دكترسيد احمد رئيس السادات در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا با اشاره به 28 مهرماه (20 كتبر) كه به عنوان روز جهاني استئوپروز (پوكي استخوان) نامگذاري شده است افزود: اين پژوهش در مركز طب فيزيكي و توانبخشي دانشگاه علوم پزشكي و شهيد بهشتي بر روي بيش از 500 زن انجام شده است.
وي ادامه داد: اين مطالعه نشان مي دهد كه انجام ورزش هاي تقويتي عضلات صاف كننده ستون فقرات به مدت 6 ماه مي تواند سبب بهبود كيفيت زندگي،عملكرد جسماني ،افزايش نشاط ، كاهش درد بدن و محدوديت هاي فيزيكي شود.
وي پوكي استخوان را از شايع ترين بيماري متابوليكي استخوان عنوان كرد و اظهار كرد: در بيماري پوكي استخوان تراكم استخوان ها كاهش مي يابد و استخوانها متخلخل تر شده و خطر و احتمال شكستگي در آنها افزايش مي يابد.
وي با بيان اينكه استئوپروز يك بيماري خاموش است، اظهاركرد: اين بيماري تا وقتي كه شكستگي در استخوان اتفاق نيفتاده باشد درد و شكايت جدي ايجاد نمي كند و نمي توان به وجود بيماري پوكي اسنتخوان پي برد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي گفت: اين بيماري به دليل احتمالي شكستگي در لگن، ستون فقرات و قسمتهاي ديگر بدن مي تواند محدوديت هايي در زندگي روزمره به وجود آورده و باعث افت عملكرد و كاهش كيفيت زندگي در مبتلايان شود .
دبير انجمن طب فيزيكي و توانبخشي ايران در خصوص عوامل موثر در پيشگيري از پوكي استخوان گفت: اگرچه عامل ژنتيك و افرايش سن از مهمترين عوامل تعيين كننده در ابتلاي به پوكي استخوان به شمار مي روند اما تغذيه مناسب در دوران كودكي، نوجواني و جواني و نيز دوران بارداري و شيردهي در كنار فعاليتهاي فيزيكي و ورزشي مناسب و پرهيز از عادت غلط مانند كشيدن سيگار از مهمترين عوامل پيشگيري كننده از استئوپروز محسوب مي شوند.
وي اظهار كرد: مصرف فرواردهاي لبني (شير، ماست، كشك و دوغ كم نمك )، سبزيجات، حبوبات و ميوه هاي تازه استفاده متعادل از مواد غذايي پروتيئني مانند ماهي و تخم مرغ و پرهيز از استفاده بي رويه از نوشابه هاي گازدار و قهوه از جمله توصيه هاي غذايي مناسب در پيشگيري از پوكي استخوان است.
وي توصيه كرد :استفاده صحيح و به جا از مكمل ها و ويتامين ها از جمله كلسيم ،ويتامين D اگرچه مي توانند نقش مفيدي داشته باشند، به هيچ وجه به عنوان جايگزين تغذيه طبيعي و فعاليت فيزيكي نيستند.
اين متخصص طب فيزيكي و توانبخشي در ادامه افزود: نكته مهم اين است كه استفاده خود سرانه از مكمل هاي كلسيم و بدون دستور پزشك توصيه نمي شود .كلسيم به خصوص در برخي بيماري هاي از جمله بيماران قلبي و مبتلايان به سنگ كليه مي تواند مشكلاتي به همراه داشته باشد كه بايد توجه داشت كه ويتامين ها بايد با نظارت و تجويز پزشك متخصص صورت گيرد .
رئيس السادات توضيح داد: تحقيقات اخير نشان داده است كه بيش از دو سوم مردم ايران دچار كمبود ويتامين D هستند اما افزايش مصرف بي رويه برخي ويتامين ها از جمله ويتامين D و A مي تواند پوكي استخوان را تشديد كند.
وي اظهار كرد :به طور كلي ورزش هاي تحمل كننده وزن، ورزش هاي تعادلي و ورزش هاي صاف كننده عضلات ستون فقرات از بهترين ورزش هاي رايج در مبتلايان به پوكي استخوان به شمار مي رود.
دبير انجمن طب فيزيكي و توانبخشي ايران گفت :ورزش هاي آبي و شنا اگر چه در افزايش تراكم مفيد نيستند اما به دليل اثرات مفيد قلبي و عروقي و نيز سودمندي در ايجاد تناسب اندام از جمله ورزش هايي كه توصيه مي شود .
به گفته وي پياده روي به خصوص در سطوح غير شيب دار، ساده ترين و مفيد ترين ورزش در مبتلايان به پوكي استخوان به شمار مي رود.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي افزود :انجام ورزش هاي رزمي و ورزش هاي پر برخورد مانند فوتبال و همچنين دويدن هاي سريع در سالمندان مبتلا به پوكي استخوان توصيه نمي شود.
رئيس السادات آموزش عمومي در قشرسالمندان و تمركز ويژه به راهكارهاي پپيشگيري از زمين خوردن را يكي از مهمترين عوامل در پيشگيري از شكستگي در مبتلايان به پوكي استخوان بر شمرد.
علمي **1354**1440
ارتقاي كيفيت زندگي بيماران مبتلا به پوكي استخوان با ورزش هاي تقويت كننده عضلات
۲۷ مهر ۱۳۹۴، ۱۶:۲۴
کد خبر:
81805637
تهران-ايرنا-عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي گفت:تحقيقات انجام شده نشان مي دهد كه انجام ورزش هاي تقويت كننده عضلات صاف كننده ستون فقرات به مدت 6 ماه مي تواند سبب افزايش ارتقا كيفيت زندگي در بيماران مبتلا به پوكي استخوان شود.