۴ آبان ۱۳۹۴، ۱۵:۳۵
کد خبر: 81812996
T T
۰ نفر
«دست های مهربان» در دستان كودكان و زنان نیازمند

تهران-ایرنا- بنیاد «دست های مهربان» با هدف توانمندسازی، درمان بیسوادی ناشی از فقر و حمایت از مبتلایان بیماری های خاص چتر یاری خود را بر سر كودكان یتیم و زنان سرپرست خانواده گسترده است تا افزون بر كسب اجر اخروی، بخشی از آرزوهای كوچك آنان را برآورده كند.

كودكان یتیم و بی سرپرست، بدسرپرست، ساكنان مناطق محروم و زنان سرپرست خانوار از نمونه اقشار آسیب پذیر هر جامعه به شمار می روند كه بدون حمایت های مردمی و دولتی امكان گذران زندگی برای بسیاری از آنان یا وجود ندارد یا بسیار دشوار خواهد بود.
به رغم همه ی تلاش های صورت گرفته از سوی مسوولان و ارگان های مرتبط با رسیدگی به وضعیت این گروه از افرادِ جامعه در سال های گذشته، هنوز هستند چهره های آفتاب سوخته و دست های پر از چروك زنان سرپرستی كه سختی روزگار و فشار زندگی، ادامه ی راه را برایشان دشوار ساخته است، هنوز هستند كودكانی كه چهره ی خندان و چشم های برق زده شان به دنبال یاری دست هایی است كه سایه ی شوم فقر را از سرشان بردارد و البته چه بسیار هستند بیمارانی كه اسیر بیماری های سخت و بدون درمان شده اند و فقر و نداری مانعی بر سر راه درمان و تهیه ی داروهایشان شده است.
شكل گیری موسسه ها و بنیادهای خیریه ی مردمی با هدف كمك به خانواده ها و افرادی كه از نظر گذران زندگی دچار مشكل هستند، یكی از بزرگترین و مهمترین راه های یاری رساندن به این گروه ها در بسیاری از كشورها است.
خوشبختانه در ایران نیز مدتی است كه رشد موسسه ها و سازمان های مردم نهاد (سمن) در زمینه ی ارایه ی كمك های خیریه به گروه های بدون درآمد و ضعیف نیز قوت گرفته است و رفته رفته بر تعدادشان افزوده می شود.
بدون شك معرفی و شناخت ساز وكار بنیادها و موسسه های خیریه، افزون بر رواج سنت پسندیده ی یاری رسانی و مدد دهی در میان افراد جامعه، باعث رشد و توسعه ی این موسسه ها و افزایش كمك به نیازمندان خواهد شد.
بنیاد خیریه ی«دست های مهربان» یكی از همین سازمان های غیردولتی، غیر سیاسی، مستقل و مردم نهاد است كه با انگیزه ی والای انسان دوستی و كمك به همنوع در سطح كشور فعالیت می كند.
برای آشنایی بیشتر با فعالیت های این بنیاد با «شهرام فرجی» مدیر عامل بنیاد خیریه ی دستهای مهربان، كه پدر این بنیاد خیریه لقب دارد، به گفت و گو نشستیم تا از حال و هوای نخستین روزهای این بنیاد برایمان بگوید.
به گفته ی فرجی، بنیاد دست های مهربان، از سال 1386 خورشیدی با هدف سرپرستی ایتام، زنان سرپرست خانواده، ارتقای سطح بهداشت و درمان مناطق محروم و دورافتاده، آزادسازی زندانیان، زیر پوشش قرار دادن بیماران خاص، تهیه ی جهیزیه و برگزاری مراسم ازدواج آبرومندانه برای افراد مورد حمایت و همچنین ساخت مراكز آموزشی و درمانی در مناطق نیازمند تاسیس شد.
بسیاری از هنرمندان سینما، تئاتر و تلویزیون نیز عضو «همایان مهربانی» این بنیاد هستند.

*** از توانمندسازی زنان سرپرست خانواده تا برپایی بازارچه های خیریه
زنان سرپرست خانواده، دانش آموزان و دانشجویانِ با استعدادكه به دلیل وضعیت مالی نامناسب، به اجبار از تحصیل دورمانده اند، در اولویت حمایت این بنیاد قرار دارند؛ زنان سرپرست خانواری كه بنا به گفته ی فرجی، دانش آموخته ی آموزشگاه و كارگاه های آموزشی دست های مهربان هستند. این بنیاد با هدف توانمندی سازی بانوان، اقدام به آموزش قالیبافی، خیاطی، گلسازی، آشپزی و سایر كارهای هنری می كند كه كسب رتبه ی عالی خیاطی این افراد از اداره ی فنی و حرفه یی از افتخارهای این بنیاد به شمار می رود.
این افراد پس از به پایان رساندن دوره های آموزشی، با سرمایه یی كه بنیاد در اختیار آنان قرار می دهد، از چرخه ی حمایتی خارج و خودسرپرست می شوند و می توانند محصول های تولیدی خود را در بازارچه هایی كه از سوی این بنیاد در طول سال برگزار می شوند، به فروش برسانند.
جذب افراد نیازمند از راه وبسایت و مراكز فعال بنیاد در شهرهایی همچون تهران، اصفهان، شیراز، كیش، تبریز، مشهد، كرج و مراغه صورت می گیرد.
به گفته ی مدیر عامل این بنیاد، افراد زیر پوشش این مركز، همچنین از راه معرفی برخی افراد خیر و آگهی های تبلیغ دست های مهربان در روزنامه های پرفروش در سراسر مناطق جذب می شوند و در صورت دارا بودن شرایط بنیاد، زیر حمایت قرار می گیرند. شرایطی همانند زن سرپرست خانواده بودن، كودكان بی سرپرست، زندانیان جرایم غیر عمد و بیماران خاص.
بنا به گفته ی فرجی، ماهیانه مستمری نقدی به این افراد پرداخت می شود. بیمه ی عمر و سرمایه هم از دیگر خدمات این بنیاد است كه در اختیار كودكان قرار می گیرد تا بعد از 20 سال كه دوره ی بیمه ی آنان به پایان می رسد، اندوخته ی خوبی برای گذران زندگی برای مابقی عمر خود داشته باشند. همچنین درمانگاه مجهز بنیاد با عنوان «مهربان سفیر طب» با خدمات دندان پزشكی، پوست و تمامی نیازهای درمانی مددجویان، به صورت رایگان پذیرای این افراد است.
ارایه ی ماهانه حدود سه هزار سبد كالا به ارزش 200 تا 300 هزار تومان متشكل از كالاهای مورد نیاز خانوارها، از دیگر خدمات این بنیاد است.
سفرها و اردوهای زیارتی، برگزاری همایش ها و جشن ها و نیز همگامی با سازمان بهزیستی در جهت برگزاری كلاس های مشاوره یی به مددجویان جزو عملكردهای مفید دستهای مهربان به شمار می رود.

***شفاف سازی مالی، رمز موفقیت دست های مهربان
حمایت مالی و معنوی در كنار احترام به شخصیت انسانی، حفظ كرامت انسانی مددجویان، عملكرد شفاف و پاسخگویی دقیق به نیكوكاران و حامیان، همواره سرلوحه ی فعالیت های بنیاد دستهای مهربان به شمار می رود كه مدیر عامل این بنیاد، شفاف سازی در ارایه ی خدمات را عامل جذب حامیان عنوان می كند.
به گفته ی وی، این بنیاد دارای بیش از 7 هزار حامی است كه 12 هزار عضو این بنیاد را یاری می رسانند. این افراد می توانند پس از انتخاب كودكان مورد نظر برای حمایت، در محیط آرامی كه بنیاد برای آنان فراهم كرده است، برای كودكان شان میهمانی و جشن های تولد برگزار كنند.
همچنین گزارشی از روند و نتایج كمك های حامیان، هر سه ماه یكبار برای این افراد ارسال می شود تا به صورت شفاف از نحوه ی كمك رسانی خود آگاه باشند كه همین امر عامل جذب بیشتر خیران به این بنیاد شده است.

***كسب رتبه های عالی بین المللی با دست های مهربان
فرجی می گوید: بنیاد خیریه ی دستهای مهربان با اتكا به خداوند و با تحكیم اصول اخلاقی و عملكردی شفاف، بیش از پیش سازمانی مردمی، معتبر و فعال شناخته شده است كه توانسته در سطح ملی و بین المللی به رتبه های بالا دست یابد و به عنوان یك موسسه ی مردم نهاد(NGO)، به یكی از 10 موسسه ی خیریه ی معتبر بین المللی و معتمد جامعه و خیرین تبدیل شود.
دریافت نشان استاندارد بین المللی«NGO Benchmarkin» از شركت «SGS » به عنوان معتبرترین نشان كیفیت سازمان های غیردولتی و گواهینامه های ISO 9001 ,ISO10004 ,ISO26000 نشانی از عملكرد شفاف و فعالیت های موثر این بنیاد خیریه در سطح بین المللی است.

***حذف مانع های مالیاتی، بهترین كمك دولت به بنیادهای خیریه
برداشتن سنگ ها و سدهای ناشی از بروكراسی اداری و مالیاتی، تنها خواسته ی شهرام فرجی از دولت تدبیر و امید است.
وی در این باره می گوید: از دولت هیچ انتظاری به غیر از برداشتن سنگ های جلوی پایمان نداریم. یكی از این موارد، بحث مالیاتی است كه بنیادهای خیریه باید بخشی از كمك های مردمی را به صورت مالیات به دولت پرداخت كنند، در حالی كه فعالیت های این گونه بنیادها در جهت برداشتن باری از روی دوش دولت و حمایت از افراد كم درآمد، صورت می گیرد.
فرجی افزود: در بنیاد دست های مهربان، سه هزار خانواده ی زیر پوشش قرار دارند كه این یاری رسانی، توامند سازی و كارآفرینی، خود كمك بزرگی به دولت است. امید داریم كه دولت نیز با رفع مانع های پیش رو و از بین بردن بخشی از هزینه ها، ما را در رسیدن به هدف امیدوارتر كند. به عنوان نمونه، هزینه ی آب و برق مصرفی مساجد به صورت رایگان به شمار می آید در حالی كه بنیادهای خیریه در گروه موسسه های تجاری قرار می گیرند.
پرسش های ما در خصوص چگونگی فعالیت های بنیاد خیریه ی دست های مهربان با اظهارات مدیر عامل این بنیاد پاسخ داده شد اما آیا تمامی نیازهای افراد چشم انتظار یاری با وجود یك یا چند نهاد خیریه برآورده می شود؟ اشك نیازمندی چشم های كودكان بی سرپرست، با دستهای مهربان تك تك افراد جامعه پاك می شود به شرط آن كه عمل به «بنی آدم اعضای یكدیگر است» را سرلوحه ی زندگی خود قرار دهیم.
*گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9294**9283**2054