۳ آبان ۱۳۹۴، ۲۱:۴۴
کد خبر: 81812088
T T
۰ نفر
نگاهی به نشست اتحادیه حاشیه اقیانوس هند در اندونزی/ حمایت ایران از طرح عمان

كوالالامپور – ایرنا – پانزدهمین نشست وزرای اتحادیه همكاری های منطقه ‌ای حاشیه اقیانوس هند با شركت كشورهای عضو و جمهوری اسلامی ایران به میزبانی اندونزی برگزار شد.

به گزارش ایرنا، ریاست این اتحادیه هفته گذشته از استرالیا برای دو سال به اندونزی واگذار شد و شهرهای 'پادانگ' در سوماترای غربی و 'جاكارتا' پایتخت این كشور هفته گذشته و جاری شاهد برگزاری پنج همایش منطقه ای كشورهای عضو حاشیه اقیانوس هند از جمله نشست وزیران خارجه بود.
اندونزی خود را آماده می كند تا مارس سال 2017 نشست سران كشورهای عضو اتحادیه همكاری های منطقه ‌ای حاشیه اقیانوس هند را به مناسبت بیستمین سالگرد تاسیس آن برگزار كند.
در نشست وزیران خارجه این اجلاس كه اول آبان در آخرین روز این همایش ها در اندونزی برگزار شد، 'مجید بیزمارك' مدیر كل همكاری های اقتصادی چندجانبه وزارت امور خارجه كشورمان شركت كرد.
'رتنو مرسودی' وزیر خارجه اندونزی از 'محمدجواد ظریف' همتای ایرانی خود برای شركت در این نشست در 'پادانگ' یكی از شهرهای اندونزی مشرف به اقیانوس هند كه دارای یك موقعیت استراتژیك ویژه است، دعوت كرده بود.
اتحادیه همكاری ‌های منطقه ‌ای حاشیه اقیانوس هند شامل كشورهایی از جمله ایران، استرالیا، بنگلادش، هند، اندونزی، كنیا، ماداگاسكار، مالزی، موریس، موزامبیك، عمان، سنگاپور، آفریقای جنوبی، سریلانكا، تایلند، امارات و یمن است. چین، مصر، ژاپن، انگلستان و فرانسه نیز به عنوان طرف گفت وگو با اتحادیه همكاری و تعامل دارند.
در این اجلاس 'مجید بیزمارك' مدیر كل همكاری های اقتصادی چندجانبه وزارت خارجه كشورمان، سفیر آمریكا در سریلانكا و مالدیو، وزرای امور خارجه امارات، استرالیا، بنگلادش، ماداگاسكار، موریس، تایلند، یمن و هند و معاونین وزیر خارجه سریلانكا، آفریقای جنوبی، موزامبیك، سنگاپور، چین و مدیران كلی از كنیا، مالزی، مصر و سفیران تانزانیا و آلمان شركت داشتند.
نشست های این اتحادیه در اندونزی بر 6 محور امنیت دریایی، اقتصاد، كاهش سوانح، آموزش، فناوری و گردشگری تمركز داشت.
وزیر امور خارجه اندونزی در این نشست بر برنامه های اقتصادی دریایی تاكید كرد و خواستار حفظ آرامش در اقیانوس هند برای توسعه همكاری های دریایی شد.
'علی اكبر فرازی' معاون امور بین الملل اتاق ایران نیز در نشست تجارت و سرمایه گذاری اتحادیه اقیانوس هند شركت داشت.
در این نشست علاوه برانجام مذاكرات تجاری در قالب های دو و چندجانبه و بحث و تبادل نظر پیرامون مسائل مهم اقتصادی روز منطقه، پروژه های مجمع تجاری و نحوه اجرایی شدن آنها مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
در این نشست اعضا دیدگاه های خود را در رابطه با چگونگی رفع مشكلات موجود در راه اجرای طرح های تجاری و تشویق یكدیگر به همكاری بیشتر در زمینه طرح هایی كه امكان سنجی آنها از وضعیت خوبی برخوردار است، ارائه كردند.
ایران در این نشست از پیشنهاد عمان برای تشكیل مركز اطلاعات دریایی حمایت كرد و مقرر شد طرح توجیهی این طرح توسط این دو كشور تهیه و در نهایت اجرایی شود.
در خصوص اجرایی شدن طرح ایجاد سیستم داوری و حل و فصل اختلافات تجاری در میان كشورهای عضو كه ایران مدیریت آن را برعهده دارد نیز مقرر شد جلسه ای تخصصی سال آینده در تهران برگزار شود تا جزئیات ایجاد این مركز به مدیریت ایران مورد بررسی قرار گیرد.
كشور موریس نیز درصدد بود در نشست سال جاری، مدیریت این طرح را از آن خود كند كه با انجام اقدامات و رایزنی های طرف ایرانی، این امر میسر نشد.
برگزاری یك اجلاس اقتصادی – تجاری در ماه آوریل سال آینده میلادی در دبی نیز میان كشورهای عضو این اتحادیه از دیگر موارد مورد توافق در این نشست منطقه ای بود.
با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص منطقه اقیانوس هند كه بازار تولید و مصرف عظیمی را ایجاد كرده است، بر لزوم بهره مندی از اقتصادهای مكمل كشورهای عضو، تشكیل گروه های كاری در جهت شناسایی معضل های اقتصادی- تجاری موجود، ارتقاء سطح فعالیت های تجاری درون گروهی، توسعه روابط همه جانبه به ویژه در ابعاد تجاری، صنعتی و فنی جهت تبدیل این منطقه به یك بلوك اقتصادی قدرتمند، تاكید شد.
20 كشور امتداد اقیانوس هند عضو این اتحادیه و 6 كشور از جمله چین، ژاپن، آمریكا، مصر و فرانسه از شركای گفت و گو به شمار می روند كه برخی از كشورهای این گروه دارای بالاترین رشد اقتصادی جهان هستند.
سومالی در نشست امسال به عنوان عضو 21 اتحادیه پذیرفته شد و آلمان نیز شریك گفت وگو به شمار آمد.
50 درصد از كشتی های كانتینربر جهان، یك سوم از كشتی های فله بر جهان و دو سوم از صادرات نفت جهان از طریق این منطقه جابجا می شود.
در نشست وزرای امور خارجه كشورهای حاشیه اقیانوس هند همچنین آخرین پیشرفت ها براساس مباحث مطرح شده سال گذشته بررسی شد و راههای افزایش همكاری بین كشورهای عضو مورد بحث و گفت وگو قرار گرفت.
در این نشست همچنین گفت وگوهایی با عنوان تقویت همكاری های دریایی باثبات و صلح آمیز در اقیانوس هند توسط اندونزی مطرح شد و مورد بحث و گفت وگو قرار گرفت.
'آتول كیشاپ' سفیر آمریكا در سریلانكا و مالدیو در سخنانی ضمن اشاره به تهدیدات مشتركی از قبیل تروریستم، افراط گرایی، دزدی دریایی و چالش های امنیتی، گفت كه اینها تنها تهدیداتی نیستند كه مجموعه این كشورها با آن مواجه هستند.
وی افزود: توجه به سایر تهدیدات از جمله مسائل محیط زیست نیز به اندازه این گونه تهدیدات اهمیت دارند و كشورهای عضو اتحادیه همكاری های منطقه ‌ای حاشیه اقیانوس هند می توانند در حفاظت از سلامت محیط زیست نقش مهمی ایفا كنند.
در حاشیه نشست دیدارهایی بین وزرای خارجه كشورهای عضو نیز انجام شد كه در مهمترین این دیدارها 'رنتو مرسودی' وزیر امور خارجه اندونزی با 'جولی بیشاپ' وزیر امور خارجه استرالیا پیرامون فراهم كردن امكان سفر نخست وزیر استرالیا به جاكارتا بحث و گفت وگو كردند.
نشست اتحادیه همكاری های منطقه ای حاشیه اقیانوس هند برای نخستین بار در سال 1995 توسط دولت موریس به منظور بحث و گفت وگو درباره افزایش همكاری های اقتصادی بین كشورهای حاشیه اقیانوس هند برگزار شد.
نمایندگان بخش دولتی، تجارت و دانشگاهی از استرالیا، هند، كنیا، موریس، عمان، سنگاپور و آفریقای جنوبی تحت عنوان دولت گروه مركزی یا 'ام-7' در این نشست شركت كردند.
در سال 1996 دولت موریس منشور ایجاد اتحادیه همكاری های منطقه ‌ای حاشیه اقیانوس هند را نهایی كرد و اندونزی، مالزی، سریلانكا، یمن، تانزانیا، ماداگاسكار و موزامبیك با پیوستن به این گروه اعضای آن را به 14 عضو رساندند.
ایران نیز در سال 1999 به عضویت این اتحادیه درآمد.
ریاست اتحادیه همكاری های منطقه ‌ای حاشیه اقیانوس هند از سال 2013 تا سال جاری بر عهده استرالیا بود و اندونزی نیز معاونت این اتحادیه را در اختیار داشت كه اكنون ریاست آن از استرالیا به اندونزی سپرده شد.
این اتحادیه بیش از دو میلیارد نفر جمعیت جهان و 20.5 میلیون كیلومتر مربع وسعت را در برمی گیرد.
جمهوری اسلامی ایران نیز از سال 2005 میلادی (1384) به مدت 2 سال ریاست دوره‌ای اتحادیه را بر عهده داشت و با توجه به ریاست موفق ایران بر اتحادیه و همچنین مشكلات یمن برای میزبانی، ریاست ایران برای یك سال دیگر تمدید شد و هشتمین نشست اتحادیه نیز سال 2008 (1387) میلادی در تهران برگزار شد.
آساق**241**1611