مراغه با حدود ‎326 مسجد شهري و روستايي و ‎140 هيات عزاداري حسيني از شهرهاي مهم مذهبي كشور محسوب مي شود.
شهرستان مراغه با 250 هزار نفر جمعيت در 147 كيلومتري جنوب غربي تبريز مركز آذربايجان شرقي واقع است.
گزارش از حسن حسين زاده
3034/8023/6183