۲۷ مهر ۱۳۹۴، ۱۳:۱۷
کد خبر: 81805247
T T
۰ نفر
موفقيت محققان ايراني در توليد پارچه خود تميزشونده

تهران- ايرنا- محققان دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات در پژوهش‌هاي خود با استفاده از فناوري نانو موفق به توليد آزمايشگاهي منسوجاتي با خاصيت خود تميزشوندگي شدند.ماندگاري و ثبات خواص اين نمونه‌ها تا چندين بار شستشو از بين نخواهد رفت.

به گزارش ايرنا از ستاد ويژه فناوري نانو، دكتر شيلا شهيدي از محققان اين طرح گفت: اگرچه امروزه از نانوذرات مختلف در صنعت نساجي براي انجام عمليات تكميلي متفاوت بر روي منسوجات استفاده مي‌شود، ولي همواره بحث ثبات و ماندگاري اين ذرات بر روي پارچه مطرح است، محققين در تلاش اند تا خواص ثباتي اين ذرات را بر روي منسوج افزايش دهند.
وي بيان كرد: در اين پژوهش اثر عمليات پيش پلاسما بر جذب نانوذرات دي اكسيد تيتانيوم و خواص ثباتي آن بر منسوج پلي‌استري بررسي شده است، نتايج نشان داد كه اين عمليات در بهبود خواص خود پاك شوندگي منسوج و خواص ثباتي آن بسيار مؤثر استن در واقع مي‌توان گفت با كمك عمليات پلاسما سطح منسوج پلي استري به راحتي اصلاح شده و نانوذرات بيشتري جذب منسوج مي‌شوند و ماندگاري آن‌ها نيز بر روي منسوج تقويت مي‌ شود.
وي افزود: عموما از مواد شيميايي مختلف به منظور بهبود خواص ثباتي عمليات تكميلي بر روي منسوجات استفاده مي‌شود، برخي از اين مواد گران قيمت ومضر هستندن از طرفي عمليات بهبود خواص ثباتي با استفاده از آب و در مدت زمان طولاني انجام مي‌شود، اين در حالي است كه با كمك عمليات پلاسما در مدت زماني كوتاه، بدون استفاده از آب و مواد شيميايي مي‌توان اصلاح سطحي را انجام داد و خواص ثباتي و ماندگاري را بهبود بخشيد، همچنين كيفيت عمليات تكميلي مورد نظر نيز بر روي منسوج بهبود مي‌يابد.
شهيدي يادآور شد :به طور كلي عمليات پلاسما سبب كاهش هزينه، افزايش سرعت عمليات، كاهش قيمت و اثرات جانبي مي شود و روشي كاملا دوستدار محيط زيست است.
به گفته‌ اين محقق، در اين تحقيق ابتدا نمونه پارچه‌هاي پلي استري تحت عمليات شستشو و سفيدگري همزمان با شرايط استاندارد قرار گرفتند، سپس قسمتي از نمونه‌ها تحت عمليات پلاسما با گاز هوا قرار گرفته شدند.
وي ادامه داد: در ادامه عمليات آغشته‌سازي نمونه‌ها با نانوذرات دي اكسيد تيتانيوم انجام شد، نمونه‌ها قبل و بعد از عمليات آغشته‌سازي، توسط روش‌هاي ارزيابي مختلف مانند طيف سنجي مادون قرمز، تفرق اشعه ايكس، ميكروسكوپ الكتروني پويشي SEM، EDX و آزمون قطره مورد بررسي قرار گرفتند، همچنين به منظور بررسي خواص خود پاك شوندگي، قسمتي از نمونه‌ها توسط رنگ متيلن بلو لكه گذاري شدند و براي مدت زمان‌هاي مختلف در معرض نور مستقيم خورشيد قرار گرفتند.
شهيدي گفت: سپس تغيير رنگ نمونه‌ها توسط اسپكتروفتومتري انعكاسي مورد مطالعه واقع شد، خواص خود پاك شوندگي بر روي منسوج پلاسما شده و آغشته شده به نانوذرات دي اكسيد تيتانيوم بعد از قرار گرفتن در معرض نور خورشيد به خوبي قابل مشاهده است، از طرفي ماندگاري خاصيت خود پاك شوندگي بر روي منسوج پلاسما شده بسيار قابل توجه است.
اين محقق درخصوص نحوه‌ي تأثيرگذاري عمليات پلاسما بر خواص نهايي محصول بيان كرد: طبق بررسي‌ها به كمك عمليات پلاسما، گروه‌هاي فعال شيميايي بر روي منسوج ايجاد شده و همچنين سطح منسوج تا حدودي حكاكي فيزيكي شده و ناهمواري‌هايي بر روي سطح الياف ايجاد مي‌شود، همين دو مورد سبب افزايش جذب نانوذرات بر روي منسوج مي‌ شود.
نتايج اين تحقيقات در مجله‌ Micro & Nano Letters به چاپ رسيده است.
علمي (1) ** 9340**1440
۰ نفر